reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
A płyn owodniowy był pobierany w Instytucie Matki i Dziecka za odpłatnoscią czy w ramach kosztów mikromacierzy?

Płyn owodniowy był pobierany w szpitalu Orłowskiego ale badać będzie Instytut Matki i Dziecka. Dodatkowo Instytut pobrał nam krew i też będzie ją badał tą samą metodą co płyn. Osobno krew mieliśmy pobieraną w Instytucie na Sobieskiego gdzie też mają ją badać. Za nic nie placilismy.

Witajcie dziewczyny, jestem tu nowa.

Potrzebuję pilnie informacji od dziewczyn, którym udało się przeprowadzić terminację w Poznaniu.
Postaram się opisać moja historię, nie jest dobrze :(

Po poronieniu w 7tc przez ponad dwa lata staralismy się o kolejną ciązę. Udało się przy inseminacji, clo i ovitrelle. Szczęście trwało do pierwszych badań prenatalnych. Ciąża od początku rozwijała się podejrzanie wolno, ale lekarze mnie uspokajali. Przez hipotrofię badania usg genetyczne pappa miałam wykonane dopiero ok 15/16 tc.
Badanie usg wykazało liczne wady płodu, niedorozwój, wodogłowie, rozszczep kręgosłupa, złe przepływy, wady serca, hipotrofia niesymetryczna, podejrzenie patau/edwards/triploidii. Na wyniki pappa muszę poczekać jeszcze 3 dni, ale w tym wypadku to formalność.
Niecały tydzień po tym byłam już na udziale szpitala na polnej w Poznaniu, miałam mieć amiopunkcję fish, nie wyszło, ponieważ płód był wielkości ok 12 tc i nie dali rady się wkłuć.
Skierowano mnie do szpitala bielańśkiego w Wawie na biopsję kosmówki, 5 dni później juz tam byłam. Na miejscu okazało się, że biopsja odpada, kosmówka jest za cienka, czego nie przewidzieli w Poznaniu.
Zrobili mi jednak amniopunkcję metodą szybszą (coś innego jeszcze niz fish), za 3 dni bedę miec wyniki, siedzę jak na szpilkach.
W warszawie byli w szoku, że tak mnie po prostu odesłali, ponieważ juz na podstawie samego usg można było skierować mnie na terminację! Lekarz, który mnie badał określił stan synka na krytyczny, w każdej chwili serce może przestać bić. Ocenili działania poznańskiego szpitala na niepotrzebne i po prostu żenujące.
Jestem zdezorientowana, czekam na wyniki i nie wiem co dalej. Czy możliwa jest terminacją w Poznaniu? Jak to wygląda? To nie jest byle kaprys, tylko poważne wady letalne a ja juz nie mam siły być spychana do kolejnych lekarzy czy szpitali.

Strasznie mi przykro ojkaojka :(
Czy rozmawiałaś ze swoim lekarzem? Być może, jeżeli pracuje w szpitalu, byłaby taka możliwość w tym samym szpitalu. A Warszawie pytałaś co dalej?

Mała mi, w czwartek wybieram się na konsultację z moją gin, która pracuje w tym szpitalu. Podejrzewam, że jej poglądy osobiste nie będą mieć znaczenia w starciu z zarządem szpitala, chciałabym się jednak mylić. Słyszałam juz o kilku historiach dziewczyn z tego roku, którym odmówiono terminacji na polnej w Poznaniu, wszystkie miały wady letalne, w tym jedna np bezczaszkowie. Mimo tego szpital odmawiał i pokrętnie się tłumaczył.
Na odmowy musiały czekać też jakiś kawał czasu, a czas płynie :( Jestem teraz w 18 tc (ciąza wg usg to ledwo 13-14 tc). Może jest jednak ktoś komu się tam udało i wie do kogo najpierw "uderzyć"?
Co do Warszawy, będę dzwonić do szpitali bielańskiego i orłowskiego, ale z tego co zdążyłam się zorientować, nawet na tym forum, niezbędne będą: odmowa z mojego szpitala, jakieś orzeczenia lekarskie lub od genetyka. W tym całym chaosie nie zapytałam o konkrety będąc na miejscu, w Warszawie.

@ojkaojka86
Dwie dziewczyny ktorymi robilam amnio miały wady ciężkie płodu.Ale jedna zdecydowała się na terminacje w Holandii, druga na Polnej ale b źle to przeszła i żałowała - dziecko mialo zespół Patau lub Edwardsa

Ta która terminowała na Polnej miała na Pół ej rozmowę z genetykiem który wystawił jej zaświadczenie i skierowanie na oddział. Potem wiem że miała rozmowę z psychologiem.

Przykro to się czyta. Nie rozumiem jak tak można traktować kobiet,a wydawałoby się,że Poznań to nie taki Pcim dolny... Nie jestem z Twoich rejonow i niestety nie pomogę.

reklama
Ojka zorientuj się czy w Poznaniu nie ma hospicjum prenatalnego. Na pewno jest w Łodzi i pomagają w takich przypadkach. Również jeśli jest podjeta decyzja o terminacji

Do góry