Margaretka@
Fanka BB :)
Nie wiedziałam ale i tak dużo to u mnie nie zmienia.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ja w poniedzialek mam pobranie Sanco na trzy podstawowe trisomie. Nie zdecydowalam sie na np nifty pro czy sanco plus mimo ze bada tyle wad bo właśnie genetyk tłumaczyła że czesto wychodzą wyniki falszywie pozytywne na tych rzadkich wadach. Tlumaczyla to dlugo i dokładnie, nie byla w stanie podac konkretnych statystyk jaka czulosc ma badanie na te wady bo np jak wada jest rzadka np 1 na 10 tys urodzen i w tescie nipt wyjdzie ze dziecko ją ma a w amnio że nie ma to oni nie sa w stanie tego odnieść do jakis statystyk bo za malo jest przypadkow tych wad w populacji (nie umiem tego powtorzyc, ale sens chyba przekazalam). Powiedziała ze jesli chodzi o np zespol downa to te testy sa bardzo czule i przebadane.Hej, piszecie tutaj ze testy Nipt są dobrym rozwiązaniem, ale ja chciałabym opisać swój przypadek.
USG I trym bez zarzutu (Nt 1,3, kość nosowa obecna, bez obrzęków, wszystko w normie), test Pappa zwiększył ryzyko ZD do 1:306 (czyli na granicy wysokiego) ze względu na wysoka betę (3,8Mom), białko Pappa w normie 0,7MoM.
Żeby uniknac ryzyka amnio zrobilam test Nifty Pro i otrzymałam wynik: monosomia x: wykryto. Dla tej wady genetycznej nie podaje się ryzyka, jest po prostu napisane „wykryto”. Oczywiście moja reakcja była straszna, rozpacz i szał... Na szczęście mój mąż mnie nieco uspokoił doczytując się na wyniku informacji nt. Wskaźnika PPV dla tej mutacji, czyli wskaźnika „positive predictive value”, który z definicji oznacza prawdopodobieństwo, ze otrzymany wynik pozytywny jest prawidłowy. Dla zespołu turnera wynosi 40%.
Czy nie uważacie ze to niewiele?...w internecie opisanych jest wiele przypadków ze pozytywny wynik dla tego zespołu w teście Nipt nie potwierdził się w amniopunkcji. Czy na tym forum pojawiały się takie informacje? Wiecie coś na ten temat?
Chcialam Was tylko poinformować ze w przypadku podstawowych 3 trisomii wyniki testu Nipt są bardziej wiarygodne, jednak jeśli chodzi o pozostałe wady nie jest już tak kolorowo... lepiej żebyście miały o tym wiedzę decydując się na ten test, który kosztuje niemało. Taki wynik może sprawić ze świat wam się zawali, a prawda jest taka ze niestety nie jest to zbyt pewne.
jestem już po amniopunkcji, której chciałam tak uniknąć...zdecydowalam się na Fisha żeby mieć wyniki wcześniej, ale niestety to badanie znów daje tylko 90% pewności...mam już dość tych niepewnych testów...jestem pełna stresu i obaw. Przy nadziei trzyma mnie fakt ze na usg dziecko wyglada dobrze.
Dziekuje, widzę ze i tam są osoby, u których nifty wskazało blednie z. Turnera
Musimy sobie różne rzeczy na swój sposób tłumaczyć, w zasadzie każdy sposób jest dobry żeby sobie trochę pomóc przejść przez ten trudny moment. Ja w zasadzie zdaniem lekarza nie miałam żadnych szans na naturalne zajście w ciążę (ekstremalnie niskie AMH), dowiedziałam się że mam się przygotować psychicznie i finansowo na in vitro, a miesiąc po tej rozmowie byłam w ciąży. Głowy do góry, cycki do przodu, umiemy w życie i nikt z nami nie wygra
Hej,
Moje AMG 0,34. Pan Bog chcial i w brzuszku robi fikolki mala Hania, 23/02/2021 data rozwiazania Nie przestajcie wierzyc dziewczyny. Niecale Dwa lata staran. Lekarze dawalo nam 5 % na naturalne poczecie