reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

To dobrze Kaśka :) zrobimy i upewnimy się że jest ok.
Ja mam takie dni jak dziś że w ogóle zastanawiam się czy iść. Niby decyzja podjęta ale to czekanie ... muszę jeszcze się dowiedzieć czy jak będę w szpitalu i mam skierowanie na amniopunkcję to czy mogę dopłacić za tego RAPID-FISH ? nie wyobrażam sobie czekania jeszcze z 3 tyg za wynikiem ...

No właśnie, jak to jest? Bo ja czytałam, że dopłacasz za to, że wstępny wynik jest szybciej, ale na pełen i tak musisz czekać te 3-4 tygodnie.

reklama
Materiałem do badania są komórki płynu owodniowego, czyli amniocyty. Można je ocenić po czasie hodowli metodą cytogenetyki klasycznej (oznaczanie kariotypu), co trwa około 2-3 tygodni lub metodą Rapid-FISH, która daje wynik po zaledwie 3 dniach, a czasem nawet po 24 godzinach (jest też odpowiednio kosztowna – ok. 950 zł).

Na czym polega Rapid-FISH
Z komórek płynu owodniowego – amniocytów – izoluje się jądra komórkowe, po czym poddaje się je krótkiej denaturacji w podwyższonej temperaturze. Następnie, na tak przygotowane preparaty, nanosi się sondy fluorescencyjne, a specjalne barwniki uwidoczniają ewentualne zaburzenia w liczbie poszczególnych chromosomów.

Skuteczność techniki Rapid-FISH
Rapid-FISH jest w 90% przypadków potwierdzany później wynikiem badania metodą klasyczną

Mozaika sama się zastanawiam ... jeśli będzie taka możliwość wiedzieć wcześniej ale i tak czekać ok 3 tyg za potwierdzeniem hmmm

bubus na chwilę obecną muszę odkładać na aparat ortodontyczny dla syna więc rapid-fish u nas odpada. Jakoś przetrwam, pracuje w szkole a wrzesień jest takim miesiącem, że czas leci szybko :)

Tak mnie służba zdrowia denerwuje masakra ! już zrezygnowaliśmy na jakiś czas z roweru 3-kołowego dla syna bo wiadomo koszty. Póki co nauka na dwóch kółkach idzie średnio. Na Wielkanoc rodzinka się złoży i pomyślimy :) Teraz ten ortodonta. W Toruniu pani proponowała mi termin na 2019 r. a prywatnie jakoś za 2-3 miesiące. Byłam na NFZ w Bydgoszczy ale zmieniła się jakaś rejonizacja i nie mają umowy z Toruniem i nie mogą nas leczyć, paranoja ! Ze wszystkim tak jest... my z mężem pracujemy i 80% wizyt mam prywatnych bo wiadomo do południa jesteśmy w pracy.

Kylesa pewnie zna problem, pracując w szkole specjalnej :)

Sama się zastanawiam czy płacić za przyspieszenie jeśli i tak będę czekać 3tyg za ostatecznym wynikiem Sama tez pracuje w szkole specjalnej i mam nadzieje ze czas poleci szybko w tym wrześniu Chyba przez ta prace trochę więcej myśli mam w głowie ... Pozdrawiam

Dziewczyny, ale się dobrałyśmy ;) Bubus pracuje w szkole, Kylesa pracuje w szkole, Kaśka pracuje w szkole... ja też pracuję w szkole! :) Ja co prawda jestem na zwolnieniu lekarskim, więc na wynik będę czekała siedząc w domu i odchodząc od zmysłów. A co ciekawe, jeśli jutro genetyk zadecyduje o amniopunkcji, to też prawdopodobnie będę ją miała 22.08 :)

Byłam wczoraj u genetyka w Invikcie. Pani doktor stwierdziła, że nie łapię się na refundację amniopunkcji, więc dała skierowanie na prywatny zabieg - 1415 zł ;) Dziś z kolei byłam na wizycie u profesora genetyki i on z kolei dostrzegł wskazania do refundowanej amniopunkcji. Pomijając cyrki z przyjmowaniem/nieprzyjmowaniem heparyny przed amnio i kombinowaniem na ostatnią chwilę badania na przeciwciała, tak, by wyniki były na wtorek, w końcu udało się umówić się na 22.08.
Bubus i Kaśka, wiem, że też wtedy macie amnio. W którym tygodniu ciąży będziecie? Wyznaczają Wam wg ostatniej miesiączki czy usg? U mnie to będzie 15+5/15+6 z usg.

