Dziękuje za informację czy można zaadoptować noworodka ? ile miesięcy musi mieć dziecko ?Nie trzeba być 5 lat po ślubie my na kurs poszliśmy jak byliśmy 2 lata a pierwszego syna dostaliśmy jak byliśmy 4 lata po ślubie.
Pierwsze kroki twoje to telefon do ośrodka bo każdy ma inne zasady i inne wymagania
Powodzenia jak coś to chętnie odpowiem na twoje pytania mam dwóch adoptowanych synów
reklama
Paulina_1982
Fanka BB :)
Nasz syn miał 7 tygodni ale to rzadkość.Dziękuje za informację czy można zaadoptować noworodka ? ile miesięcy musi mieć dziecko ?
Najczęściej dzieciaczki mają po kilka miesięcy.
Na takie maluchy czeka się najdłużej niestety. U nas wyszło 18 miesięcy od kwalifikacji.
my chcielibyśmy z mężem takiego maluszka, najlepiej aby było/była noworodkiem Cała procedura ciężka jest czy jest dużo schodów po drodze ?Nasz syn miał 7 tygodni ale to rzadkość.
Najczęściej dzieciaczki mają po kilka miesięcy.
Na takie maluchy czeka się najdłużej niestety. U nas wyszło 18 miesięcy od kwalifikacji.
Paulina_1982
Czy ciężka? Taka sobie. Po prostu trzeba przestawić myślenie. Wszystko jest po coś. Wiadomo że załatwianie zaświadczeń, warsztaty to trochę upierdliwe.my chcielibyśmy z mężem takiego maluszka, najlepiej aby było/była noworodkiem Cała procedura ciężka jest czy jest dużo schodów po drodze ?
Ale z czasem zaczynasz rozumieć że wszystko ma sens.
Te dzieci mają za sobą historię, nieraz bardzo trudną. Często ta historia zostawia ślad w psychice albo ogólnie na zdrowiu.
Idealnych zdrowych dzieci nie ma i to trzeba sobie przyswoić.
Rodzicielstwo adopcyjne jest inne niż biologiczne.
Paulina_1982
Trzeba się przez chwilę zastanowić skąd się biorą dzieci do adopcji.
W maleńkim procencie są to dzieci oddawane dobrowolnie, ze zrzeczenia.
Większość dzieci jest odbierana rodzinom biologicznym ze względu na różne patologie, przemoc, alkohol...
Wiele też ciąż z takich środowisk jest ciążami niezadbanymi, niechcianymi, z alkoholem i narkotykami po drodze.
Większość dzieci jest odbierana rodzinom biologicznym ze względu na różne patologie, przemoc, alkohol...
Wiele też ciąż z takich środowisk jest ciążami niezadbanymi, niechcianymi, z alkoholem i narkotykami po drodze.
Anka332
Minimalnie 6 tygodni bo tyle na mama biologiczna na zmianę zdania
Dziękuje za informację czy można zaadoptować noworodka ? ile miesięcy musi mieć dziecko ?
Anka332
Moje niby oddane dobrowolnie (miały 3 i 5 miesięcy jak je poznaliśmy) ale co z tego jak w ciąży żadnej opieki lekarskiej i ogólnie ciąża niezadbanaTrzeba się przez chwilę zastanowić skąd się biorą dzieci do adopcji.
Paulina_1982
Nasz też z ciąży niezadbanej.Moje niby oddane dobrowolnie (miały 3 i 5 miesięcy jak je poznaliśmy) ale co z tego jak w ciąży żadnej opieki lekarskiej i ogólnie ciąża niezadbana
fiddlee
Witam dziewczyny. Chciałabym zaczerpnąć od Was trochę informacji na temat adopcji w Polsce. Mniej więcej prześledziłam wątek, wiem jakie dokumenty trzeba przygotować. Nie ukrywam, że cieszy mnie fakt, że pomimo 2 letniego stażu małżeństwa już możemy zacząć działać w kierunku adopcji. Mam pytanie odnośnie mieszkania, bądź domu. Czy musimy być właścicielami nieruchomości aby w ogóle mieć jakieś szanse na adopcję i byśmy w końcu mieli nasze dziecko?
Ostatnia edycja:
reklama
Anka332
Nie musicie mieć wlasnego.Witam dziewczyny. Chciałabym zaczerpnąć od Was trochę informacji na temat adopcji w Polsce. Mniej więcej prześledziłam wątek, wiem jakie dokumenty trzeba przygotować. Nie ukrywam, że cieszy mnie fakt, że pomimo 2 letniego stażu małżeństwa już możemy zacząć działać w kierunku adopcji. Mam pytanie odnośnie mieszkania, bądź domu. Czy musimy być właścicielami nieruchomości aby w ogóle mieć jakieś szanse na adopcję?