Elferyaa
Fanka BB :)
Mam bardzo podobnie. Bez konkretnego powodu zauważam nowe siniaki, krwawię z dziąseł jak mocniej docisne szczoteczkę, czasami z nosa. Jestem teraz przeziębiona, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Dziękuję za obszerną i wyczerpującą odpowiedźAcard podawany przed 16 tygodniem ciąży w niskich dawkach (terapia niskodawkowa ASA) poprawia zdolność trofoblastu do inwazji w tętnice spiralne macicy. Zapobiega też incydentom zakrzepowym w obrębie łożyska i pępowiny (działanie przeciwpyłkowe nawet 10 dni po odstawieniu). Czyli ogranicza ryzyko powikłań łożyskowych ciąży, w tym poronień. Stosuje się przy udowodnionych skłonnościach do takich sytuacji. Niektórzy lekarze dają profilaktycznie.
Acard w dawkach które przyjmuje się w ciąży nie powinien powodować krwawień, ale jeśli masz wrodzona skłonność do kruchości naczyń to może ograniczać ich gojenie jak już pękną to są osłabione i stad może być przedłużone utrzymywanie się zhemolizowanej (brązowej, starej krwi) rozproszonej w śluzie.
Ja brudzę bez wyraźnego powodu od 12 tc. Być może wynika to z nadżerki. Ale mam tez częste krwawienia z dziąseł i nosa i łatwo siniacze, może Ty tez?
Pij sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy, może naczynka się wzmocnia
Rozumiej Twój ból bo tez musiałabym być co tydzień u lekarza i muszę walczyć z psychika z tymi brudzniami
Życzę Ci szczęśliwej ciąży i ustąpienia dolegliwosci