reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ABC-pierwsze soczki,zupki obiadki...

Katka u mnie był duży problem, żeby Kuba jadł to co ja gotuję. Jak skończył 4 m-ce zaczęłam mu podawać obiadki i nie chciał jeść moich tylko te ze słoiczków. Konsekwentnie codziennie dawałam mu moje zupki(ale nimi pluł:dry:),chociaż łyżeczkę dwie. Dopiero gdzieś od tygodnia jest zmiana- moje mu smakują, a słoiczkowe wypluwa:-D. Więc jak widzisz trwało to długo, ale się opłacało.

reklama
A ja od tygodnia podaje mleko HA mimo, że Olek miał stwierdzoną alerię pokarmową. I nic mu nie jest. Ufff
Ostatnio podałam mu indyka w pomidorach z BOBOVITY i wyskoczyło mu uczulenie wokół ust. Strasznie to wygladało :sick: jak oblany wrzątkiem, brrrryyy. Dziwne bo kiedys juz jadł indyka w pomidorach tylko, że z GERBERA i było wsio oki.

Przed południem mu podaje mleko z kaszką brzoskwiniową i do tego jabłuszko utarte, Zjada z zapałem i spi po tym słodko.

Natomiast mam pytanie dotyczące butelek... a raczej smoczków. Jak zagęszczam mleko np kaszką kukurydzianą to przez smoczek 3 z aventu nic nie leci :confused: co radzicie?

Milkshake ja w smoczku małymi nożyczkami wycięłam większą dziurkę po czym smoczek wygotowałam i małemu leci super.

ja to nie mam problemow z urozmaiceniem posilkow, bo moja Ninka malo ich je :-) sniadanie: piers
drugie sniadanie: zawsze kaszka
obiadek: gotowy sloiczek miesny + co jakies 3 dni zotltko
podwieczorek: zwykle piers
kolacja: owocki, kisielek, owoce z jogurtem, dodatkowo wkruszony biszkopt
przed snem: piers

Natomiast mam pytanie dotyczące butelek... a raczej smoczków. Jak zagęszczam mleko np kaszką kukurydzianą to przez smoczek 3 z aventu nic nie leci :confused: co radzicie?

Ja natomiast radzę kupic smoczek trójprzepływowy aventu. U nas spisuje się rewelacyjnie - zarówno do samego mleczka (Nikos pije je z I lub II) jak i zagęszczonego kaszką (w zależnosci od gestosci II lub III) innych smoczków juz nie stosuję, bo teraz mam jeden odpowiedni do wszystkiego (do picia soków również).

Ponawiam postawione kiedyś pytanie: Czy któraś z Was używa niekapka aventu? I moglaby mi napisac jak go uzywac prawidłowo. No i jeszcze jedno jakiej firmy niekapki moglybyscie mi polecic, bo aventu za chiny nie zdaje u nas egzaminu..:dry::confused:

Młody zaczyna dzień ok 7 rano mlekiem z butli, potem ok 10 jest kaszka na mleku, dalej ok 12 megadanonek, godzina 15 to obiad czyli zazwyczaj największy słoiczek 190 lub mniejszy 150 z kaszka kukurydzianą. Ok. 18 deserek, ok 20 mleko zagęszczone. W nocy jeszcze raz mleko zagęszczone ok 1.30 i nad ranem czyli ok 5.30 cyc.
W międzyczasie są 2-3 kupki i 3 drzemki ( w sumie śpi w dzień ok 3-4 godzin).
Czyli podsumowując mój syn - je, produkuje kupki i śpi:-D:-D:-D:-D i pewnikiem dlatego nie ma czasu na raczkowanie lub inne dyrdymały:-D:-D:-D:-D
Ps. Na bulajka mam nadzieję nie wyrośnie bo od urodzenia jest wagowo poniżej 25 centyla ale za to wzrostem powyżej 97:szok::szok::szok:

Ptyszul - ja uzywam juz od dawna niekapka aventu z miekkim ustnikiem, poniewaz moja Nina nie toleruje smoczkow ... juz kiedys pisalam, ze najpierw zdjelam jej ten "zaworek" i dalam pic, zeby mala skapowala o co chodzi (bez zaworka nie trzeba ciagnac i plyn leci praktycznie sam). potem jak juz wykapowala o co chodzi, to zalozylam zaworek i mala juz wiedziala, ze ma ciagnac, zeby leciala woda.

przed aventem uzywalam niekapka canpolu z twardym ustnikiem i ten byl chyba lepszy na poczatek dla mojej Niny. ale teraz woli zdecydowanie avent.

Jezeli chodzi o smoczek to proponuje Chicco kauczukowy trojprzeplywowy,leci super i jest mieciutki przede wszystkim.
Jezeli chodzi o niekapki to ja uzywam Nuby z miekkim ustnikiem i tez jestem z niego bardzo zadowolona,Oliwka tez jest happy:)))

Gufi wielkie dizeki za przepisik - jutro sprawdze czy Emiska polubi kisielki

co do niekapka to też mam z aventu ale po ostatnim programie mamo to ja już nie jestem pewna czy to dobre, ponoć niekapki powodują wady zgryzu i że najlepiej podawać dziecku napoje z kubeczka takiego normalnego albo takiego dla niemowląt już nawet znalazłam na allegro tylko jeszcze się wacham czy go kupic, ale pewnie jak znam siebie to kupię, bo mam straszne fioła na punkcie zgryzu i ząbków.

ostatnio kolezanka mi mówiła, że jej znajomi dają swojemu 8 miesięcznemu synkowi mleczne kanapki a on nawet jeszcze ząbków nie ma :confused:

reklama
Do góry