reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Dzięki za odpowiedź. Mi amnio wypada w 15+3 mam nadzieję,że to nie za wcześnie. Najgorsze jest to ,że co lekarz to inne zdanie. Na prenatalnych usłyszałam,że wyniki tragiczne . A lekarz prowadzący,żeby się nie przejmować tym ryzykiem,bo to tylko matematyka i statystyka. Że amnio odradza. Kiedy Ci wypada ten 16 tydzień? Długo musisz czekać?
Za 2 tygodnie. Ale czekam czy mój będzie miał już umowę z nfz czy nie. Jak nie to będę dopiero się umawiała w innym miejscu

reklama
Czyli nic nam nie pozostaje jak czekać. Życzę Ci wszystkiego najlepszego.
A jak wyszły pozostałe markery na USG, zastawka i kość nosowa ? NT masz w normie, jedyne co to krew ci zamieszała. Będzie dobrze musisz być dobrej myśli u mnie ryzyko było więcej niż 1:4.

1:19 to matematycznie 94,7% szans na zdrowe dziecko. Wiem że ciężko o tym nie myśleć ale jak najdzie cię strach myśl że masz prawie 95% szans że dziecko jest zdrowe.

A jak wyszły pozostałe markery na USG, zastawka i kość nosowa ? NT masz w normie, jedyne co to krew ci zamieszała. Będzie dobrze musisz być dobrej myśli u mnie ryzyko było więcej niż 1:4.

1:19 to matematycznie 94,7% szans na zdrowe dziecko. Wiem że ciężko o tym nie myśleć ale jak najdzie cię strach myśl że masz prawie 95% szans że dziecko jest zdrowe.
Kość nosowa: obecna. Przepływ w zastawce trojdzielnej: prawidłowy. Krew zrobiła ogromne zamieszanie. Skąd aż tak wysoka beta? Lekarz prowadzący twierdzi ,że to hormony i mają to do siebie,że szaleją. Ale jakoś mnie to nie przekonalo. Poza tym tyle jest przypadków ,że przy prawidłowym USG i tak wychodzą wady, że szkoda gadać. Dziękuję Ci za to co napisałaś.

Hej dziewczyny, jestem po amniopunkcji (wtorek zeszły tydzień) teraz czekam na wyniki i już powoli się stresować zaczynam. Miałam w prenatalnych wysokie ryzyko T13 (1:101)z uwagi na wysokie tętno płodu (które było tylko na prenatalnych, miałam gorączkę dzień wcześniej- mam nadzieję że to to spowodowało) i niska pappe 0,43 mom beta 0,76 nom, w ciąży też mi zrobiło się nadciśnienie i biorę leki. Po wynikach byłam załamana i zdecydowałam się na nifty które wyszło niskie ryzyka (więc trochę odsapnęłam) ale moja lekarka i tak poradziła zrobić amnio. W środę byłam na kontroli po amnio i wszytko ok wygląda, ilość wód i długa szyjka. Trzymam kciuki też za wasze wyniki
Witaj, mam podobną pappe 0,52 i betę 0,75, ale mi wyszły niskie ryzyka T13. Było coś jeszcze oprócz tej pappy i bety u Ciebie?

Witaj, mam podobną pappe 0,52 i betę 0,75, ale mi wyszły niskie ryzyka T13. Było coś jeszcze oprócz tej pappy i bety u Ciebie?
Wosokie tętno płodu 179 (które było chyba przez moją chorobę bo później się nie powtórzyło) i pappe miałam jednak niższą źle zapamiętałam - 0.32 mom. Teraz jestem w 30 tyg i na 3 prenatalnych wyszły problemy z łożyskiem, już jakieś graniczne przeplywy. Miałam w tym tyg dodatkowe badania sFlt-1/PlGF i dodatkowa kalkulację ryzyka preeklampsji. Mam ją teraz 1:6 przed 34 tyg, u mnie ta niska pappa zwiastowała te problemy teraz z łożyskiem/ stanem przedrzucawkowym. Tyle że za niska pappe biorą pod uwagę wynik mniejszy niż 0.5mom. Jeszcze dodam że mam nadciśnienie od 12 tyg ciąży - i co jakiś czas wzrasta i muszę zwiększać dawkę leków. Teraz biorę 8 tabl i jak znów mi wzrośnie dołożą dodatkowy lek.

Ostatnia edycja:
Wosokie tętno płodu 179 (które było chyba przez moją chorobę bo później się nie powtórzyło) i pappe miałam jednak niższą źle zapamiętałam - 0.32 mom. Teraz jestem w 30 tyg i na 3 prenatalnych wyszły problemy z łożyskiem, już jakieś graniczne przeplywy. Miałam dodatkowe badania sFlt-1/PlGF i dodatkowa kalkulację ryzyka preeklampsji. Mam ją teraz 1:6 przed 34 tyg, u mnie ta niska pappa zwiastowała te problemy teraz z łożyskiem/ stanem przedrzucawkowym. Tyle że za niska pappe biorą pod uwagę wynik mniejszy niż 0.5mom. Jeszcze dodam że mam nadciśnienie od 12 tyg ciąży - i co jakiś czas wzrasta i muszę zwiększać dawkę leków. Teraz biorę 8 tabl i jak znów mi wzrośnie dołożą dodatkowy lek
Dziękuję za Twoją odpowiedź. Właśnie mam niskie ryzyka trisomii, ale mam ryzyko porodu przed 34 Tc 1:130. Będę musiała kontrolować. Zawsze miałam niskie ciśnienie, ale muszę mierzyć. Właśnie ta beta mnie niepokoiła, bo w poprzedniej ciąży mialam ponad 1 mom.

Dziękuję za Twoją odpowiedź. Właśnie mam niskie ryzyka trisomii, ale mam ryzyko porodu przed 34 Tc 1:130. Będę musiała kontrolować. Zawsze miałam niskie ciśnienie, ale muszę mierzyć. Właśnie ta beta mnie niepokoiła, bo w poprzedniej ciąży mialam ponad 1 mom.
Ja w tych pierwszych prenatalnych miałam ryzyko preeklampsji przed 34 tyg 1:21, ale właśnie teraz z tymi dodatkowymi wskaźnikami mi to ryzyko się zwiększyło do 1:6. Hipotrofii płodu 1:29 przed 37 tyg, i przedwczesnego porodu 1:211 przed 34 tyg. od pierwszych prenatalnych przez tą PAPPE dostałam jescze acard do brania żeby zmniejszyć to ryzyko stanu przedrzucawkowego. O tej becie nic nie mówili mi lekarze z czego to wynika że jest niższa i na co może wpływać. Ważne żebyś poszła i na drugie i na trzecie badania prenatalne i po prostu jak lekarze coś zauważą to zareagują ;)

reklama
Wosokie tętno płodu 179 (które było chyba przez moją chorobę bo później się nie powtórzyło) i pappe miałam jednak niższą źle zapamiętałam - 0.32 mom. Teraz jestem w 30 tyg i na 3 prenatalnych wyszły problemy z łożyskiem, już jakieś graniczne przeplywy. Miałam w tym tyg dodatkowe badania sFlt-1/PlGF i dodatkowa kalkulację ryzyka preeklampsji. Mam ją teraz 1:6 przed 34 tyg, u mnie ta niska pappa zwiastowała te problemy teraz z łożyskiem/ stanem przedrzucawkowym. Tyle że za niska pappe biorą pod uwagę wynik mniejszy niż 0.5mom. Jeszcze dodam że mam nadciśnienie od 12 tyg ciąży - i co jakiś czas wzrasta i muszę zwiększać dawkę leków. Teraz biorę 8 tabl i jak znów mi wzrośnie dołożą dodatkowy lek.
cześć... pozwól, ze się wtrącę... tez mam duże ryzyko preeklampsji i chciałam zapytać jakie masz ciśnienia od 12 tygodnia? i jaki miałaś poziom PIGF? (Mierzyłaś go przy pappie czy później?) i czy miałaś acard wcześnie wprowadzony?

Do góry