reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Cześć! Pisałam tu jakiś czas temu. Miałam pappe około 0.5 mom i bhcg 1.65 mom. Ryzyko zd 1:293 Harmony wykluczyło zespół downa jednak dzisiaj 33+5 w usg wyszło że dzidzia jest o wiele za mała na ten tydzień ciąży i jest położona miednicowo. Czy to inna wada niż zespół downa czy problemy z łożyskiem okaże się...
Paulino pamiętam cię, ile waży maleństwo ??

reklama

Załączniki

• IMG_20210107_123305.jpg
    IMG_20210107_123305.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 560
1850 gram, bdp ma na 95 centylu, brzuszek 1 centylu i nóżki na 6. 33+5
Kochana skoro harmony wykluczyło ci trisomie to wydaje mi się, że bobas będzie po prostu malutki, trzeba obserwować czy waga nie stoi, ale jak dla.mnie 1800g w tym okresie ciąży to jest naprawdę waga ok. Koleżanka miała 1700 w 33 tc i miesiąc temu urodziła bobasa 50 cm i niecałe 3 kg.
Pamiętaj że dzieci rosną skokowo, różnie bywa z tymi pomiarami, nie zawsze są wiarygodne. Do tej pory jak wyglądały pomiary?
Na pewno maleństwo nie jest chore. Przypomnij które trisomie wyklucza harmony?

Dzięki za miłe słowa. W 22 tc w usg połówkowym pomiary i usg prawidłowe. Harmony wykluczyło 3 podstawowe trisomie czyli zespół Downa, Edwardsa i Patau. Teraz ciśnienie mam lekko podwyższone więc jest ryzyko preeklampsji. Za tydzien powtorzenie wyników i jeśli będą mało rosnąć to szpital. A jak Twój dzidziuś?

Cześć! Pisałam tu jakiś czas temu. Miałam pappe około 0.5 mom i bhcg 1.65 mom. Ryzyko zd 1:293 Harmony wykluczyło zespół downa jednak dzisiaj 33+5 w usg wyszło że dzidzia jest o wiele za mała na ten tydzień ciąży i jest położona miednicowo. Czy to inna wada niż zespół downa czy problemy z łożyskiem okaże się...
Gratuluję dobrego wyniku harmony, co do wagi dzidziuś może a nie musi mieć hipotrofi, ważne teraz żeby lekarze bacznie obserwowali przepływy, łożysko, Twoje ciśnienie.
To wyniki mojego syna w 35tc, tymi procentami nie zachwycał, waga 1980g, pappa jakoś poniżej 0.5, nadcisnienie, poród w 41tc z wagą 2950 więc nadgonil ładnie, hipotrofia się nie potwierdziła, poprostu był maleńki. Każdy przypadek inny ale trzymam kciuki żeby u Was też się tak dobrze zakończyło.
IMG_20210107_125731.jpg

Dzięki za miłe słowa. W 22 tc w usg połówkowym pomiary i usg prawidłowe. Harmony wykluczyło 3 podstawowe trisomie czyli zespół Downa, Edwardsa i Patau. Teraz ciśnienie mam lekko podwyższone więc jest ryzyko preeklampsji. Za tydzien powtorzenie wyników i jeśli będą mało rosnąć to szpital. A jak Twój dzidziuś?
Inne wady są raczej widoczne na usg, zd lubi się nie ujawniać, ale skoro harmony wykluczylo, to nie martw się❤️
Daj znać za tydzień co lekarze ci powiedzieli.
A mój dzidziuś to już spory chłopak, w 33 TC ważył 2400, więc pewnie z 4 kg będzie jak nic, 18 mam cesarkę, więc jeszcze chwila i będę go miała 😍

Inne wady są raczej widoczne na usg, zd lubi się nie ujawniać, ale skoro harmony wykluczylo, to nie martw się❤️
Daj znać za tydzień co lekarze ci powiedzieli.
A mój dzidziuś to już spory chłopak, w 33 TC ważył 2400, więc pewnie z 4 kg będzie jak nic, 18 mam cesarkę, więc jeszcze chwila i będę go miała 😍
Jak super 💞 powodzenia na cesarce

Gratuluję dobrego wyniku harmony, co do wagi dzidziuś może a nie musi mieć hipotrofi, ważne teraz żeby lekarze bacznie obserwowali przepływy, łożysko, Twoje ciśnienie.
To wyniki mojego syna w 35tc, tymi procentami nie zachwycał, waga 1980g, pappa jakoś poniżej 0.5, nadcisnienie, poród w 41tc z wagą 2950 więc nadgonil ładnie, hipotrofia się nie potwierdziła, poprostu był maleńki. Każdy przypadek inny ale trzymam kciuki żeby u Was też się tak dobrze zakończyło.
Zobacz załącznik 1223653
Dzięki, super ze się dobrze skończyło. U mnie główka jest duża dziecka a brzuszek i nóżki małe. W dodatku położenie miednicowe więc coś nie do końca jest dobrze.. Ale jestem dobrej myśli.

reklama
Dzięki, super ze się dobrze skończyło. U mnie główka jest duża dziecka a brzuszek i nóżki małe. W dodatku położenie miednicowe więc coś nie do końca jest dobrze.. Ale jestem dobrej myśli.
Położenie miednicowe nie ma nic do rzeczy, zdrowe duże maluchy się tak układają i do konca ciąży nie chcą się obrócić, najważniejsze żeby maluszek był pod kontrolą na tej ostatniej prostej i Ty również.

Do góry