reklama
Kinia1
Wrześniowa mama '10
Współczuję wam dziewczyny problemów z cukrem. Ja dostałam od ginki znowu żelazo, ale tym razem inne, bo dodatkowo z kwasem foliowym i zastanawiam się czemu...?
Współczuję wam dziewczyny problemów z cukrem. Ja dostałam od ginki znowu żelazo, ale tym razem inne, bo dodatkowo z kwasem foliowym i zastanawiam się czemu...?
samo żelazo nie występuje w tabletkach, w ogóle ono słabo się wchłania z przewodu pokarmowego dlatego występuje w różnych kombinacjach najczęściej z wit. C. Może to żelazo co miałaś źle się wchłaniało i lekarka chce sprawdzić jak zareaguje Twój organizm na ten nowy lek?
Saraa
Fanka BB :)
Kinia kwas foliowy bierze udzial w produkcji czerwonych krwinek wiec pewnie dlatego.
Beniaminka
Dziewczynki powiedzcie mi jakie normy cukru macie przestrzegać, ja nadczo mam nie przekraczać 110 ( hmm chyba troche za dużo ) godzine po posiłku 140, dzis jak wstałam cukier wyszedł 96....
Mnie lekarz dał takie wytyczne co do pomiarów:
Na czczo do 95
Po 1-2 h po poisłku do 140 max. Jeśli jest wiecej , znowu restrykcja w diecie, jesli nie pomoze kilka razy z rzedu - pojde do diabetologa. Jednak najwiecej ile mialam to 137 po hulaszczej kolacji. Tak z reguły do 120 po obfitym posiłku bywa, ale z czesciej tak 105-110.
Co daibetolog to inne ustalenia, wlasnie czytalam na cukrzycowym watku, ze dziewczyn po tygodniu pomiarow dostala od razu insuline, a ponoc tak źle nie bylo. Kurde, ostro zalecają niektórzy.
Asiek , a jak Twoje pomiary? Udaje sie trzymac jako tako ten cukier?
Beniaminka
Asiek, na sniadanie ta kromka ziarnistego pieczywa powinna byc. To bardzo wazne zeby nie jesc bez niego. Te węglowodany z ciemnego chleba( prawdziwego ciemnego!) dłużej utrzymują stały, dobry poziom cukru. Obiad widzisz dobrze zestawiłąś, bo zjadłas chude mięso i do tego ta fasolka. Ja do kazdego obiadu oprocz surówki (ogorki, marchew, pomidory, dzisiaj biala kapusta surowa) gotuje kilka rózyczek brokułów mrożonych bądź swieżych bądź kalafiora- fasolkę.I to wlasnie tajemnica. Bo cukier wtedy gwaltownie nie wzrasta i mozna nawet przemycic coś mniej zalecanego- jak wlasnie kotlet w panierce- ktorej dieta nie zaleca- a ja juz czasem zjadam.
Asiek spróbuj mierzyc po dwóch godzinach, ja przeszlam na pomiary po 1.5 do 2 h.
Asiek spróbuj mierzyc po dwóch godzinach, ja przeszlam na pomiary po 1.5 do 2 h.
a widzisz a a ja myślałam że pieczywo jest zabronione... czy bułke grahamkę mogę zjeść , czy tylko ciemne żytnie pieczywo???
chciałabym dzis na obiad zrobic mizerie ( z jogurterm a nie ze smietaną ale tam przeciez daje się cukier... ale spróbuje )
chciałabym dzis na obiad zrobic mizerie ( z jogurterm a nie ze smietaną ale tam przeciez daje się cukier... ale spróbuje )
reklama
Podziel się: