reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

dam znać napewno.

jak przeczytałam cały ten wątek to nabrałam właśnie trochę nadzieii że jednak bedzie wszystko dobrze. Dziękuję :*

reklama
Witam właśnie dziś odebrałam wyniki badań prenatalnych jestem załamana nie wiem co robić co myśleć
Rozpoznanie:żywy płód
Czynność serca:uwidoczniono
NT:2, 1 mm
Płyn owodniowy:w normie
Kość nosowa:obecna
Czaszka/mózg:obraz prawidłowy
Kręgosłup,ściana brzucha:obraz prawidłowy
ręce stopy:widoczne wszystkie
Wolne b-hcg 10, 2 odpowiada 0, 352 MoM
PAPA-A 1, 050 odpowiada 0, 329 Mom
Ryzyko Wysokie ryzyko trisomii 18( 1:90)
Co myśleć co robić ?? :(((

powiem Wam, że ja nie wiem jak ten program oblicza to ryzyko to jest nieprzewidywalne:-(
Gosia w którym tygodniu ciąży jesteś? i ile wynosi crl? uważam że Twoje usg jest super gorzej z biochemią miałam tak samo tylko, że ja miałam podwyższone wyniki i ryzyko trisomii 21
a teraz co masz dwie szanse zrobić badanie z krwi NIFTY tylko, że jest wysoki koszt i za wynikiem się też trochę czeka bo próbkę wysyłają do Hong Kongu no i ten wynik nie jest dokumentem który w najgorszym wypadku mógłby zezwalać na terminację ciąży wtedy się i tak wykonuję amniopunkcję dla potwierdzenia

Ania najważniejsze jest pozytywne nastawienie:tak:

Ostatnia edycja:
No wlasnie ja na tej biochemi sie nie znam;/ musialabym zajrzec w swoje wyniki:
Ryzyko mialam ZD podstawowe 1;694 a obliczone 1;6
biochemia mialam bardzo wysoka z porownaniu z toba, mysle ze bedzie OK!
Dla porownania:
Wolna B hCG 53,8 IU/I odpowiada 1,866 MoM
PAPP-A 3,532 IU/I odpowiada 0,710 MoM

Gosia na Twoim miejscu byłabym dobrej myśli usg dobrze wygląda a wpływ na wyniki ma mnóstwo rzeczy niemniej jednak myślę, że warto zrobić dodatkowe badanie chyba najlepszym rozwiązaniem jest amniopunkcja samego zabiegu nie ma się co bać w ogóle nie boli a będziesz spokojna przez resztę ciąży!
aczkolwiek warto iść na konsultację z genetykiem i porozmawiać na pewno Cię to uspokoi :tak:

reklama
ja mówiłam, że nigdy w życiu nie pójdę na amniopunkcję, ale po rozmowie z dr bardzo się uspokoiłam wytłumaczył mi, że warto
miałam robiony zabieg w Inviccie tam stosują naprawdę cienkie igły i zabiegów robią mnóstwo!

a poronienia wiadomo z jakiej przyczyny? kurcze to naprawdę strasznie trudne! trzymam kciuki:tak:

Do góry