reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

U nas też w te upały dużo picia. Z jedzeniem troszkę gorzej, chociaż jeżeli to nie jest mleko to nawet nieźle. Mleka nie bardzo chce jeść, ale to zrozumiałe, bo przecież ciągnięcie ciepłego mleczka z butelki jest męczące tym bardziej w takie upały.

reklama
U nas z jedzeniem ok!

Nadal daje Devikap 1 kropelkę ale już się konczą wiec może też nie trzeba będzie podawać bo ostatnio się nad tym zastanawiałam ale zobaczymy co powie lekarz...

Pytalam o te witaminki, bo nam pediatra juz pozna wiosna kazala odstawic wit D3 (jesli byloby pare dni pochmurnych, to wtedy 1 kropelke), ale nadal kazala dawac 3 kropelki Cebion Multi.

Paula w te upaly wreszcie zaczela pic cos wiecej, niz mleko. Ale i tak udaje mi sie jej wcisnac w ciagu dnia max.100ml wody mineralnej gotowanej i na probe soczek jablkowy, ktory... chyba ja uczula:no:. Cholerne jablka:wściekła/y:

W ogole mam z Paula duzy problem, bo nie dosc, ze wiele rzeczy ja uczula i ma bardzo ograniczone menu, to jeszcze nie chce mi jesc, szczegolnie z lyzeczki. Jak dodam kaszke z owocami do mleka i dostanie w butelce, to jest OK, ale to samo podane lyzeczka i popijane mlekiem juz jej nie smakuje. Do tego nie otwiera buzi, tylko tak spija z lyzeczki. Przez pol godz. je maly sloiczek owockow (120g), ale to i tak sukces, bo dan obiadowych zjada ok. 30g:szok: i wszelkie proby dania wiecej koncza sie pawikiem:no:.
Nie wiem, co mam robic. Juz nawet mialam pomysl, zeby jej ten obiad zmiksowac (bo je np. risotto z malymi grudkami) i dodac do mleka, zeby w ten sposob przemycic troche warzyw i mieso, ale wiem, ze to nie ma sensu, bo przeciez ona powinna jesc z lyzeczki a nie ciagle tylko butla i butla:no:

kajenka moja mama dwała zupki przez butle bo też któreś z nas nie chciało jeść łyżeczką. Robiła bardziej płynne, miksowała i dawała przez mocno dziurawy smok.
Teraz każde z nas potrafi jeść łyżką, a nawet widelcem i nożem :-)
Przecież wkońcu Paula się nauczy jeść łyżeczką, nie ma co się martwić, a warto witaminki w jedzonku podawać nawet przez butlę.
Żona mojego teścia ma na odwrót. Karmi ich dziecko wyłącznie łyżeczką, bo mała (1,5 roku) nic nie chce pić z butli nawet soczków (te z normalnego kubka). Uważam, że to jest bardziej wnerwiające dla mamy :tak:

Dziewczyny co to jest ten devikap??
Ja dalej podaje Wit. D3 (2 kropelki) i cebion multki (5 kropelek - ze względu, że Olusiowi pociła się kiedyś tak główka). I nic mi lekarka nie mówiła, że przy słońcu nie podawać D3(vigantol).

Olus w upały je ok. Potrafi zjeść 2 razy po 190 słoiczka z mięskiem. A jak ja mu ugotuje to zje dwie łyżeczki :confused::zawstydzona/y:...... a myślałam, że dobrze gotuję....:dull:
Pije troche niezbyt, choć soczki bobo fruta pije w dużych ilościach (zauważyłam to wczoraj jak wypił 200ml na exx :laugh2:)

Milkshake...powiedz mi proszę o co chodzi z cebionem multi przy poceniu sie główki??...bo mojej Amelce tez bardzo poci się główka i w sumie też daje jej 5 kropelek cebionu, ale pediatra zwiększyła te witaminki ze względu na to że Amelia jest dużą dzieczynką

monika mnie też zdziwiło, że cebion ma coś wspólnego z poceniem się główki. Myślałam dotąd, że bardziej na to wpływa wit. D3 (bo pocenie się główki może być oznaką krzywizny, a wit. D3 buduje kości).
Ale cebion multi wg mojej lekarki wpływa na potliwość.... hmmm

teraz mu podaje 5 kropli i faktycznie mu się nie poci (no teraz w te upały to każdemu się poci). Kiedys nie trzymałam cebionu w lodówce i być może nie działał tak jak powinien.

devikap to wlasnie wit d3

a cz te witaminki powinno trzymac sie w lodowce? bo ja je trzymam w szafce hmmm?

Cebion mozna trzymac w szafce, cebion multi - trzeba w lodówce!
Ja Marice teraz co 2-3 dni daje devikap... Tak zaleciła pediatra. Konczy mi sie juz buteleczka i po skonczeniu mam odstawic na lato. Cebionu w ogóle nie podawalam i nie podaje. Pediatra nie kazala.

reklama
To witaminki mają też działanie "na agresora"??? ;-):shocked2:

Co do vigantolu to mi pediatra kazała odstawić żeby Amelce nie zarosło ciemiączko zbyt szybko :tak:

Do góry