Dzastaoksy
Fanka BB :)
Co myślicie o fishu? Czy może tak się zdarzyć że fish wyjdzie dobrze a całościowe amnio źle, albo na odwrót?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Fish to szybki wynik najczęstszych trisomii i wad płci (proszę, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę). Ja robiłam amnio z QF-PCR, wynik miałam po trzech dniach, wykluczający T13, 18 i 21, a wynik amniopunkcji wykazał aberrację chromosomową w innym obszarze.Co myślicie o fishu? Czy może tak się zdarzyć że fish wyjdzie dobrze a całościowe amnio źle, albo na odwrót?
To jest jednak statystyka, statystycznie idąc z psem na spacer, każde z was ma po trzy nogi, dlatego właśnie w to badanie nie wierzę.Niby USG plus pappa to 95% pewności. Jednak widać że tak nie jest.
A jak to tego ma się test pappa? Mi wyszło 21, 1:44, czyli że po fishu mogę spać spokojnie? Czy jednak to ryzyko może być zwiększone właśnie przez aberracje chromosomowa w innym obszarze?Fish to szybki wynik najczęstszych trisomii i wad płci (proszę, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę). Ja robiłam amnio z QF-PCR, wynik miałam po trzech dniach, wykluczający T13, 18 i 21, a wynik amniopunkcji wykazał aberrację chromosomową w innym obszarze.
No nie taki rzadkiPrzepraszam że pytam bo to chyba dość rzadki przypadek. Jaka to była wada? Rzadki przypadek w sensie niewykrycia przez USG i testu pappa..
Dużo sił i wytrwałości życzę.
Fish wykluczy lub potwierdzi T21, to w zasadzie już na tym etapie będzie zamknięty temat. Ja miałam ZD 1:227, zrobiłam amnio, wyszła mi translokacja 13 i 14 chromosomu. Czy moje wyniki na to wskazywały? Nie wiem. Miałam książkowe USG i bardzo niskie białko (0.2MoM).A jak to tego ma się test pappa? Mi wyszło 21, 1:44, czyli że po fishu mogę spać spokojnie? Czy jednak to ryzyko może być zwiększone właśnie przez aberracje chromosomowa w innym obszarze?
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Jest to dla mnie nowość, której szczerze wogóle nie chciałabym poznać. 19 mam amnio i już chodze po ścianach.Fish wykluczy lub potwierdzi T21, to w zasadzie już na tym etapie będzie zamknięty temat. Ja miałam ZD 1:227, zrobiłam amnio, wyszła mi translokacja 13 i 14 chromosomu. Czy moje wyniki na to wskazywały? Nie wiem. Miałam książkowe USG i bardzo niskie białko (0.2MoM).
Witam ponownie,Witam,
Chciałabym opowiedzieć swoja historie.
Mam prawie 28 lat, jestem w pierwszej ciazy.
W teście pappa wyszlo ryzyko trisomii 21 1:40. Wynik zaburzyła biochemia krwii, tj. wynik bety a poziomie 3,5 MOM oraz przyziemność karku w górnej granicy, czyli 2,5. Reszta parametrów w normie.
W dniu dzisiejszym wykonana mialam amniopunkcje. Zabieg szybki i sprawny. Bol mniejszy niż przy pobraniu krwi, ale stres nie z tej ziemii.
Wyniki maja być za 3 tygodnie, dodatkowo zleciłam te dodatkowe, płatne testy, których wynik ma być za tydzień.
Mam nadzieje, ze wyniki beda prawidłowe.
Dodam, że jestem w 16 tygodniu ciazy.
Przykro mi.No nie taki rzadkiczęsto zdarzają się delecje chromosomu