reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

Dziewczyny mam pytanie,jak zwykle...
Co najpierw wprowadzałyście produkty mleczne czy gluten?
Ja się zastanawiam teraz co wybrac.Dodam,ze Marcel jest obciążony przeze mnie skazą białkową a właściwie azs ( mam do cały czas) natomiast pije od początku mleko modyfikowane na bazie krowiego i już od długiego czasu nic się nie dzieje.
A gluten to zaczełyście od pieczywa czy kaszki pszennej?

Dziękuję i pozdrawiam :-):-):-):-)

reklama
Ala nie jest żadnym wyznacznikiem bo nie ma żadnych uczuleń ani innych świństw

Zaczęłam od pieczywa(piętka chleba od 5 miesiąca), potem kaszka (tak jak pediatra powiedział od 7 miesiąca manna do zupki, potem po miesiącu kaszka manna na mleku)
jeśli chodzi o mleczne np jogurt - dużo później od 9 miesiąca

Nam alergolog najpierw kazala wprowadzic jajko, gluten po ukonczeniu roczku a o mleku w ogole jeszcze nie rozmawialysmy. Ale Paula dostaje Nutramigen, nie wiem jak to bedzie z modyfikowanym. Najlepiej spytaj swojego lekarza:tak:

Ja tez najperw wprowadzilam skorke od chleba ciemnego a po dwoch tyg.kupilam kaszke pszenna z bananami Bobo Vity i bez problemu a do tego Oliwka uwielbia ta kaszke...Ja wychodze z zalozenia,ze nalezy probowac metoda prob i bledow nawet ostatnio dalam jej kompot z truskawek i tez bylo ok.Chyba,ze dzieciaczek jest uczuony,ale tez warto probowac bo moze niektore rzeczy w ogole go nie rusza.

My równiez wprowadzamy pokarm tak jak pisze Agus241 metoda prób i błędów ... niby Dawidek ma saze białkową , ale nad morzem wcinał wszystko co niby zakazane i zero uczulenia ... teraz zajada z Nami to co i my jemy ... kupilismy tez sloiczek deserku bananowego ... miał na niego uczulenie ... chcemy sprawdzic czy nadl :-) ... nastepnie bedziemy sprawdzac pomidory ... cielecinke ... zmieniamy tez mleko na Bebilon HA - oczywiscie wszystko pod okiem lekarza :-)

Dziewczyny dziękuję za szybkie jak rakiety :-):-):-) odpowiedzi.Chyba zacznę od glutenu no i oczywiscie przespaceruję się do pediatry.:tak:

Asiuk jak Wam idzie wprowadzanie nowych pokarmow? Alergia troche odpuscila, czy nadal sie meczycie?

U nas niestety kiepsko- od jakiegos czasu Paula ma dziwne podraznienia skory, ktore nie daja sie wyleczyc i przystopowalismy z nowosciami:no:.
I ciekawa rzecz- niektore mamy pisza, ze ich dzieciaczki nie chca pic mleka a Paula nie chce jesc niczego, dopoki nie dodam do tego Nutramigenu. Nawet kisiel musi byc z odrobina Nutri:eek:. Lekarka mowila, ze to sie zdarza i nie zaszkodzi, ze nie bedzie miala bezmlecznego posilku, tylko pozniej moze byc problem z odstawieniem. Ale tym bedziemy sie martwic za rok, moze dwa;-)

Kubus ostatnio tez tylko by pił mleczko, jak daje mu inne jedzonko to pluje nim... i to nie dlatego że mu nie smakuje, ale chyba dlatego że to plucie mu sie spodobało... czasmi coś zje, ale czasmi to nie wiem co mu dac do jedzenie w końcu nie może pić samego mleczka...

Oluś też miał obiawy AZS w wieku 3 miesięcy. Ok. pół roczku zaczęło mu to zanikać. I teraz pije już normalne mleczko. Zjada nawet naleśniki z naszego talerza, więc zarówno mleczko jak i gluten. Chlebek też jada (na początku miał wysypkę wokół ust -ale teraz wsio ok).

Jakoś nie dziubdziam sie z tymi jedzonkami, mały je to co i my, tylko byle było to zdrowe.

Ostatnio nawet jadł SAMODZIELNIE winogrono (bezpestkowe), obrałam mu ze skórki, i dałam cały do pysia. A ten skubaniec se je przesunął na przednie dwa zęby i ciach! Zjadł ich chyba z dziesięć :-D

reklama
A my wprowadzamy mleczko nr3... mąż mnie dziś oświecił, że NAN 3 jest powyżej 9 m-ca a ja gapa myślałam, że dopiero po roczku...:baffled:

Do góry