reklama
Witam właśnie dziś odebrałam wyniki badań prenatalnych jestem załamana nie wiem co robić co myśleć
Rozpoznanie:żywy płód
Czynność serca:uwidoczniono
NT:2, 1 mm
Płyn owodniowy:w normie
Kość nosowabecna
Czaszka/mózgbraz prawidłowy
Kręgosłup,ściana brzuchabraz prawidłowy
ręce stopy:widoczne wszystkie
Wolne b-hcg 10, 2 odpowiada 0, 352 MoM
PAPA-A 1, 050 odpowiada 0, 329 Mom
Ryzyko Wysokie ryzyko trisomii 18( 1:90)
Co myśleć co robić ?? ((
Rozpoznanie:żywy płód
Czynność serca:uwidoczniono
NT:2, 1 mm
Płyn owodniowy:w normie
Kość nosowabecna
Czaszka/mózgbraz prawidłowy
Kręgosłup,ściana brzuchabraz prawidłowy
ręce stopy:widoczne wszystkie
Wolne b-hcg 10, 2 odpowiada 0, 352 MoM
PAPA-A 1, 050 odpowiada 0, 329 Mom
Ryzyko Wysokie ryzyko trisomii 18( 1:90)
Co myśleć co robić ?? ((
martaczi
Fanka BB :)
powiem Wam, że ja nie wiem jak ten program oblicza to ryzyko to jest nieprzewidywalne:-(
Gosia w którym tygodniu ciąży jesteś? i ile wynosi crl? uważam że Twoje usg jest super gorzej z biochemią miałam tak samo tylko, że ja miałam podwyższone wyniki i ryzyko trisomii 21
a teraz co masz dwie szanse zrobić badanie z krwi NIFTY tylko, że jest wysoki koszt i za wynikiem się też trochę czeka bo próbkę wysyłają do Hong Kongu no i ten wynik nie jest dokumentem który w najgorszym wypadku mógłby zezwalać na terminację ciąży wtedy się i tak wykonuję amniopunkcję dla potwierdzenia
Ania najważniejsze jest pozytywne nastawienie
Gosia w którym tygodniu ciąży jesteś? i ile wynosi crl? uważam że Twoje usg jest super gorzej z biochemią miałam tak samo tylko, że ja miałam podwyższone wyniki i ryzyko trisomii 21
a teraz co masz dwie szanse zrobić badanie z krwi NIFTY tylko, że jest wysoki koszt i za wynikiem się też trochę czeka bo próbkę wysyłają do Hong Kongu no i ten wynik nie jest dokumentem który w najgorszym wypadku mógłby zezwalać na terminację ciąży wtedy się i tak wykonuję amniopunkcję dla potwierdzenia
Ania najważniejsze jest pozytywne nastawienie
Ostatnia edycja:
No wlasnie ja na tej biochemi sie nie znam;/ musialabym zajrzec w swoje wyniki:
Ryzyko mialam ZD podstawowe 1;694 a obliczone 1;6
biochemia mialam bardzo wysoka z porownaniu z toba, mysle ze bedzie OK!
Dla porownania:
Wolna B hCG 53,8 IU/I odpowiada 1,866 MoM
PAPP-A 3,532 IU/I odpowiada 0,710 MoM
Ryzyko mialam ZD podstawowe 1;694 a obliczone 1;6
biochemia mialam bardzo wysoka z porownaniu z toba, mysle ze bedzie OK!
Dla porownania:
Wolna B hCG 53,8 IU/I odpowiada 1,866 MoM
PAPP-A 3,532 IU/I odpowiada 0,710 MoM
marta teraz jestem w 14 tyg badanie miałam robione w 12 tyg i 6 dni -wiek ciążowy wg CRL crl wynosiło wówczas 64, 4 mm
A czy może ktoś z Was wie może czy spora anemia moja może mieć wpływ na ten wynik pappa ?? (
martaczi
Gosia na Twoim miejscu byłabym dobrej myśli usg dobrze wygląda a wpływ na wyniki ma mnóstwo rzeczy niemniej jednak myślę, że warto zrobić dodatkowe badanie chyba najlepszym rozwiązaniem jest amniopunkcja samego zabiegu nie ma się co bać w ogóle nie boli a będziesz spokojna przez resztę ciąży!
aczkolwiek warto iść na konsultację z genetykiem i porozmawiać na pewno Cię to uspokoi
aczkolwiek warto iść na konsultację z genetykiem i porozmawiać na pewno Cię to uspokoi
Dziękuje Marto zamierzam iść po poradę właśnie i chyba się zdecyduję na tą amniopunkcję choć boję się tego ryzyka bo jestem po 4 poronieniach ( Boże jakie to trudne (
reklama
martaczi
ja mówiłam, że nigdy w życiu nie pójdę na amniopunkcję, ale po rozmowie z dr bardzo się uspokoiłam wytłumaczył mi, że warto
miałam robiony zabieg w Inviccie tam stosują naprawdę cienkie igły i zabiegów robią mnóstwo!
a poronienia wiadomo z jakiej przyczyny? kurcze to naprawdę strasznie trudne! trzymam kciuki
miałam robiony zabieg w Inviccie tam stosują naprawdę cienkie igły i zabiegów robią mnóstwo!
a poronienia wiadomo z jakiej przyczyny? kurcze to naprawdę strasznie trudne! trzymam kciuki