mamoośka
Fanka BB :)
witam
mój skarb ma 5 m-cy
dziękuje za odpowiedź , tak dokładnie o to chodzi że co innego ma na umowie a co innego zarabia adwokat powiedział że ktoś musiałby zeznac to ale to będzie ciężko z tym albo musze udowodnić że żyje ponad stan a że spałac auto raty itp to tylko wyciągiem z banku moge to udowaodnić że wydaje więcej niż zarabia
a o ilośc sparaw pytam bo nie wiem co mam zrobić czy powołac odrazu świadków czy poczekać czy uda nam się dogadać ehhh chciałabym miec to za sobą
a mam jeszcze pytanko mój ex zdradzał mnie w ciaży i później przez zdradę się roztaliśmy
znajoma siostry która napisała mi pozew mówiła żebym to napisała czy faktycznie to ma jakieś znaczenie przy sprawie alimentacyjnej?? ni chce nie potrzebnie wyciągac takich rzeczy
Co do zdrady to nikt tego nie weżmie pod uwage.To jest sprawa o alimenty nie o rozwód.W tej sprawie brane są możliwości finansowe a nie układy między rodzicami.Jeżeli chodzi o wyciąg z banku to możesz o to wnioskować już teraz.Z doświadczenia - własnego- wiem,że to w sprawie o alimenty sąd bierze pod uwage możliwości finansowe- nie zarobki.Rozpatrywane jest to ile on może zarobić,a nie ile zarabia- brane pod uwage jest wykształcenie czy zawód.
JAK USTALA SIĘ WYSOKOŚĆ ALIMENTÓW
Ustawa nie wskazuje wprost jaka ma być wysokość zasądzonych alimentów. Sąd w trakcie trwania postępowania ustala wysokość alimentów w sposób zindywidualizowany. Przy orzekaniu o wysokości świadczenia alimentacyjnego sąd bierze pod uwagę potrzeby osoby uprawnionej do alimentów oraz możliwości zarobkowe i majątkowe osoby zobowiązanej. Jeżeli świadczenie alimentacyjne należne jest dziecku sad bierze pod uwagę również osobiste starania zobowiązanego rodzica jakie ten podejmuje w zakresie utrzymania i wychowania dziecka.
Możliwości zarobkowe osoby zobowiązanej to nie tylko faktycznie osiągane przez nią dochody, ale także te zarobki i profity, które mogłaby osiągnąć przy dołożeniu należytej staranności i wykorzystaniu posiadanych sił i kwalifikacji, ale ich nie uzyskuje z przyczyn, które nie zasługują na usprawiedliwienie.
Wejż w przydatne linki i adresy na samotnych rodzicach tam znajdziesz więcej na temat alimentów
Ostatnia edycja: