reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

3 trymestr- jak się czujecie?

asiek1000 nie używaj dopóki nie bedziesz miała nowych igieł, albo nie wysterylizujesz tej.
Mi wydaję się ze igły można dokupic, zapytaj w aptece albo zaraz dziewczyny napisza, ale broń boże nie kłuj się używaną, do zarażenia hiv albo żółtaczką wystarczy jedna tysięczna mlg krwi niewidoczna gołym okiem( czy jakos tak).

A jeśli da się tą igłę wyjąc, to tylko i wyłącznioe sterylizacja w autoclaw, a wcześniej dezynfekcja- sterylizatory mają stomatolodzy, szpitale, salony kosmetyczne, może z grzeczności by ci wrzucili w autoclawa.
ale pewnie te igiełki się kupuje :tak:

reklama
hmmm ja nie mam pojęcia czy sprzedadzą,ale myślę ze tak, a jak nie to do rodzinnego po receptę:) zreszytą powinni bo zwykłe igły do strzykawek można kupic przecież bez recepty, ale taka zdezynfekowana i wysterylizowana też byłaby bezpieczna w 100 %.

Asiek kochana idż do apteki i zapytaj sie czy można bez recepty kupić takie igły tzw lancety....,ale wiesz co ja robiłam w szpitalu brałam igły od strzykawki i tak sobie nakuwałam by kropla krwi wyszła...i dawałam na te paski....bo w szpitalu na początku mieli glukometry ale wszyscy używali tej samej igły-a ja sie bałam,więc brałam tak dopóki nie kupiłam swojego....ale ostrzegam ,że wtedy paluszki troszkę bolą....a jak chcesz tamtą igłę używać to wysterylizuj ja tzn. wygotuj i polej jeszcze spirytusem i wtedy będzie to bezpieczne.....a i lepiej mieć receptę na te lancety bo tak to płacisz 100%....

kurcze spirytusu nie mam :( recepte to najprędzej załatwie w poniedziałek a to już bede mieć swój glukometr... nawiasem mówiąc to mają mi go wyporzyczyć- chyba nie będzie uzywany???
to chyba jednak nie bede mierzyć :( musze zaczekać... dzieki za odpowiedz...

no to tym bardziej.... pójde jutro do apteki może cos mi podpowiedzą..... a igłę do normalnej strzykawki kupie bez problemu??

Asiek 1000 no jasne nie uzywaj po nikim lancety sa bakterie , ktorych spirytus nie zabije, kup poprostu igly jednorazowki w aptece, ale nie siadze zeby te lancety do glukometru byly drogie, ja czesto u nas kupuje dla mojej tesciowej ( ona ma tez cukrzyce)to sa sprawy groszowe ale nie wiem jak to jest w Polsce. Na pewno mozna je kupic bez recepty, tylko musisz wziasc ze soba jaki masz typ glukometru

kurcze spirytusu nie mam :( recepte to najprędzej załatwie w poniedziałek a to już bede mieć swój glukometr... nawiasem mówiąc to mają mi go wyporzyczyć- chyba nie będzie uzywany???
to chyba jednak nie bede mierzyć :( musze zaczekać... dzieki za odpowiedz...

Nawet jak glukometr jest używany, to chyba nic się nie będzie działo, ważne, żeby lancety, czy jak tam się nazywają te igły były nowe. Mój B dostał od swojego lekarza za free glukometr z lancetami, paskami i to "na zawsze". Myślałam, że to norma, ale może mu się udało.

reklama
Do góry