reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

U mnie było tak:
Wynik trisomia 18 - 1:206

Ogólnie USG wyszło prawidłowe ale wyniki biochemii były kiepskie.
Lekarz zalecił zrobić testy genetyczne.
Zanim jednak wykonaliśmy test umówiliśmy się do specjalisty ginekologa, zajmującego się patologiami ciąży. Zrobił ponownie USG i zauważył prawostronny łuk aorty. Powiedział ze razem z wynikiem Pappa nie wróży to najlepiej. Ale kazał przyjść na USG w 16 tygodniu kiedy dziecko będzie większe.
W 16 tygodniu lekarz wykonał USG i powiedział: prawostronny luk aorty, niedomykalność, zastawki trój dzielnej oraz mikrognacja. Powiedział ze muszę isc na amniopunkcję bo wyglada to źle i podejrzewa wadę genetyczną. Zapłakana , zrujnowana po wyjściu zaczęłam szukać z mężem innego dobrego lekarza. Tego samego dnia o 21 jadę do innego ginekologa robi USG i mówi :
-prawostronny łuk aorty jest (ale nie oznacza to zawsze nic złego, po pierwsze może się to cofnąć a po 2 dziecko może mieć poprostu taki urok)
-niedomykalność zastawki trójdzielne ( brak , mogło się już cofnąć u dziecka od ostatniego USG (które było 3h wcześniej) lub byłam pod wpływem stresu i dlatego tak wyszło na poprzednim USG)
-mikrognacja (lekarz powiedział , że to pojęcie bardzo subiektywne i on tego nie więzi u dziecka)
Ale również zalecił amniopunkcję dla świetego spokoju.
Na 2 dzień poszłam na amniopunkcję na NFZ, po 7 dniach wynik - Kariotyp prawidłowy ❤️

Najgorsze dni w moim życiu. Ale cieszę się ze zrobiłam amniopunkcję, bo mogę w spokoju przejść przez ciąże .

Bałam się bardzo ryzyka poronienia, ale lekarz powiedział że ryzyko wynosi 1:1000 i w dzisiejszych czasach są tak cienkie igły i dobre aparaty USG, że nie ma się co obawiać .

Trzymam kciuki za wszystkie z Was ❤️

reklama
U mnie było tak:
Wynik trisomia 18 - 1:206

Ogólnie USG wyszło prawidłowe ale wyniki biochemii były kiepskie.
Lekarz zalecił zrobić testy genetyczne.
Zanim jednak wykonaliśmy test umówiliśmy się do specjalisty ginekologa, zajmującego się patologiami ciąży. Zrobił ponownie USG i zauważył prawostronny łuk aorty. Powiedział ze razem z wynikiem Pappa nie wróży to najlepiej. Ale kazał przyjść na USG w 16 tygodniu kiedy dziecko będzie większe.
W 16 tygodniu lekarz wykonał USG i powiedział: prawostronny luk aorty, niedomykalność, zastawki trój dzielnej oraz mikrognacja. Powiedział ze muszę isc na amniopunkcję bo wyglada to źle i podejrzewa wadę genetyczną. Zapłakana , zrujnowana po wyjściu zaczęłam szukać z mężem innego dobrego lekarza. Tego samego dnia o 21 jadę do innego ginekologa robi USG i mówi :
-prawostronny łuk aorty jest (ale nie oznacza to zawsze nic złego, po pierwsze może się to cofnąć a po 2 dziecko może mieć poprostu taki urok)
-niedomykalność zastawki trójdzielne ( brak , mogło się już cofnąć u dziecka od ostatniego USG (które było 3h wcześniej) lub byłam pod wpływem stresu i dlatego tak wyszło na poprzednim USG)
-mikrognacja (lekarz powiedział , że to pojęcie bardzo subiektywne i on tego nie więzi u dziecka)
Ale również zalecił amniopunkcję dla świetego spokoju.
Na 2 dzień poszłam na amniopunkcję na NFZ, po 7 dniach wynik - Kariotyp prawidłowy ❤️

Najgorsze dni w moim życiu. Ale cieszę się ze zrobiłam amniopunkcję, bo mogę w spokoju przejść przez ciąże .

Bałam się bardzo ryzyka poronienia, ale lekarz powiedział że ryzyko wynosi 1:1000 i w dzisiejszych czasach są tak cienkie igły i dobre aparaty USG, że nie ma się co obawiać .

Trzymam kciuki za wszystkie z Was ❤️
Twoja historia podniosła mnie odrobinę na duchu 🤞 mam nadzieję ,że jak pójdę na amniopunkcja,to będę mogła się cieszyć z dobrych wyników 🤞🥺

U mnie to już tydzień czasu w stresie ... Najgorszy czas 😥

❤️

No kochana wiem przez co przechodzisz, t. Ja tez się bardzo stresowałam. Trzymam bardzo mocno kciuki . Bądź dobrej myśli i staraj się zajmować czymś co odpędzi rozmyślanie . Czekamy na informacje ❤️
Najdłuższe dni i noce ,tak zły okres 🥺😥
Dziś ciężko myśleć pozytywnie ,ale jutro już muszę się pozbierać do "kupy" 🥺🤞
❤️❤️

Najdłuższe dni i noce ,tak zły okres 🥺😥
Dziś ciężko myśleć pozytywnie ,ale jutro już muszę się pozbierać do "kupy" 🥺🤞
❤️❤️
zbieraj zbieraj, bo masz dla kogo 🙂 z 1:9 zrobiło się 1:20 masz duża szanse na zdrowe dziecko ❤❤ trzymajmy za siebie kciuki, Ty koniecznie daj znać jak Twoje wyniki a ja dam jak moje ❤

zbieraj zbieraj, bo masz dla kogo 🙂 z 1:9 zrobiło się 1:20 masz duża szanse na zdrowe dziecko ❤❤ trzymajmy za siebie kciuki, Ty koniecznie daj znać jak Twoje wyniki a ja dam jak moje ❤
Trzymam mocno 🤞❤️ mam nadzieję ,że tym razem dostanę lepsze informacje 🥺
Dam jak tylko będę wiedziała coś więcej .

Na wynikach jest znak większości wiec ryzyko jest równe lub większe niż 1:20. Równie dobrze może być właśnie to 1:9.

Niestety uważam że w tym przypadku wykonanie badania nifty to pieniądze wyrzucone w błoto. Tylko amnio da odpowiedź. Mocno trzymam kciuki 🤞

reklama
Na wynikach jest znak większości wiec ryzyko jest równe lub większe niż 1:20. Równie dobrze może być właśnie to 1:9.

Niestety uważam że w tym przypadku wykonanie badania nifty to pieniądze wyrzucone w błoto. Tylko amnio da odpowiedź. Mocno trzymam kciuki 🤞
Teraz też już wiem 😥
Mam nadzieję ,że wytrwam do amino ,bo stres ,kiepski sen ,ogólnie załamanie daje mi popalić 🥺

Dziękuję 🤞

Do góry