reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

reklama
Milkshake Dawid tez jest mały spryciaz i wszystko na zęby bierze :-D;-)

Elisabeth hmmm... mnie tez sie zawsze wydawało ze 3 to od roczku :tak:

A u Nas przełom ... Dawid zjadł pomidory i ... NIC !!! :-) zero uczulenia ... dostał tez bebilon HA i ... tez NIC !!! :-) ... mielismy zaczac od bananów ale ... jakos tak wyszło inaczej ;-)

A my wprowadzamy mleczko nr3... mąż mnie dziś oświecił, że NAN 3 jest powyżej 9 m-ca a ja gapa myślałam, że dopiero po roczku...:baffled:

Dokładnie nad tym samym sie zastanawiałam Elisabeth...tylko że narazie mamy zapas NAN 2 więc musimy go wykorzystć i wtedy zaczynamy podawać małej 3 :tak:

Monia...cieszę się że Dawidek zjadł pomidorka i obyło się bez żadnej wysypki i innego dziadostwa :tak:

Milkshake...ja tez sie jakoś tak nie dziubdziam z jedzonkiem dla Amelki ;-)...ale jestem w takiej komfortowej sytuacji że moja dzidzia nie ma uczulenia na nic :tak:

Jeśli chodzi o NAN to mi pediatra polecił dawać 2 do roczku bez względu na to co jest na opakowaniu - więc nie martwcie się że jesteście jeszcze na dwójce

Jasne że można nr2 podawać dłużej, ale Kubuś już niedługo przekroczy dwunasty m-c życia, także 3 już wprowadzamy...
Z jedzeniem też się nie dziubamy, Kubuś nie ma alergii i to może dlatego, ale łobuz zjada ostatnio tylko jedzenie o konsystencji papki... innym pluje jak juyż wspominałam...

To Hania lubi gryzc po prostu,im mniej papkowate tym fajniejsze.
Mam problem znowuz taki,ze ona ostanio wyraznie odmawia jedzenia kaszekSmakuja jej tylko Bobovity <i chyba sie jej przejadly>,czasem skusi sie na Hippa..Zjada 2 razy dzienie po pol porcji,a i tak trzeba sie napracowac,zeby ta ilosc zjadla.Mleka modyfikowanego nadal nie ruszy.A jak jej zrobie kaszke na krowim mleku,to wcina,az sie jej uszy trzesa i jestem w kropce.Na jakim mleku podawac jej kaszki?

Moja Ninka tez ostatnio pluje kaszkami. w koncu ile mozna :confused: zjada tylko na kolacje porcje ok 150 ml, ale wtedy to je prawie na spiaco ;-)

za to coraz bardziej lubi dorosle jedzenie. niestety ponioslam porazke i zaczelam jej dawac parowki, bo ona je wprost uwielbia. szynki i innych frykasow nie lubi, a parowke wciaga na sniadanie cala :dry:

takze u nas menu wyglada ostatnio tak:
7.30 sniadanko: twarozek/parowka/jajko/ser zolty + pomidorek + pol buleczki z maselkiem
12 obiadek: sloiczki albo cos normlnego w weekendy
15 deserek: owocki, danio, kisielek, budyn
18 mini kolacyjka: kluseczki, buleczka slodka, mleczko z platkami, ziemniaczek z kefirkiem itp.
19.30 - kaszka w charakterze dopychacza (120-150 ml)

no i moje mala wreszcie zaczela pic troche wiecej - ok. 250-300 ml dziennie. W ciagu dnia soczki klarowne (jej ulubione), wieczorem i w nocy woda.

