Bzdury. Badanie kariotypu to koszt 300-400 max 500 zł. Także już zostałaś w błąd wprowadzona. Przezierność nie jest ogromna wcale. Tak, jest duża, ale nie ogromna. Ogromna by była jakby była 4.5 albo 5. 7000 zł (a w sumie 6 tys. coś) kosztuje WES - najszersze badanie genetyczne, bada najwięcej na raz znanych nam i najczęstszych genetycznych zmian. Ale nie bada wszystkiego, bo się nie da. Czyli WES może być prawidłowy, a może być i tak jakiś problem genetyczny. Plus wiele wad jest po prosto denovo. Rodzice są zdrowi, także genetycznie, nie są nosicielami, a dziecko rodzi się z wadą genetyczną (najprostszy przykład to zD). Przy pierwszym poronieniu czy dziecku z wadą genetyczną raczej nie zleca się od razu WES'a, bo jest po prostu okropnie drogi. No chyba że kogoś bez problemu stać, to może sobie robić, czemu nie.
Poroniłaś 2 dni po amnio - no jak byk wygląda to na powikłanie po amnio po prostu.
Które rzadko, bo rzadko, ale się zdarza i na kogoś może trafić. Tym bardziej, że mikromacierze i amnio wyszły prawidłowe - moim zdaniem prawie na pewno Wasze dziecko było zdrowe. Po prostu.
Owszem, może być tak, że była jakaś wada genetyczna i to ona spowodowała poronienie i ja tego nie neguję. Natomiast na USG nie było obrzęku płodu, nie było problemów innych, prawda?
Ja na Twoim miejscu zasięgnęłabym porady u innego genetyka. Moim zdaniem robienie WES w tej chwili to naciąganie... Ale takie jest moje zdanie.
A jeśli maluszek miał mikromacierze i amnio prawidłowe, to i wątpię, czy Wam w kariotypach coś wyjdzie. Ale zrobić możecie. Tak jak mówiłam, to koszt max 500 zł za osobę, na pewno nie 2 tysiące!!