reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Cześć! Pisałam tu jakiś czas temu. Miałam pappe około 0.5 mom i bhcg 1.65 mom. Ryzyko zd 1:293 Harmony wykluczyło zespół downa jednak dzisiaj 33+5 w usg wyszło że dzidzia jest o wiele za mała na ten tydzień ciąży i jest położona miednicowo. Czy to inna wada niż zespół downa czy problemy z łożyskiem okaże się...
Paulino pamiętam cię, ile waży maleństwo ??

reklama

Załączniki

• IMG_20210107_123305.jpg
    IMG_20210107_123305.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 489
1850 gram, bdp ma na 95 centylu, brzuszek 1 centylu i nóżki na 6. 33+5
Kochana skoro harmony wykluczyło ci trisomie to wydaje mi się, że bobas będzie po prostu malutki, trzeba obserwować czy waga nie stoi, ale jak dla.mnie 1800g w tym okresie ciąży to jest naprawdę waga ok. Koleżanka miała 1700 w 33 tc i miesiąc temu urodziła bobasa 50 cm i niecałe 3 kg.
Pamiętaj że dzieci rosną skokowo, różnie bywa z tymi pomiarami, nie zawsze są wiarygodne. Do tej pory jak wyglądały pomiary?
Na pewno maleństwo nie jest chore. Przypomnij które trisomie wyklucza harmony?

Dzięki za miłe słowa. W 22 tc w usg połówkowym pomiary i usg prawidłowe. Harmony wykluczyło 3 podstawowe trisomie czyli zespół Downa, Edwardsa i Patau. Teraz ciśnienie mam lekko podwyższone więc jest ryzyko preeklampsji. Za tydzien powtorzenie wyników i jeśli będą mało rosnąć to szpital. A jak Twój dzidziuś?

Cześć! Pisałam tu jakiś czas temu. Miałam pappe około 0.5 mom i bhcg 1.65 mom. Ryzyko zd 1:293 Harmony wykluczyło zespół downa jednak dzisiaj 33+5 w usg wyszło że dzidzia jest o wiele za mała na ten tydzień ciąży i jest położona miednicowo. Czy to inna wada niż zespół downa czy problemy z łożyskiem okaże się...
Gratuluję dobrego wyniku harmony, co do wagi dzidziuś może a nie musi mieć hipotrofi, ważne teraz żeby lekarze bacznie obserwowali przepływy, łożysko, Twoje ciśnienie.
To wyniki mojego syna w 35tc, tymi procentami nie zachwycał, waga 1980g, pappa jakoś poniżej 0.5, nadcisnienie, poród w 41tc z wagą 2950 więc nadgonil ładnie, hipotrofia się nie potwierdziła, poprostu był maleńki. Każdy przypadek inny ale trzymam kciuki żeby u Was też się tak dobrze zakończyło.
IMG_20210107_125731.jpg

Dzięki za miłe słowa. W 22 tc w usg połówkowym pomiary i usg prawidłowe. Harmony wykluczyło 3 podstawowe trisomie czyli zespół Downa, Edwardsa i Patau. Teraz ciśnienie mam lekko podwyższone więc jest ryzyko preeklampsji. Za tydzien powtorzenie wyników i jeśli będą mało rosnąć to szpital. A jak Twój dzidziuś?
Inne wady są raczej widoczne na usg, zd lubi się nie ujawniać, ale skoro harmony wykluczylo, to nie martw się❤️
Daj znać za tydzień co lekarze ci powiedzieli.
A mój dzidziuś to już spory chłopak, w 33 TC ważył 2400, więc pewnie z 4 kg będzie jak nic, 18 mam cesarkę, więc jeszcze chwila i będę go miała 😍

Inne wady są raczej widoczne na usg, zd lubi się nie ujawniać, ale skoro harmony wykluczylo, to nie martw się❤️
Daj znać za tydzień co lekarze ci powiedzieli.
A mój dzidziuś to już spory chłopak, w 33 TC ważył 2400, więc pewnie z 4 kg będzie jak nic, 18 mam cesarkę, więc jeszcze chwila i będę go miała 😍
Jak super 💞 powodzenia na cesarce

Gratuluję dobrego wyniku harmony, co do wagi dzidziuś może a nie musi mieć hipotrofi, ważne teraz żeby lekarze bacznie obserwowali przepływy, łożysko, Twoje ciśnienie.
To wyniki mojego syna w 35tc, tymi procentami nie zachwycał, waga 1980g, pappa jakoś poniżej 0.5, nadcisnienie, poród w 41tc z wagą 2950 więc nadgonil ładnie, hipotrofia się nie potwierdziła, poprostu był maleńki. Każdy przypadek inny ale trzymam kciuki żeby u Was też się tak dobrze zakończyło.
Zobacz załącznik 1223653
Dzięki, super ze się dobrze skończyło. U mnie główka jest duża dziecka a brzuszek i nóżki małe. W dodatku położenie miednicowe więc coś nie do końca jest dobrze.. Ale jestem dobrej myśli.

reklama
Dzięki, super ze się dobrze skończyło. U mnie główka jest duża dziecka a brzuszek i nóżki małe. W dodatku położenie miednicowe więc coś nie do końca jest dobrze.. Ale jestem dobrej myśli.
Położenie miednicowe nie ma nic do rzeczy, zdrowe duże maluchy się tak układają i do konca ciąży nie chcą się obrócić, najważniejsze żeby maluszek był pod kontrolą na tej ostatniej prostej i Ty również.

Do góry