Katus ja wczoraj na kontroli u lekarza dowiedziałam sie ze jesli Dawid je juz masło - a je - to od czasu do czasu moze tez napic sie juz zwyklego melka krowiego ... wiec mysle ze nie zaszkodzi jak dasz takiego melka, ale moze najlepiej pogadaj ze swoim lekarzem :happy:

Gufi ja sie zastanawiałam czy nie dawac Dawidkowi parówek ... kiedys nie zauwazony zabrał sobie z mojego talerza i ... wsuwał az mu sie uszy trzesły ;-) ... tyle ze On szyneczki i inne takie tez lubi ... zreszta chyba nie ma czegos takiego, czego Dawid nie lubi :-D

U Nas kaszki na szczescie jeszcze sa lubiane ... tyle ze musze zaczac podawac Dawidkowi je łyzeczka ... z lenistwa :zawstydzona/y: i zmeczenia nadal daje mu w butelce :zawstydzona/y: ... wiem wiem ... nie powinnam, dlatego postanowiłam od dzisiaj dawac mu kaszke w talerzyku ... zreszta chce tez wprowadzic zmiane ... najpierw jedzonko potem kąpiel i spanie ... do wczoraj było odwrotnie, kapiel, jedzonko, spanie ... zobaczymy jak mi wyjdzie ;-)

A tak poza tym to DAWID MOZE JUZ WSZYTKO JESC !!! Skaza białkowa znikła :-) ... jestem przeszczesliwa :-)

A Nasz rozkład dnia wyglada tak

6-7 kaszka (210 ml)
10 deserek + kanapki z serkiem, szynką, badz innym rarytasikiem
13 obiadek ...słoiczek, lub cos "Naszego" ale podobnie jak u Gufi - w weekendy
16-17 mleczko 130-150 ml
19 kanapki ( zazwyczaj jest to pol kanapki)
21 kaszka

Duza ilosc herbatek w ciagu dnia + jakies paluszki, ciasteczka, chrupki itd pomiedzy to podstawa Dawidowego zycia ;-):-D

Kubusiowi tez kaszki sie przejadły, także na śniadanie jeśli Wielmożny Pan nie zje kaszki to dostaje parówkę, którą uwielbia (szynki, serki nie koniecznie), twarożek ze śmietaną, jajecznice na parze, chciałabym mu dawać kanapeczki, ale chlebem tez coś pluje

A u nas jedzonko wygląda tak:
8- śniadanie (jw.)
12- mleczko 150ml (potem idzie spać)
15- obiadek ok190 ml (najczęściej juz nasze jedzenie, chyba że nie nadaje się to dla niego wtedy słoiczek)
16.30- deserek
19- kolacja (je razem ze mną jakis pomidor, wędlinka) potem kapiel
20- mleczko 150ml (nocne spanko)
23- mleczko 150 ml i ostatnio w nocy tez się na mleczko budzi...

w międzyczasie chrupki, herbatki, soczki

A czy można dawać maluchom nasze soki z kartonu?

Moniqa a czemu chcesz przestawić wieczorna karmienie? Powinno się karmic przed kapielą?

reklama
... zreszta chyba nie ma czegos takiego, czego Dawid nie lubi :-D

Monia...pod tym względem mamy identyczne dzieci ;-):tak::-D
A chcesz przestawić Dawidka z powodu higieny ząbkowej?? Moja Amelia wszystkie kaszki w ciągu dnia wypija z butelki...:zawstydzona/y:

Elisabeth...wydaje mi się że lepiej nie dawać naszym maluszkom soków z kartonu...zawierają one te wszystki chemiczne konserwanty + cukier a to nie jest korzystne dla dzieciaczków :tak:

A oto nasze menu:

8 - kanapeczka z masełkiem i szyneczka/serkiem topionym/żółtym/pomidorek
10 - mleko z kaszka 210 ml
12.30 - zupka (w weekendy także drugie danie)
15 - mleko z kaszką
17 - deserek/danonek/jakiś owoc
18.30 - jajeczko/paróweczka/bułeczka z masełkiem + jakiś dodatek
21 kaszka

No i jak u innych dzieci chrupki, biszkopciki, herbatki, soczki :-)

Do góry