Byłam wczoraj u genetyka w Invikcie. Pani doktor stwierdziła, że nie łapię się na refundację amniopunkcji, więc dała skierowanie na prywatny zabieg - 1415 zł ;) Dziś z kolei byłam na wizycie u profesora genetyki i on z kolei dostrzegł wskazania do refundowanej amniopunkcji. Pomijając cyrki z przyjmowaniem/nieprzyjmowaniem heparyny przed amnio i kombinowaniem na ostatnią chwilę badania na przeciwciała, tak, by wyniki były na wtorek, w końcu udało się umówić się na 22.08.
Bubus i Kaśka, wiem, że też wtedy macie amnio. W którym tygodniu ciąży będziecie? Wyznaczają Wam wg ostatniej miesiączki czy usg? U mnie to będzie 15+5/15+6 z usg.

Mozaika u mnie będzie 17+3 wg ostatniej miesiączki... późno ale nie udało mi się wcześniej załapać . myślałam że zrobią mi po 15 tyg ale termin był dopiero na teraz, dlatego rozważałam Rapid - Fisha. Pisze rozważałam bo już nie biorę go pod uwagę.
Będzie dobrze i nie przyspieszam wyniku bo i tak nie.... Sama się bałam swoich myśli i odpuściłam...

U mnie to będzie 15+3, oni to liczą chyba od zapłodnienia bo u mnie wychodzi od dnia ostatniej miesiączki 17+3. Już przestałam o tym myśleć, chcę mieć to za sobą i wracać do domu.

W pierwszej ciąży było łatwiej, mniej stresu :) chociaż może teraz będzie stres a potem przyjdzie czas spokoju.

O mojej ciąży wie bardzo mało osób. Raczej się nie chwaliłam ... te osoby, które wiedzą trzymają kciuki. W pracy też nie mam zamiaru się chwalić, jak przyjdzie czas powiem dyrekcji i poproszę o dyskrecję. Każdy by pytał a co będzie ? dla mnie nie ma to znaczenia oby było zdrowe :) w pracy też nie informowałam nigdy nikogo, że mam dziecko niepełnosprawne. Wie dyrekcja i pare zaprzyjaźnionych osób.

bubus na chwilę obecną muszę odkładać na aparat ortodontyczny dla syna więc rapid-fish u nas odpada. Jakoś przetrwam, pracuje w szkole a wrzesień jest takim miesiącem, że czas leci szybko :)

Tak mnie służba zdrowia denerwuje masakra ! już zrezygnowaliśmy na jakiś czas z roweru 3-kołowego dla syna bo wiadomo koszty. Póki co nauka na dwóch kółkach idzie średnio. Na Wielkanoc rodzinka się złoży i pomyślimy :) Teraz ten ortodonta. W Toruniu pani proponowała mi termin na 2019 r. a prywatnie jakoś za 2-3 miesiące. Byłam na NFZ w Bydgoszczy ale zmieniła się jakaś rejonizacja i nie mają umowy z Toruniem i nie mogą nas leczyć, paranoja ! Ze wszystkim tak jest... my z mężem pracujemy i 80% wizyt mam prywatnych bo wiadomo do południa jesteśmy w pracy.

Kylesa pewnie zna problem, pracując w szkole specjalnej :)
Oj tylko że muszę sprostować ze ja nie pracuje w szkole specjalnej... ale zawód pokrewny mam bo jestem pracownikiem socjalnym [emoji4]
I akurat tak mnie życie pokierowało że ciagle z osobami niepełnosprawnymi mam kontakt zawodowy. Mam tez znajomych z niepełnosprawnymi dziećmi, moja córeczka też jeszcze się boryka z wcześniaczymi problemami i jestesmy pod opieką ośrodka wczesnej interwencji.

Napisane na GT-I9506 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Całe szczęście, że genetyk ma rozsądne podejście! Płacić takie pieniądze mając podstawę do refundacji ... niektórzy lekarze są jednak bezduszni

Napisane na GT-I9506 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry