reklama
Madriga
Fanka BB :)
A teraz spytam, może ktoś podniesie mnie na duchu swoją odpowiedzią. Czy ktoś z Was przy ryzyku trisomii 21 w pappa 1:6 i dobrym wyniku nifty pro urodził zdrowe dziecko? Miałam pappa nie robić po dobrym wyniku nifty ale lekarz mnie namówił. Liczyłam się z wysokim ryzykiem ale nie aż takim. W poprzedniej ciazy tez miałam wysokie ryzyko ale to było 1:24.
Wiem ze amnio da mi odpowiedzieć jak jest i pewnie ja zrobię, ale zanim poznam wynik minie kilka tygodni…
Mam nadzieję, że chociaż troszkę ukoję Twoje nerwy, których bardzo współczuję - znam to piekło.
Ja:
36 lat, prawidłowe USG, ryzyko ZD 1:17. Nie robiłam nifty, po amniopunkcji kariotyp prawidłowy, zdrowy syn.
Przyjaciółka:
28 lat, w USG NT w górnej granicy, ryzyko ZD 1:4, test VeraGene prawidłowy - ryzyko w milionach, amniopunkcja kariotyp prawidłowy, zdrowy syn.
Pappa to wredna sucz.
Trzymaj się dziewczyno, trzymaj się dzielnie. Wierzę w Twoje zdrowe dzieciątko!
Dziękuję Ci Jest to pocieszające.Mam nadzieję, że chociaż troszkę ukoję Twoje nerwy, których bardzo współczuję - znam to piekło.
Ja:
36 lat, prawidłowe USG, ryzyko ZD 1:17. Nie robiłam nifty, po amniopunkcji kariotyp prawidłowy, zdrowy syn.
Przyjaciółka:
28 lat, w USG NT w górnej granicy, ryzyko ZD 1:4, test VeraGene prawidłowy - ryzyko w milionach, amniopunkcja kariotyp prawidłowy, zdrowy syn.
Pappa to wredna sucz.
Trzymaj się dziewczyno, trzymaj się dzielnie. Wierzę w Twoje zdrowe dzieciątko!
Dlaczego przyjaciółce wyszło ryzyko 1:4? Tylko NT było blisko normy, i biochemia czy coś jeszcze?
U mnie NT 2,4 w 13+1 wiec jest to pomiędzy 50 a 90 centylem. Nie mam nic w opisie na temat fali A i niedomykalnością zastawki trójdzielnej, niepokoi mnie to.
W drugiej ciazy, 36 lat tez miałam wysokie ryzyko 1:24, wtedy NT tez podwyższone i do kitu biochemia. Zrobiłam nifty i byłam spokojna.
Gdyby teraz wyszło mi podobne prawdopodobieństwo nie miałabym stresu bo tez jestem po nifty pro które nie wykazało nieprawidłowości.
Jestem 4 lata starsza, ryzyko wyjściowe teraz 1:73, wtedy 1:208 ciekawa jestem ile to ma wpływu na to 1:6.
Jestem na siebie zła ze dałam się namówić na pappa (bo pokaże mi ryzyko ściśnięcie, kłopotów z łożyskiem itp) Nie da się już odzobaczyc tego 1:6 i to ryje głowę.
Najgorsza jest noc, w ciągu dnia 2 moich dzieci odciąga myśli skutecznie
floresence
Hej dziewczyny, jestem po amniopunkcji (wtorek zeszły tydzień) teraz czekam na wyniki i już powoli się stresować zaczynam. Miałam w prenatalnych wysokie ryzyko T13 (1:101)z uwagi na wysokie tętno płodu (które było tylko na prenatalnych, miałam gorączkę dzień wcześniej- mam nadzieję że to to spowodowało) i niska pappe 0,43 mom beta 0,76 nom, w ciąży też mi zrobiło się nadciśnienie i biorę leki. Po wynikach byłam załamana i zdecydowałam się na nifty które wyszło niskie ryzyka (więc trochę odsapnęłam) ale moja lekarka i tak poradziła zrobić amnio. W środę byłam na kontroli po amnio i wszytko ok wygląda, ilość wód i długa szyjka. Trzymam kciuki też za wasze wyniki
Edit: pappe miałam 0,32 mom zle napisałam
Edit: pappe miałam 0,32 mom zle napisałam
Ostatnia edycja:
floresence
Moja sąsiadka miała ryzyko zd 1:4, urodziła zdrowego syna. Oczywiście amnio robiłaA teraz spytam, może ktoś podniesie mnie na duchu swoją odpowiedzią. Czy ktoś z Was przy ryzyku trisomii 21 w pappa 1:6 i dobrym wyniku nifty pro urodził zdrowe dziecko? Miałam pappa nie robić po dobrym wyniku nifty ale lekarz mnie namówił. Liczyłam się z wysokim ryzykiem ale nie aż takim. W poprzedniej ciazy tez miałam wysokie ryzyko ale to było 1:24.
Wiem ze amnio da mi odpowiedzieć jak jest i pewnie ja zrobię, ale zanim poznam wynik minie kilka tygodni…
Madriga
Czekam z Tobą, ale jestem dobrej myśli, wysyłam Ci dużo spokoju. Mam nadzieję, że szybko otrzymasz dobre wiadomościHej dziewczyny, jestem po amniopunkcji (wtorek zeszły tydzień) teraz czekam na wyniki i już powoli się stresować zaczynam. Miałam w prenatalnych wysokie ryzyko T13 (1:101)z uwagi na wysokie tętno płodu (które było tylko na prenatalnych, miałam gorączkę dzień wcześniej- mam nadzieję że to to spowodowało) i niska pappe 0,43 mom beta 0,76 nom, w ciąży też mi zrobiło się nadciśnienie i biorę leki. Po wynikach byłam załamana i zdecydowałam się na nifty które wyszło niskie ryzyka (więc trochę odsapnęłam) ale moja lekarka i tak poradziła zrobić amnio. W środę byłam na kontroli po amnio i wszytko ok wygląda, ilość wód i długa szyjka. Trzymam kciuki też za wasze wyniki
floresence
DziękujęCzekam z Tobą, ale jestem dobrej myśli, wysyłam Ci dużo spokoju. Mam nadzieję, że szybko otrzymasz dobre wiadomości
Witajcie!
I przyszedł ten czas kiedy i ja szukam jakiegoś pocieszenia na forach internetowych kiedy po badaniach prenatalnych lekarz powiedział, że trzeba zrobić dalszą diagnostykę, świat mi się zatrzymał, jakbym straciła grunt pod nogami to moja pierwsza ciąża, mam 34 lata, USG wyszło poprawnie, FHR 163, CRL 68,4, NT 1,9, BPD 24,8, ductus 1. Myślę, że badania z krwi już gorzej beta 1,426, pappa 0,385. Ryzyko t21 1:187.
Aktualnie czekam na amniopunkcję. Mam wrażenie, ze to najcięższy czas w moim życiu. Z jednej strony pocieszam się niektórymi postami na forach, a z drugiej strony jak przychodzi lęk to czuję straszny ścisk w gardle.. Ech, a miałam takie pozytywne nastawienie od początku ciąży, w sekundę odeszło.
I przyszedł ten czas kiedy i ja szukam jakiegoś pocieszenia na forach internetowych kiedy po badaniach prenatalnych lekarz powiedział, że trzeba zrobić dalszą diagnostykę, świat mi się zatrzymał, jakbym straciła grunt pod nogami to moja pierwsza ciąża, mam 34 lata, USG wyszło poprawnie, FHR 163, CRL 68,4, NT 1,9, BPD 24,8, ductus 1. Myślę, że badania z krwi już gorzej beta 1,426, pappa 0,385. Ryzyko t21 1:187.
Aktualnie czekam na amniopunkcję. Mam wrażenie, ze to najcięższy czas w moim życiu. Z jednej strony pocieszam się niektórymi postami na forach, a z drugiej strony jak przychodzi lęk to czuję straszny ścisk w gardle.. Ech, a miałam takie pozytywne nastawienie od początku ciąży, w sekundę odeszło.
floresence
Rozumiem, też to przeszłam ja jescze w oczekiwaniu na amnio zrobiłam nifty żeby chociaż trochę się uspokoić… a na kiedy masz termin amnio ?Witajcie!
reklama
Za 10 dni.. więc myślę, że jeszcze jakieś 14 dni oczekiwania na wynik.Rozumiem, też to przeszłam ja jescze w oczekiwaniu na amnio zrobiłam nifty żeby chociaż trochę się uspokoić… a na kiedy masz termin amnio ?