Beniaminka
Fanka BB :)
dziewczynki mam do Was jeszcze jedno pytanko
mojej mamy dobra kolezanka tak się przejeła tym że nadal nie mam jak mierzyć cukru że dała jej swój glukometr i kazała mi przekazać, mam z niego korzystać do puki nie dostane nowego.... i tak sie zastanawiam czy to bezpieczne w końcu to kontakt z krwia??? czy moge dokupic same igły????
Nawet jak glukometr jest używany, to chyba nic się nie będzie działo, ważne, żeby lancety, czy jak tam się nazywają te igły były nowe. Mój B dostał od swojego lekarza za free glukometr z lancetami, paskami i to "na zawsze". Myślałam, że to norma, ale może mu się udało.
Jasne , że moze yc uzywany, przeciez w poradniach i szpitalach uzywaja kilku dla wielu, wielu pacjentów, jedynie igły- tylko wlsne. Tymczasem kup takie do zastrzykow, cienkie, podpowiwedza Ci w aptece jakie najlepsze, i mozesz zapytac o igly-lancety do tego aparatu jaki masz, wez go ze soba - powinnas dostac bez recpety, zreszta one i na recepte sa odplatne, jedynie paski do pomiaru na recepte sa na ryczalt( b. tanie). Mnie w mojej poradni jak mierzyli cukier , to kuli igłami do injekcji -jednorazówki, troche moze bardziej boli ale na te pare dni -dasz rade, a bedziesz spokojniejsza :-) Trzymaj sie cieplutko :-)
Dagna, bo tak jest w wielu poradniach diabetologicznych , ze daja na stale...pewnie to zalezy ile dostali tych darmowek od firm farmaceutycznych. Za dobry alaracik samemu trzeba dac okolo 50 zl, sa tansze ale nie zwsze miarodajne.
Ja mam firmy Bayer i lekarz chwalil, ze jest bdb.