reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Alergie dzieciaków

U nas na szczęście krostek coraz mniej, buzia wprawdzie jeszcze szorstka ale już nie czerwona.
Mam nadzieje że niedłudo całkiem zniknie to uczulenie.
Nam jak na razie Nutramigen pasuje, więc nie będziemy zmieniać mleka. Słyszałam tylko że jak dziecko skończy rok to musi mieć specjalne zaswiadczenie od alergologa że jest alergikiem bo inaczej nie chcą przepisywać. Ale to tylko takie plotki, następnym razem muszę sie lekarza dokładnie o to wypytać.

reklama
A nie powinno już ustąpić po kilku dniach?
Od zaprawionej w atopowych bojach koleżanki dowiedziałam się, że skórna reakcja alergiczna na pokarmy może ustępować nawet miesiąc :szok:

O problemach z przepisywaniem nutramigenu roczniakom też słyszałam, ale jakiś czas temu - nie wiem jak jest teraz...

A Magdzie truskawki chyba nie zasmakowały. Dałam jej jedną dwa dni temu i zjadła może z ćwiartkę, po czym mi oddała i więcej nie chciała. Czyżby pamiętała "z brzucha" jak w zeszłym roku się zażerałam, bo bałam się że już urodzę i nie zdążę?;-) Więc nawet nie mam szans sprawdzić czy jest uczulona na nie czy nie.

Dzagud ja słyszałam że jak dziecko bardzo czegoś nie lubi i odmawia jedzenia to może właśnie byc uczulone na dany produkt. Tak organizm może się sam bronic przed alergenem.
A z truskawkami związane to ja mam pytanie. Zuzka moja już od ponad tygodnia zajada ze smakiem wielkim. Ale od dwóch dni robi aż pięc paskudnych kup dziennie. No i czy bez żadnych innych objawów (wysypka) może to byc alergia na truskawki? Bo jeszcze wychodzi jej trzeci ząbek i mam dylemat wielki skąd te kupska.​

A, i jeszcze chciałam zapytac czy jest mleko Bebilon Pepti 3, bo się nie orientuję:zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

anielap a obierasz truskawki? Bo te pesteczki mogą powodować częstsze qpy.
Bebilony pepti 3 nie znalazłam na stronie producenta, więc chyba nie ma... No ale może źle szukałam :zawstydzona/y:

anielap a obierasz truskawki? Bo te pesteczki mogą powodować częstsze qpy.
Bebilony pepti 3 nie znalazłam na stronie producenta, więc chyba nie ma... No ale może źle szukałam :zawstydzona/y:

Truskawki obieram tylko z szypułek. A kupy są bardzo rzadkie i kwaśne takie i nie ma w nich tych pesteczek.
Jeśli nie ma Pepti 3 to cały czas do ukończenia drugiego roku mamy jechac na Pepti 2...:confused:

Musisz zapytać lekarza, bo ja to nie wiem...
A qpy faktycznie wyglądają na uczuleniowe... Ja na wszelki wypadek obieram truskawki ze skórki z pestkami, bo one często nie są w ogóle trawione.

A my truskawki jemy prosto z krzaka, często z piaskiem jeszcze:zawstydzona/y:
Ależ jakie smaczne takie nagrzane słoneczkiem... Mmmmm...

To zazdroszczę... My mamy sklepowe z niewiadomego źródła (obstawiam giełdę w Broniszach ;-)), więc myję dość dokładnie + obieram ;-)

Dzięki za odpowiedź - sroki ze dopiero teraz ale byłam na wyjeździe od czwartku a potem weselicho.....
Co do mleka HA to pamiętam jak dziś jak pani alergolog powiedziała że mogę mu podawać. Tak szczerze mówiąc to od tamtej pory wogóle nie zawracałam sobie głowy tematem mleka bo byłam przekonana, że mały się dobrze odżywia, a tu prosze .... cholera jasna...:angry:
Co do Bebilon Pepti to właśnie zakupiłam, ale doczytałam ze jest tam witamina d3.... A ponieważ jesteśmy na etapie "ustawiania" diety Krzysia to bez zgody lekarza nie chce mu tego podawać. Wszystkiego dowiem sie w poniedziałek, może lekarz poleci coś innego..

reklama
No więc lekarz o dziwo powiedział ze jeśli dziecko nie toleruje mleka hypoalergicznego to należy przetestować twarożek:szok:. Czasem się zdarza że dzieci uczulone na mleko nie mają takiej reakcji na twarożek a to najlepszy substytut.
Bebilon Pepti (co za nazwa :baffled:) odradził - stwierdził że Krzysio jest już duży i pewnie nie da sobie już wcisnąć tego świństwa, a poza tym to w tym wieku można już bez mleka się obyć.....
A szkoda, bo od tygodnia uskuteczniamy picie kaszki z butelki wczesnym rankiem i każdy z takiego obrotu sprawy zadowolony... Krzysio sam sobie zajada kiedy mu sie chce a mamusia sobie jeszcze smacznie drzemie w łóżeczku zamiast toczyć boje co szybciej wyląduje w buzi małego - łyżeczka czy rączka z zabawką.....:-p

Do góry