reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Kobietki fajny i pyszny przepis...wymaga jednak ziół które nie koniecznie na co dzień są w naszych domach- ja zakupiłam specjalnie do tej potrawy bo jadłam schab u siostry i jest godny polecenia:-). Na szczescie przyprawy nie sa drogie i są ogólnie dostępne...
:-)
SCHAB W ZIOŁACH:-D
1) Gotujemy wywar z:
- 2 litry wody
-2 liście laurowe
- 0,5 łyżki kolendry
- 0,5 łyżki cząbru
- 0,5 łyżki majeranku
- 3-4 ziarenka jałowca
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego(ziarenek)
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego (ziarenka)
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki soli
- 2 łyżki majonezu lub musztardy

zamieszać i zagotować , 5 minut gotować od wrzenia,wystudzić

2) włożyć schab , zagotować i gotowac 10 minut
(ok 1 -1,5 kg w jednym kawałku, ja kupuje z kością )

3) odstawić na 24 h w tej zalewie
4) przed podaniem zagotować i gotować przez 5 minut


Pysznie smakuje z sosem pieczarkowym:tak:
 
reklama
ale dobrze trafilam :) uwielbiam gotowac i jesc, a na ta kawusie mam ogromny apetyt, lece zrobic ale najpierw sprawdze jaka mam przyprawe piernikowa
 
A ja ostatnio zrobiłam te naleśniki:
Ciasto:
2,5 szkl mąki (tortowej)
2-3 jajka
szklanka mleka
szklanka wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka imbiru

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
Nadzienie:
2 kostki twarogu śmietankowego/półtłustego
0,5 szkl cukru pudru
1/3 kostki masła

aromat waniliowy
2 jabłka
0,5 szkl rodzynek

łyżeczka cynamonu


Masło topię i zostawiam do wystudzenia. Jabłka obieram i kroję w centymetrowe kosteczki, duszę aż zmiękną (ok 15 min), dodaję cynamon i rodzynki. Duszę jeszcze ok 5 min aż rodzynki zmiękną, następnie odstawiam do wystudzenia.


Miksuję ser/twaróg z cukrem pudrem, ostudzonym, płynnym masłem i olejkiem waniliowym. Dodaję jabłka z rodzynkami i delikatnie mieszam łyżką (już nie miksuję).
Na każdy naleśnik nakładam nadzienie, zawijam. Można podawać na ciepło lub zimno.

Świetny przepis, kiedy brakuje już koncepcji, jak zrobić naleśniki :)
 
Do góry