reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Test VisibiliT opracowano w celu odzwierciedlenia wyników powszechnych trisomii zapewnianych dzięki obecnym badaniom przesiewowym surowicy. Badania przesiewowe surowicy mają bardzo zmienne współczynniki wykrywalności i dają 5% współczynnik fałszywie dodatnich wyników badania przesiewowego.

Test VisibiliT, przeprowadzany już w 10 tygodniu ciąży, obejmuje trisomię 21 (zespół Downa), trisomię 18 (zespół Edwardsa) oraz płeć płodu.

To jest ze strony Twego testu VegeMama. Tu masz zresztą link Link do: Polska Medycyna Prenatalna

Nie ma 100% pewności NIGDY ! Ja miałam po 19 dniach dokładni wynik amniopunkcji.

każdy uparcie boi się ZD czy Edwordsa a to przecież wycinek chorób jakie mogą mieć dzieci. Nie wspominając o uszkodzeniach okołoporodowych albo dramatach gdy dzieci nagle chorują w trakcie życia.

ja z synem już wiem, że do końca życia czekają nas operacje najbliższa w listopadzie potem za 3 lata. To są te planowane. I obecnie upośledzenie to już nie jest problem tylko jego cecha i tyle.

nie wiem jak to się wychowuje pełnosprawne dziecko, może mi będzie dane się przekonać ... zobaczymy.

Vega Mama rób jak czujesz, liczy się tylko twoja intuicja i co dla Ciebie dobre.

kruszyn@ fajnie, że wszystko dobrze.

Kaśka 1983 dokładnie się z Tobą zgadzam, pewności 100% nie będziemy miały, przecież tak wiele może się wydarzyć. Choćbyśmy miały możliwość wykonania wszystkich badań prenatalnych, to wszystkich chorób jakie mogą dopaść nasze maleństwa nie sprawdzimy :/ Trzymam kciuki za oboje Twoich dzieci, bo jeśli dobrze zrozumiałam niedługo będziesz miała ich dwójkę :)
asmi21 masz oczywiście racje, że tylko inwazyjne badania są badaniami diagnostycznymi, ale ja akurat rozumiem VegeMama, bo też wolałam najpierw spróbować innych możliwości.

Kasiu zgadzam się z Tobą. Przytoczyłam tylko informacje o tym teście co robi VegeMama bo ona mi napisała, że to Pappa ma 5% fałszywych wyników i tylko dlatego.
Ciekawa jestem co z Leną.

Zresztą ja nikogo nie chce do niczego przekonywać. Mi samej było ciężko z podjęciem decyzji i też się bardzo bałam ewentualnych powikłań. Nie chce żebyście nie źle zrozumiały.

Ja się odniosę do swojego przypadku. Otóż test pappa dał nam 1:35 trisomię 21 czyli ZD z niedomykalnościa zastawki serduszka. Ryzyko bardzo duże. Moja gin powiedziała prosto, że jeśli nie rozważam terminacji to amniopunkcja niesie zbyt duże ryzyko straty ciazy. No ale ja byłam w tej niekomfortowej sytuacji ze wcześniej 4 ciążę stracilam. Na badanie się nie zdecydowałam a synek urodził się zdrowy ♡ jednak to wszystko spowodowało traume i stres...
To są trudne decyzje a historie jak widać potrafią być szczęśliwe

Każdy pyta jak się czuje i jak dziecko ... hmm nigdy nie wiem co mam odpowiedzieć na to 2 pytanie? Bo badania niby dobrze, amniopunkcja OK. ale z tą kością nosową dalej sprawa nie do końca wyjaśniona. Wiem, że może to świadczyć do cechach dymorficznych twarzy i tyle. Jeden lekarz widzi inny widzi za małą a inny nic nie widzi. Pora chyba pomyśleć o usg 3/4 d u genetyka, który by się mógł fachowo wypowiedzieć. Bo już nie raz się przekonałam, jak wielkie błędy lekarze popełniają. Chyba taki, który nas zbił z nóg to wielka torbiel i puste przestrzenie w mózgu u pierwszego syna, znalezione na usg po urodzeniu :) Okazało się to bzdurą co nam udowodnił znany neurochirurg w Warszawie .... wyśmiał lekarzy, którzy coś takiego znaleźli gdy tego nie ma ,,,,

reklama
Do góry