reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Test VisibiliT opracowano w celu odzwierciedlenia wyników powszechnych trisomii zapewnianych dzięki obecnym badaniom przesiewowym surowicy. Badania przesiewowe surowicy mają bardzo zmienne współczynniki wykrywalności i dają 5% współczynnik fałszywie dodatnich wyników badania przesiewowego.

Test VisibiliT, przeprowadzany już w 10 tygodniu ciąży, obejmuje trisomię 21 (zespół Downa), trisomię 18 (zespół Edwardsa) oraz płeć płodu.

To jest ze strony Twego testu VegeMama. Tu masz zresztą link Link do: Polska Medycyna Prenatalna

Nie ma 100% pewności NIGDY ! Ja miałam po 19 dniach dokładni wynik amniopunkcji.

każdy uparcie boi się ZD czy Edwordsa a to przecież wycinek chorób jakie mogą mieć dzieci. Nie wspominając o uszkodzeniach okołoporodowych albo dramatach gdy dzieci nagle chorują w trakcie życia.

ja z synem już wiem, że do końca życia czekają nas operacje najbliższa w listopadzie potem za 3 lata. To są te planowane. I obecnie upośledzenie to już nie jest problem tylko jego cecha i tyle.

nie wiem jak to się wychowuje pełnosprawne dziecko, może mi będzie dane się przekonać ... zobaczymy.

Vega Mama rób jak czujesz, liczy się tylko twoja intuicja i co dla Ciebie dobre.

kruszyn@ fajnie, że wszystko dobrze.

Kaśka 1983 dokładnie się z Tobą zgadzam, pewności 100% nie będziemy miały, przecież tak wiele może się wydarzyć. Choćbyśmy miały możliwość wykonania wszystkich badań prenatalnych, to wszystkich chorób jakie mogą dopaść nasze maleństwa nie sprawdzimy :/ Trzymam kciuki za oboje Twoich dzieci, bo jeśli dobrze zrozumiałam niedługo będziesz miała ich dwójkę :)
asmi21 masz oczywiście racje, że tylko inwazyjne badania są badaniami diagnostycznymi, ale ja akurat rozumiem VegeMama, bo też wolałam najpierw spróbować innych możliwości.

Kasiu zgadzam się z Tobą. Przytoczyłam tylko informacje o tym teście co robi VegeMama bo ona mi napisała, że to Pappa ma 5% fałszywych wyników i tylko dlatego.
Ciekawa jestem co z Leną.

Zresztą ja nikogo nie chce do niczego przekonywać. Mi samej było ciężko z podjęciem decyzji i też się bardzo bałam ewentualnych powikłań. Nie chce żebyście nie źle zrozumiały.

Ja się odniosę do swojego przypadku. Otóż test pappa dał nam 1:35 trisomię 21 czyli ZD z niedomykalnościa zastawki serduszka. Ryzyko bardzo duże. Moja gin powiedziała prosto, że jeśli nie rozważam terminacji to amniopunkcja niesie zbyt duże ryzyko straty ciazy. No ale ja byłam w tej niekomfortowej sytuacji ze wcześniej 4 ciążę stracilam. Na badanie się nie zdecydowałam a synek urodził się zdrowy ♡ jednak to wszystko spowodowało traume i stres...
To są trudne decyzje a historie jak widać potrafią być szczęśliwe

Każdy pyta jak się czuje i jak dziecko ... hmm nigdy nie wiem co mam odpowiedzieć na to 2 pytanie? Bo badania niby dobrze, amniopunkcja OK. ale z tą kością nosową dalej sprawa nie do końca wyjaśniona. Wiem, że może to świadczyć do cechach dymorficznych twarzy i tyle. Jeden lekarz widzi inny widzi za małą a inny nic nie widzi. Pora chyba pomyśleć o usg 3/4 d u genetyka, który by się mógł fachowo wypowiedzieć. Bo już nie raz się przekonałam, jak wielkie błędy lekarze popełniają. Chyba taki, który nas zbił z nóg to wielka torbiel i puste przestrzenie w mózgu u pierwszego syna, znalezione na usg po urodzeniu :) Okazało się to bzdurą co nam udowodnił znany neurochirurg w Warszawie .... wyśmiał lekarzy, którzy coś takiego znaleźli gdy tego nie ma ,,,,

reklama
Do góry