reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Mirabelove, jak tam Twoja amniopunkcja? Mnie zatrzymali na jeden dzień w szpitalu. Ogólnie nic mi nie jest tylko powiedzieli, że najlepiej, żeby wykonać ją z samego rana, a u mnie papierologia bardzo długo trwała.🤦🤦

reklama
Mirabelove, jak tam Twoja amniopunkcja? Mnie zatrzymali na jeden dzień w szpitalu. Ogólnie nic mi nie jest tylko powiedzieli, że najlepiej, żeby wykonać ją z samego rana, a u mnie papierologia bardzo długo trwała.🤦🤦
Malwi89, właśnie o Tobie myślałam jak się czujesz :) ja wyszłam jakieś 30minut z gabinetu i zaraz zbieram się do domu. Naprawdę nie ma się czego bać - ja wzięłam paracetamol i xanax żeby się wyluzować ale ukłucie jak przy pobieraniu krwi, może ciut gorsze ale do przeżycia i trwa max 2min. Mi pobrali 16ml bo w razie czego zrobię jeszcze te mikromacierze :)
Teraz do domku i zamierzam leżeć przed tv do nocy ;)
Współczuje szpitala, mam nadzieje ze jakoś Ci to zleci w miare szybko. Najważniejsze pytanie czy masz ze sobą netflix ;)

Malwi89, właśnie o Tobie myślałam jak się czujesz :) ja wyszłam jakieś 30minut z gabinetu i zaraz zbieram się do domu. Naprawdę nie ma się czego bać - ja wzięłam paracetamol i xanax żeby się wyluzować ale ukłucie jak przy pobieraniu krwi, może ciut gorsze ale do przeżycia i trwa max 2min. Mi pobrali 16ml bo w razie czego zrobię jeszcze te mikromacierze :)
Teraz do domku i zamierzam leżeć przed tv do nocy ;)
Współczuje szpitala, mam nadzieje ze jakoś Ci to zleci w miare szybko. Najważniejsze pytanie czy masz ze sobą netflix ;)
Super, że szybko poszło. Badania samego się nie boję, tylko wyniku 😉 mówili coś kiedy możesz się ich spodziewać? Odpoczywaj ❤️

Super, że szybko poszło. Badania samego się nie boję, tylko wyniku 😉 mówili coś kiedy możesz się ich spodziewać? Odpoczywaj ❤️
Mowili że w piątek raczej na pewno ale kto wie może uda się szybciej jutro ;)
Powiem Ci ze jak siedziałam i czekałam te 30min do wyjścia to przyszła dziewczyna w 24tc z prośba o szybką konsultacje u mojego doktora bo na usg połówkowy wyszło jej duże ryzyko ZD. Dziewczyna była załamana.. naprawdę nie ma co żałować na to kasy jeśli chce się mieć zdrowe dziecko :)

Kasiaa91, odważyłam się odebrać wynik dzisiaj i mam frakcje płodowa -12,5% więc chyba w normie.
sanco refunduje mi amniopunkcje ale żeby dostać zwrot pieniędzy musiałam odebrać wynik do rąk własnych 💁🏻‍♀️
Mirabelove ja amnio miałam na NFZ, ale za Fisha już płaciłam. Później skontaktowałam się z infolinią z Sanco i mi pieniądze zwrócili za Fisha(900zl). Wszystko odbyło się mailowo, musiałam tylko wysłać zdjęcia wyniku Sanco i rachunek za Fisha. To możesz zrobić później, ale uważam że warto z tego skorzystać jeżeli jest refundacja.

Karolaaa89, ja wszystko robiłam prywatnie bo zależało mi na czasie wiec za amnio i fisha zapłaciłam 2100 - już dzwoniłam do Sanco i powiedzieli ze oddadzą tylko 1200 - dobre i to. Chociaż wiadomo że najszczęśliwsza bym była gdyby nie trzeba było robić tych badań w ogóle..
Malwi89, jak tam Twoja amnio? Trzymam kciuki! ❤️

Tak naprawdę kazdy wynik skorygowany wyższy niż statystyczny powinien być wskazaniem do dalszej diagnostyki, obojętnie czy wynosi 1:1200 czy 1:200

Jeśli ryzyko statystyczne dla naszego wieku to np 1:1200 a nam badania pokazały 1:700 to znaczy, że mamy w tych badaniach nieprawidłowość.

Jesli statystyka mówi 1:100 a my mamy 1:500 to już jest bardzo dobry wynik - nic poza wiekiem nie wskazuje ryzyka ...
To jeśli ja mam wyniki 1:90, skorygowany po usg na 1:451, skorygowany po krwi ( pappa i betahcg) na 1:1459 to decydować się na amino czy Np nifty da mi pewność bez ryzyka poronienia , że dziecko jest zdrowe? Mam 40 lat i bardzo się boje o trisomie

To jeśli ja mam wyniki 1:90, skorygowany po usg na 1:451, skorygowany po krwi ( pappa i betahcg) na 1:1459 to decydować się na amino czy Np nifty da mi pewność bez ryzyka poronienia , że dziecko jest zdrowe? Mam 40 lat i bardzo się boje o trisomie
w tym przypadku zrób nifty-tylko zwykle pobranie krwi z Twojej żyły to jest-0 ryzyka wiec. Wyniki z -pappa masz spoko. Więc amnio to niepotrzebne ryzyko. Koszt nifty 2k ale potem spokój do konca ciąży bezcenny.

reklama
Do góry