reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

3 latek i brak spodziewanego rozwoju ...

Dzisiaj odbierając małego słyszałam jak klaska z tyłu samochodu i coś mówi. Prowadziłam, było głośno, nie dosłyszałam. Na parkingu pytam: co robiłeś, grałeś w coś? To jakaś gra? Zabawa?
-Nie. Uczę się mówić. Ćwiczę.
I wyklaskał mi: do-mek (ma dwa - powiedział pod nosem), ba-nan (ma dwa), cia-ste-czko (ma trzy). 😳
Klaskał rytmicznie i mówił przy tym na tyle wyraźnie, że .... zrozumiałam wszystko. Może nie jest to jakaś super zrozumiała mowa, ale dla mnie 🌈 i 🦄.
👏💪🔥

Mam REWELACYJNIE wiadomości. Młody przez tydzień był zdrowy!!!! Calutkie 5 dni w sali z dziećmi z katarem (oczywiście alergicznym) i mokrym, odrywającym się kaszlem (oczywiście astmatycznym). 🙄

reklama
Dzisiaj odbierając małego słyszałam jak klaska z tyłu samochodu i coś mówi. Prowadziłam, było głośno, nie dosłyszałam. Na parkingu pytam: co robiłeś, grałeś w coś? To jakaś gra? Zabawa?
-Nie. Uczę się mówić. Ćwiczę.
I wyklaskał mi: do-mek (ma dwa - powiedział pod nosem), ba-nan (ma dwa), cia-ste-czko (ma trzy). 😳
Klaskał rytmicznie i mówił przy tym na tyle wyraźnie, że .... zrozumiałam wszystko. Może nie jest to jakaś super zrozumiała mowa, ale dla mnie 🌈 i 🦄.
👏💪🔥

Mam REWELACYJNIE wiadomości. Młody przez tydzień był zdrowy!!!! Calutkie 5 dni w sali z dziećmi z katarem (oczywiście alergicznym) i mokrym, odrywającym się kaszlem (oczywiście astmatycznym). 🙄
Brawo Wy 🍀🥇💐

@Papillonek1980 I mowa pewnie w końcu też ruszy. Mój ma już 10 lat i wciąż ma problemy z wymową, Działamy z logopedą. Ale prawie w 100% idzie go zrozumieć - nie tylko przeze mnie, ale też i otoczenie np. w szkole. Mową zaczął się komunikować jak miał ok 4,5 roku. Wydaje mi się, że problemy z mową u młodego wynikały z różnych napięć mięśniowych. Logopeda wciąż pracuje nad pionizacją języka (bo np. przy zamkniętej buzi język u młodego sobie leży, zamiast dotykać górnego podniebienia).

U nas też były i są problemy z napięciem mięśniowym, zwłaszcza twarzy. Ada ma 4,5 roku i od 2 miesięcy mamy ogromny progres związany z mową. Pojawiła się mowa spontaniczna ale na tyle rozbudowana, że już możemy sobie konkretnie porozmawiać. Bardzo mi tego brakowało, a teraz jest cudownie. ♥️ Nawet jak się kłóci o wszystko 🤣 We wtorek jedzie z przedszkolem na pierwszą, całodniową wycieczkę autokarem do innego miasta. Adrianka jest podekscytowana i nie może się doczekać. Ja oczywiście zestresowana, czy sobie poradzi, czy wszystko będzie dobrze... Na szczęście jedzie z nią jej cudowna nauczycielka wspomagająca. Moje dziecko ostatnio bardzo pozytywnie mnie zaskakuje, czuję radość i rozpiera mnie duma 🥰

Wieczór. Młodego cosik rozkłada, ale twardo biega po pokoju z nosem w podłodze. Patrzę, a on trzyma ... lupę!
Co robisz?
- Jestem policja, iiiooo, iiiooooo. Szukam śladów złodzieja. Złapię go i wsadzę do więzienia, cha!

😃

U nas też były i są problemy z napięciem mięśniowym, zwłaszcza twarzy. Ada ma 4,5 roku i od 2 miesięcy mamy ogromny progres związany z mową. Pojawiła się mowa spontaniczna ale na tyle rozbudowana, że już możemy sobie konkretnie porozmawiać. Bardzo mi tego brakowało, a teraz jest cudownie. ♥️ Nawet jak się kłóci o wszystko 🤣 We wtorek jedzie z przedszkolem na pierwszą, całodniową wycieczkę autokarem do innego miasta. Adrianka jest podekscytowana i nie może się doczekać. Ja oczywiście zestresowana, czy sobie poradzi, czy wszystko będzie dobrze... Na szczęście jedzie z nią jej cudowna nauczycielka wspomagająca. Moje dziecko ostatnio bardzo pozytywnie mnie zaskakuje, czuję radość i rozpiera mnie duma 🥰
Opiszesz wasze dialogi?
Uwielbiam słuchać, jak dyskutują maluchy. Ile zabawnych sytuacji z tego wychodzi. 🥰

reklama
Opiszesz wasze dialogi?
Uwielbiam słuchać, jak dyskutują maluchy. Ile zabawnych sytuacji z tego wychodzi. 🥰
Mąż do córki:
-Adusiu pomożesz mi posprzątać Twój pokój? Zrobił się tu straszny bałagan.
Córka w jednej chwili pada teatralnie na podłogę i mówi:
- Jesteeem strasznieeee zmęczooona i muszę troszkę odpocząć... Ty się zajmij tą sprawą...

Do góry