reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Amniopunkcja robić czy nie?

Julitte. a gdzie miałaś robioną amniopunkcję? Mi rbił dr Węgrzyn w Multimedzie w Wawce
i powiem że idąc na pobranie już mieliśmy podjętą z mężem decyzję że w przypadku wystąpienia wad decydujemy się na terminację. Wiem, że takie decyzje są trudne i niepopularne i o tym się głośno nie mówi, a szkoda. Urodzić to jedno a wychować to zupełnie inny świat.
Decyzja jest trudna i bardzo osobista ale jakiej byś nie podjęła to wiedz, że tutaj znajdziesz wsparcie.
Pozdrawiam

reklama
Hunianka jesteś pewna że mówisz o amniopunkcji? pobranie materiału do badania przez amniopunkcję odbywa się po 15 tygodniu ciąży.
Może chodzi o biopsję trofoblastu to można wykonać już ok 12-13 tyg. A poza tym czy oprócz wieku są jakieś inne wskazania? Czytam że jesteś w 8tc a dopiero badanie prenatalne w 12-13 tyg może coś stwierdzić.
Tutaj masz link odnośnie badań
http://www.badaniaprenatalne.pl/badanie_kariotypu

oraz karioptypu
http://www.zdrowie.med.pl/bad_labor/badania/b_cytogenetyczne.html

P.S
Testy PAPPA z krwi to tylko statystyka, już sam wiek matki jest markerem który zwiększa ryzyko. Więc po USG albo robić od razu amnio albo darować sobie stresu. To jest trudna decyzja niestety.

Ostatnia edycja:
Mina,
Sorki, że napisałam niedługo - mam termin na 12 lipca (15tc), ale dla mnie to jakby za chwilę...
Mam prawie 40 lat, więc 2 lekarzy mi powiedziało, że należy mi się amnio, jak psu... no i się zapisałam.
Dzięki za linki!

Hunianka z powodu wieku (po 35 roku życia) robi się kobietom testy PAPPA ale one są bardzo niewiarygodne, Amnipunkcja daje 100% pewności wykrycia wad genetycznych większości chorób letalnych. Kariotyp nieprawidłowy to więcej chromosomów (21) i w tym wypadku jest Zespoł Downa u dziecka, mniej chromosow (18) to z tego co pamiętam Zespół Turnera. Choroby rzecz jasna nieuleczalne bo genetyczne. Do tego przy takich wadach dochodzi w większości wypadków: wada serca, nieprawidłowe funkcjonowanie ukłądu pokarmowego, możliwość wady pracy nerek, wady wzroku itd.
Jeżeli USG prenatalne nie wykazuje wad można nie zdecydowac się na amnio, ale jeżeli chcesz mieć spokojną ciążę to lepiej zrób. Ryzyko powikłań to 1%.
W moim wypadku na USG nie było kości nosowej i NT bardzo wysokie. Dlatego amnio było robione pro forma bo wiedziałam, że synek jest chory. Doszło do tego kilka innych paskudnych wad. No ale nieważne w tym poście.
W każdym razie jeżeli nie jesteś pewna wyników USG to zrób amnio, będziesz spokojnie i szczęśliwie czekać na narodziny maluszka.

Anka - dziękuje.
Dziwne, bo mi obaj lekarze nie zrobili żadnych badań i tylko na podstawie mojego wieku. Mam wrażenie, ze robili to, żeby siebie chronić, bo nawet jeden powiedział, ze jak nie, to mam podpisać, ze to moja decyzja...
Żaden tez nie powiedział, ze to dopiero w 15 tyg. Kazali mi szybko się umawiac, ze wcześniej się robi, np 12 tc. Wydawało mi się, ze ten drugi jest dobry, ale co to za lekarz, co nie wie takiej ważnej sprawy.
Może powinnam pójść do jeszcze innego...

Hunianka przede wszystkim nic nie podpisuj. PAPPA robi się około 12 tygodnia, amnio w 15-16 tygodniu ciąży. Najpierw USG, na którym lekarz mierzy NT i szuka kości nosowej. To jest wiadomość dla Ciebie czy masz się bardzo martwić czy też badania robić dla swojego spokoju.
W Polsce jest program ochrony prenatalnej kobiet po 35 roku życia, przede wszystkim za nic się nie płaci więc nie daj się naciągnąć na kasę. Chyba że chcesz szybko mieć wyniki po amnio (czeka się około 3 tygodni) i wtedy prywatnie robisz test Fisha (1200 zł).

Kość nosową widać bardzo wyraźnie od 10 tygodnia. Co do Fisha to jak pisałam chyba około 1200 zł ale pewna nie jestem. Na googlach poszukaj cennika, na pewno jest bo jak robiłam amnio to też szukałam.

reklama
Humianka kość nosową i przyziemność karku oraz przepływ i tętno serca płodu robi się na USG w około 12 tygodniu ciąży wtedy też pobierają krew na Pappa.Po jakimś tygodniu do dwóch jest wynik z pappa .A na usg wyliczają ryzyko wad genetycznych potem dodają wynik z pappa i na nowo wyliczają ryzyko.Jak już Anka wspomniała ryzyko powikłań lub utraty ciąży to 1% .U mnie wyszło 107:1 czyli ,że na 107 dzieci urodzi się jedno z zespołem downa czyli ,że ryzyko uszkodzenia było wyższe bo 100:1 i dlatego ja na amino się nie zdecydowałam ale USG wyszło bardzo dobrze.Najpierw zrób usg ,a potem myśl o amino:tak:

Do góry