reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Mirabelove, jak tam Twoja amniopunkcja? Mnie zatrzymali na jeden dzień w szpitalu. Ogólnie nic mi nie jest tylko powiedzieli, że najlepiej, żeby wykonać ją z samego rana, a u mnie papierologia bardzo długo trwała.🤦🤦

reklama
Mirabelove, jak tam Twoja amniopunkcja? Mnie zatrzymali na jeden dzień w szpitalu. Ogólnie nic mi nie jest tylko powiedzieli, że najlepiej, żeby wykonać ją z samego rana, a u mnie papierologia bardzo długo trwała.🤦🤦
Malwi89, właśnie o Tobie myślałam jak się czujesz :) ja wyszłam jakieś 30minut z gabinetu i zaraz zbieram się do domu. Naprawdę nie ma się czego bać - ja wzięłam paracetamol i xanax żeby się wyluzować ale ukłucie jak przy pobieraniu krwi, może ciut gorsze ale do przeżycia i trwa max 2min. Mi pobrali 16ml bo w razie czego zrobię jeszcze te mikromacierze :)
Teraz do domku i zamierzam leżeć przed tv do nocy ;)
Współczuje szpitala, mam nadzieje ze jakoś Ci to zleci w miare szybko. Najważniejsze pytanie czy masz ze sobą netflix ;)

Malwi89, właśnie o Tobie myślałam jak się czujesz :) ja wyszłam jakieś 30minut z gabinetu i zaraz zbieram się do domu. Naprawdę nie ma się czego bać - ja wzięłam paracetamol i xanax żeby się wyluzować ale ukłucie jak przy pobieraniu krwi, może ciut gorsze ale do przeżycia i trwa max 2min. Mi pobrali 16ml bo w razie czego zrobię jeszcze te mikromacierze :)
Teraz do domku i zamierzam leżeć przed tv do nocy ;)
Współczuje szpitala, mam nadzieje ze jakoś Ci to zleci w miare szybko. Najważniejsze pytanie czy masz ze sobą netflix ;)
Super, że szybko poszło. Badania samego się nie boję, tylko wyniku 😉 mówili coś kiedy możesz się ich spodziewać? Odpoczywaj ❤️

Super, że szybko poszło. Badania samego się nie boję, tylko wyniku 😉 mówili coś kiedy możesz się ich spodziewać? Odpoczywaj ❤️
Mowili że w piątek raczej na pewno ale kto wie może uda się szybciej jutro ;)
Powiem Ci ze jak siedziałam i czekałam te 30min do wyjścia to przyszła dziewczyna w 24tc z prośba o szybką konsultacje u mojego doktora bo na usg połówkowy wyszło jej duże ryzyko ZD. Dziewczyna była załamana.. naprawdę nie ma co żałować na to kasy jeśli chce się mieć zdrowe dziecko :)

Kasiaa91, odważyłam się odebrać wynik dzisiaj i mam frakcje płodowa -12,5% więc chyba w normie.
sanco refunduje mi amniopunkcje ale żeby dostać zwrot pieniędzy musiałam odebrać wynik do rąk własnych 💁🏻‍♀️
Mirabelove ja amnio miałam na NFZ, ale za Fisha już płaciłam. Później skontaktowałam się z infolinią z Sanco i mi pieniądze zwrócili za Fisha(900zl). Wszystko odbyło się mailowo, musiałam tylko wysłać zdjęcia wyniku Sanco i rachunek za Fisha. To możesz zrobić później, ale uważam że warto z tego skorzystać jeżeli jest refundacja.

Karolaaa89, ja wszystko robiłam prywatnie bo zależało mi na czasie wiec za amnio i fisha zapłaciłam 2100 - już dzwoniłam do Sanco i powiedzieli ze oddadzą tylko 1200 - dobre i to. Chociaż wiadomo że najszczęśliwsza bym była gdyby nie trzeba było robić tych badań w ogóle..
Malwi89, jak tam Twoja amnio? Trzymam kciuki! ❤️

Tak naprawdę kazdy wynik skorygowany wyższy niż statystyczny powinien być wskazaniem do dalszej diagnostyki, obojętnie czy wynosi 1:1200 czy 1:200

Jeśli ryzyko statystyczne dla naszego wieku to np 1:1200 a nam badania pokazały 1:700 to znaczy, że mamy w tych badaniach nieprawidłowość.

Jesli statystyka mówi 1:100 a my mamy 1:500 to już jest bardzo dobry wynik - nic poza wiekiem nie wskazuje ryzyka ...
To jeśli ja mam wyniki 1:90, skorygowany po usg na 1:451, skorygowany po krwi ( pappa i betahcg) na 1:1459 to decydować się na amino czy Np nifty da mi pewność bez ryzyka poronienia , że dziecko jest zdrowe? Mam 40 lat i bardzo się boje o trisomie

To jeśli ja mam wyniki 1:90, skorygowany po usg na 1:451, skorygowany po krwi ( pappa i betahcg) na 1:1459 to decydować się na amino czy Np nifty da mi pewność bez ryzyka poronienia , że dziecko jest zdrowe? Mam 40 lat i bardzo się boje o trisomie
w tym przypadku zrób nifty-tylko zwykle pobranie krwi z Twojej żyły to jest-0 ryzyka wiec. Wyniki z -pappa masz spoko. Więc amnio to niepotrzebne ryzyko. Koszt nifty 2k ale potem spokój do konca ciąży bezcenny.

reklama
Do góry