reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Alergie dzieciaków

Piotruś kończy zapas mm HA a potem przechodzimy na 3-kę :tak: O krowim pediatra kazała na razie nawet nie myśleć (mimo że serki, twarożki itp podaję), jednak znam dzieciaczki w wieku naszych, które z powodzeniem je wcinają :tak: Wszystko zależy od dziecka :tak:

reklama
Dzisiaj zauważyłam drobną wysypkę na główce Livcioka to chyba truskawki,bo co iinego .Truskawki ze swojego ogródka

A Magdzie truskawki chyba nie zasmakowały. Dałam jej jedną dwa dni temu i zjadła może z ćwiartkę, po czym mi oddała i więcej nie chciała. Czyżby pamiętała "z brzucha" jak w zeszłym roku się zażerałam, bo bałam się że już urodzę i nie zdążę?;-) Więc nawet nie mam szans sprawdzić czy jest uczulona na nie czy nie.

A u Wojtusia pojawiły się na łokciach, udach, łydkach i na pleckach takie chropowate, zaczerwienione miejsca. Jestem załamana bo jakiś czas temu przeszliśmy na HA i buźka zaczęła wyglądać ładnie a tu od kilku dni takie chropowatości się pojawiły. Dałam mu chyba 4 dni temu taki deserek z truskawką żeby sprawdzić reakcję, myślicie, że to może być to? A nie powinno już ustąpić po kilku dniach?
A może to jakaś reakcja na wodę, bo pluskał się dwa razy w baseniku w ogrodzie, a wczoraj wsadziłam go na chwilę do baseniku kolegi który nasypał tam dużo piasku. Poza tym bawił się Wojtek ostro w błotku z piasku z piaskownicy a potem biegał po trawie - myślicie, że może to być jakaś reakcja na te zabawy?
Kurdę, normalnie aż mi łzy w oczach stanęły jak go dotykałam, gdzie nie dotknę tam taka szorstka skórka :-:)-:)-(

U nas Majka od 4 dni ma szorstką całą buzie i ma małe krostki. Byłąm u lekarza i mam Majce smarować buzie maścia robioną w aptece. Moje podejrzenia co do uczulenia padły na Danonki. Lekarka powiedziała że właśnie w jogurtach jest noawięcej uczulających związków, wiec ja na pewien czas rezygnuje z serków. A Danonki to chyba już nigdy nie kupie........

Ulek my tez smarujemy taką maścią robioną a z Danonków już dawno zrezygnowałam. I już było tak ładnie z buźką( miał bardzo czerwoną i obsypaną "kaszką") a teraz się znowu coś przyplątało:-(

Agik25 a mnie sie wydaje ze u was to teraz moze byc od wysuszenia skory. Moja mala tez jakis czas temu miala takie miejsca czerwone i chrapowate wlasnie od tego. I pare dni "grubo" ja smarowalam kremem nivea baby i wszystko zeszlo!

Wracam do tematu bo potrzebuję porady.
Krzysio jest uczulony na mleko i teraz sie okazało, że również to hypoalergiczne!!! Daje mu BebikoHA2.
W związku z tymi zaburzeniami wchłaniania wapnia miał przez okres 1,5 tygodnia odstawione mleko to sztuczne i oczywiście cyca. Buzka zagoiła mu się w ciągu 3 dni. Potem lekarz zadecydował, żeby dawać mu jeden posiłek mleczny dziennie i znowu pojawiły się krostki na brodzie.:-(
Czy znacie może jakieś inne mleko dla alergików?? Czy wszystkie mleka "hypoalergiczne" to jedna cholera??:baffled: Bo jednak nie chciałabym zupełnie rezygnować z mleka bo dziecko go potrzebuje.....

witam! Moje dziecko też jest alergikiem. najpier pił zwykły Nan teraz jeteśmy na Bebilon Pepti 2.
Mleka HA nie sa dla alergików tylko dla dzieci ze skłonnością do alergii. I podaje się je zapobiegawczo jesli dziecko jest w grupie ryzyka do alergii.

Monia dzięki za poradę. Ja co drugą kąpiel kąpię go w Oilatum, ale może go wysuszyły te kąpiele piaskowo- wodne. Mam też Oilatum krem to go wysmaruję grubo, nie zaszkodzi a może mu przejdzie.
ELBRA nam też lekarz zalecała Pepti tylko, że Wojtkowi strasznie nie wchodziło i doktor powiedziała, że w takiej sytuacji mamy dawać HA. No to dajemy NAN HA2.

reklama
dziewczyny wiem, że koleżanki mała jest alergikiem i dostawała mleko z humany, bo nic innego jej nie służyło:no: a po tym wszystko było ok i mała piła bez problemu

Do góry