reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

3 trymestr- jak się czujecie?

Ja się nawet trochę cieszę z pogorszenia pogody bo te upały naprawdę dają w kość kiedy jest się w tak zaawansowanej ciąży, ale z drugiej strony jak jest taka szarówka za oknem to też nie mam najlepszego nastroju. I tak źle i tak niedobrze - ciężarnej nie dogodzisz :)

reklama
Mnie tam taka pogoda cieszy i odpowiada. Od kilku dni czuję się fatalnie, brzuch mnie boli, stopy drętwieją tak, że ledwie chodzę, a jak postoję dłużej to zaraz ciemno przed oczami mi się robi... Po prostu już nie mam siły...

Powiedzcie czy którejś z was zdarza się drętwienie rąk czy nóg w nocy? Ja od pewnego czasu mam z tym malutki problem. Czasami jak się obudzę w nocy to mam takie dziwne uczucie mrowienia w nogach lub wogóle ręki nie czuje ale to wszystko po chwili przechodzi. Staram się jak najczęściej spać na lewym boku bo czytałam że taka pozycja jest najlepsza w ciąży ale z reguły to i tak zasypiam na wpół siedząco bo tylko tak maleństwo nie "łamie" mi żeber.

Ja budziłam się rano z potwornym bólem nóg, jakbym chodziła całą noc. Ale lekarz kazał mi brać 4x dziennie magnez, choć myślałam,że magnez działa tylko na skurcze, ale jak ręką odjął. Może na drętwienie też pomoże???
Ja wczoraj miałam stracha. Złapał mnie taki szczypiący ból w kroczu i mocny nacisk . Trwało to dobrze ponad godzinę. Leżałam i modliłam się,żeby za chwilę nie odeszły mi wody, bo miałam wrażenie,że to właśnie do tego zmierza:szok::baffled::sorry2:
A spię głownie na prawym boku, bo na lewym w ogóle nie mogę. Od początku ciąży boli mnie lewe żebro i wytrzymuję góra 10 minut na lewym boku. Czasem się martwię czy nie zaszkodzę dziecku,ale pytałam na początku gina i powiedział,że mam się kłaść tak jak mnie jest wygodnie

Ostatnia edycja:
zgaga to moje drugie imię :-( wcześniej nigdy nie miałam, jak w II trymestrze się zaczęła, tak trwa do teraz.. czasem całe dnie... a uważam na jedzenie... nic mi nie pomaga.. na początku migdały a teraz na chwilę renni...

Tosia nie martw się - podobno jest taki przesąd/zabobon/czy cuś, że jak kobietę męczą zgagi w ciąży to dziecko ma dużo włosków na głowie jak się rodzi ;-)

Ja budziłam się rano z potwornym bólem nóg, jakbym chodziła całą noc. Ale lekarz kazał mi brać 4x dziennie magnez, choć myślałam,że magnez działa tylko na skurcze, ale jak ręką odjął. Może na drętwienie też pomoże???
Ja wczoraj miałam stracha. Złapał mnie taki szczypiący ból w kroczu i mocny nacisk . Trwało to dobrze ponad godzinę. Leżałam i modliłam się,żeby za chwilę nie odeszły mi wody, bo miałam wrażenie,że to właśnie do tego zmierza:szok::baffled::sorry2:
A spię głownie na prawym boku, bo na lewym w ogóle nie mogę. Od początku ciąży boli mnie lewe żebro i wytrzymuję góra 10 minut na lewym boku. Czasem się martwię czy nie zaszkodzę dziecku,ale pytałam na początku gina i powiedział,że mam się kłaść tak jak mnie jest wygodnie

Ja brałam magnez jakoś w 4 i 5 miesiącu później już mi lekarz nie mówił żebym brała dalej ale może warto go o to zapytać przy następnej wizycie. Widzisz a ja z kolei śmieje się że z prawej strony mam już napewno pęknięte żebro :) Tak sobie moje dziecko upodobało kopać w jedno miejsce.

Tosia nie martw się - podobno jest taki przesąd/zabobon/czy cuś, że jak kobietę męczą zgagi w ciąży to dziecko ma dużo włosków na głowie jak się rodzi ;-)
też o tym słyszałam i jak bardzo się zdziwiłam jak urodziłam córcie i zobaczyłam ze ma takie fajne czarne włoski a ja zgagi ani razu nie miałam....

Iwona_J ja też tak mam, że po nocy mam odrętwiałe nogi, a dokładniej to stopy i biodra, ale mi nie przechodzi to zbyt szybko, zwłaszcza, że czasami przeradza się to w koszmarny ból, a nie tylko drętwienie.
tosia to nasze dzieci będą miały mnóstwo włosów, bo mnie też od II trymestru zgaga potworna męczy. Wiesz spróbuj może jakieś cukierki mocno miętowe, mnie to czasami pomaga.

Ja mam zgagę prawie od początku ciąży! Minęło ok. 6-7 miesiąca, a od jakiegoś czasu znowu! Pomaga tylko rennie albo kilka łyków mleka. Słyszałam, że dobre są też migdały (razem ze skórką), ale mi nie pomogły :( wiecie co, jak mi babcia kiedyś powiedziała, że jak się ma często zgagę, to dzidziuś będzie miał dużo włosków, to mój mąż stwierdził, że przy tych moich zgagach to nam się może jakiś mały goryl urodzi... :-D

reklama
Mnie męczą koszmarne zaparcia. Ja już nie wiem co mam z tym robić :-(, bo raz na 3 dni odczuwam ulgę, a jem dużo owoców, śliwek, wszystkiego co zaleca się na dobrą przemianę materii i takie awaryje mam ehhhh.

Do góry