reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

reklama
Co myślicie o fishu? Czy może tak się zdarzyć że fish wyjdzie dobrze a całościowe amnio źle, albo na odwrót?
Fish to szybki wynik najczęstszych trisomii i wad płci (proszę, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę). Ja robiłam amnio z QF-PCR, wynik miałam po trzech dniach, wykluczający T13, 18 i 21, a wynik amniopunkcji wykazał aberrację chromosomową w innym obszarze.

Fish to szybki wynik najczęstszych trisomii i wad płci (proszę, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę). Ja robiłam amnio z QF-PCR, wynik miałam po trzech dniach, wykluczający T13, 18 i 21, a wynik amniopunkcji wykazał aberrację chromosomową w innym obszarze.
A jak to tego ma się test pappa? Mi wyszło 21, 1:44, czyli że po fishu mogę spać spokojnie? Czy jednak to ryzyko może być zwiększone właśnie przez aberracje chromosomowa w innym obszarze?

A jak to tego ma się test pappa? Mi wyszło 21, 1:44, czyli że po fishu mogę spać spokojnie? Czy jednak to ryzyko może być zwiększone właśnie przez aberracje chromosomowa w innym obszarze?
Fish wykluczy lub potwierdzi T21, to w zasadzie już na tym etapie będzie zamknięty temat. Ja miałam ZD 1:227, zrobiłam amnio, wyszła mi translokacja 13 i 14 chromosomu. Czy moje wyniki na to wskazywały? Nie wiem. Miałam książkowe USG i bardzo niskie białko (0.2MoM).

Fish wykluczy lub potwierdzi T21, to w zasadzie już na tym etapie będzie zamknięty temat. Ja miałam ZD 1:227, zrobiłam amnio, wyszła mi translokacja 13 i 14 chromosomu. Czy moje wyniki na to wskazywały? Nie wiem. Miałam książkowe USG i bardzo niskie białko (0.2MoM).
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Jest to dla mnie nowość, której szczerze wogóle nie chciałabym poznać. 19 mam amnio i już chodze po ścianach.
U mnie pappa 0,735 mom. Za to wolna beta 5,434 mom 😔
Próbowałam przeczytać ten wątek od początku żeby dowiedzieć się jak najwięcej. Jednak w pewnym momencie, przez chyba jakieś 30 stron pewna matka mająca chore dziecko wyzywała inne matki od morderczyń, bo chciały się poddać terminacji.

Witam,
Chciałabym opowiedzieć swoja historie.
Mam prawie 28 lat, jestem w pierwszej ciazy.
W teście pappa wyszlo ryzyko trisomii 21 1:40. Wynik zaburzyła biochemia krwii, tj. wynik bety a poziomie 3,5 MOM oraz przyziemność karku w górnej granicy, czyli 2,5. Reszta parametrów w normie.
W dniu dzisiejszym wykonana mialam amniopunkcje. Zabieg szybki i sprawny. Bol mniejszy niż przy pobraniu krwi, ale stres nie z tej ziemii :).
Wyniki maja być za 3 tygodnie, dodatkowo zleciłam te dodatkowe, płatne testy, których wynik ma być za tydzień.
Mam nadzieje, ze wyniki beda prawidłowe.
Dodam, że jestem w 16 tygodniu ciazy.
Witam ponownie,
Przytocze wyzej swoja historie dla wszystkich kobiet, ktore przechodzą dzis ten stres. Wyniki amniopunkcji byly prawidłowe a kilka dni temu nasz syn przyszedl na swiat. Jest zdrowy i silny. Dziewczyny głowy do góry!

reklama
Do góry