reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

1 DZIECKO PO 30-STCE

Hej:-)
Ja też witam się z Wami niedzielnie:-D :-D
Ewo trzymam mocno kciuki:tak: :tak: i mocno wierzę ze @ nie przylezie.
Wagnies nic się martw. Skoro planujesz narty - życzę śniegu i wspaniałego wypoczynku:-)
Antilko - buźka:laugh2: Pozdrów ode mnie ...Kraków....może za tydzień tam wpadnę.
 
reklama
przepis na creme brulee:
625 ml ( 2 i 1/2 szklanki) smietany kremowki ( musi byc gesta jak do bitej smietany)
1 strazek wanili lub lyzeczka do herbaty extratu z wanili
8 zoltek ( ja daje 6 jak nie mam wiecej)
1/4 szklanki cukru
3 lyzki stolowe cukru

1- umiesc przeciety w wzdluz strazek wanili w garnku (lub extrat) i wlej smietane, nastepnie doprowadz prawie do wrzatku. Zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut aby zapach z wanili przesiaknal do smietany.
2- wyjmij strazek wanili i za pomoca noza usun z niego ziarna i wloz je do smietany,a strazek wyrzuc.
3-w misce za pomoca widelca wymieszaj zoltka z cukrem. Nastepnie podgrzej smietane i stopniowo dodaj troszke smietany do zoltek( aby je "zahartowac"),nastepnie wlej zoltka do garnka z reszta smietany.
4-wstaw 6 zaroodpornych ramekins ( nie wiem jak one sie nazywaja po polsku,ale sa to jakby malutkie miseczki) w wieksze naczynie zaroodporne. nastepnie rozprowadz zagotowana smietane z zoltkami rownomiernie miedzy miseczki. Wlej ciepla wode do duzego naczynia zaroodpornego do polowy wysokosci miseczek i nastepnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 20-25 minut ,az mikstura zetnie sie lekko.
5- wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw miseczki w nim do ostygniecia, nastepnie wstaw je do lodowki na 3-4 godziny.
6- na 25 minut przed podaniem nalezy je wyjac z lodowki i posypac lekko cukrem i za pomoca specjalnego urzadzenia skaramelizowac cukier.
7- jesli nie masz tego urzadzenia nastaw piekarnik na grillowanie,posyp lekko cukrem zawartosc miseczek i ustaw je w naczyniu zaroodpornym ( bez wody) i wstaw do piekarnika na 5-7.5 cm nad zrodlem ciepla. Zostaw az cukier sie skarmelizuje, ok. 1-2 minut. w tym czasie nalezy obserwowac cukier i przesuwac miseczki,aby sie rownomiernie karamelizowal.
Podawaj natychmiast.

teraz musze leciec,ale wieczorem wstawie zdjecia tego urzadzenia,bo nie wiem jak sie po polsku ono nazywa i miseczek.
pa
 
Już jestem:-)
Vonko kiedy będziesz w Krakowie? Zapraszam na kawkę:tak:
Ewo dzięki. Początek przepisu łatwy, tylko takich naczyń to chyba nie mam:no: Może uda się to czymś zastąpić:confused:
Wagines udanego i bezpiecznego szusowania życzę:happy:
Efilo pocieszyło mnie, ze test nigdy nie wyszedł Ci pozytywany.A mimo wszystko udało się:-) Może i mi się uda:confused:
Najko w takim razie owocnych staranek:-)

Sensi, Carioca, Nicoya , Kajuniu buziaki
 
Zdjęcia kuchni postaram się zrobić jutro, jak trochę ją ogarnę;-) .Jutro panowie jeszcze będą mi okno montować.
 
Hej!
Ewo przepis fajny, chociaz nie taki prosty jak bym chciała, ale może bym sie skusiła, tylko te tajemnicze naczynka!
Ciągle trzymam kciuki za Twoje testowanko!:-)

Vonko jak Ci fajnie, będziesz w Krakowie! Ale prywatnie, czy służbowo?

Antila uda się nam, uda!!!:tak:
 
Najka - sorki za spóźnioną odpowiedź ale dzisiaj cały dzień spędziłam w aquaparku :-D Udało mi się za drugim razem i to pewnie tylko dlatego że za pierwszym mój skarb w najlepszym momencie wylądował za granicą. Ale jazdy z kilkumiesięcznym mierzeniem tempki przeżyłam bo bardzo chcieliśmy córcię. Niestety nie do końca nam się udało :baffled: Chyba za szybko chciałam dzidziusia
Ewa - dzięki wielkie za przepis. Pamiętaj że trzymam kciukasy.

Antila - testowałam owu długo bo chciałam być pewna po odstawieniu tabsów jak wygląda mój cykl. w końcu zaczelam polegac na tempce
 
Hej Efilo! Czyli szybko Wam się udało! Fajnie.:-)A czy chłopiec, czy dziewczynka i tak kochane będzie...

Ja już biegnę do łóżeczka! Do jutra! Dobrej nocki!:happy:
 
witajcie,
dzieki za trzymanie kciukow,ale niestety @ nadciaga.... bol glowy przeszedl w lekka migrene i zaczynam brunatnie plamic... wiec nici z poczatku pazdziernika,ale moze jeszcze sie zalapie na koniec...

co do naczynek to wlasnie w samochodzie mi sie przypomnialo,ze mozecie wykorzystac jednorazowe z aluminium,tylko musza byc male jak do tartelletek (ciasteczka jak miniatury tart)...
w zalaczniku:
1- urzadzenie do karmelizowania cukru ( jesli nie macie wykorzystajcie metode w punkcie 7)
2 i 3- naczynka;ja uzywam rowniez zaroodpornych malutkich miseczek jak np.z Ikei
4- w naczynku po lewo creme brulee wedlug mojego przepisu,w po prawo czekoladowe...
napiszcie mi jak wam wyszlo i czy wam smakowalo. jesli chodzi o przyrzadzenie jest naprawde latwe...
milej nocki...
 
reklama
Najka - no szybciusio. Więc tylko mogę sobie wyobrazić co się czuje jak nadciąga niechciana @. Mam nadzieję że mimo to mogę do Was zaglądać :zawstydzona/y:

Ewa - nic się nie martw listopad to też dobry termin. :tak: Sama tak się urodziłam :-) Zobacz jaka łagodna jest zima w Polsce :-)
 
Do góry