reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
Ciasto kruche z jabłkami

składniki:
60 gag mąki
1 margaryna
25 dag cukru
2 jajka
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki kwasnej smietany
25 dag jabłek tartych

przepis:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać cukier i proszek do pieczenia i jajka. Zagniesc ciasto i dodac 3 łyżki śmietany.
Ciasto podzielic na dwie częsci. Jedną wyłożyć na dno blachy, na to wsypać utarte z cukrem waniliowym potarte jabłka i lekko posypać cynamonem. Przykryć drugią częścią ciasta.
45 minut, 180 stopni
 
ZAPP ŚMIETANOWIEC



Składniki:
  • 1 duże op. okrągłych biszkoptów,


    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,


    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,,


    4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)


    owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)
  • ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)
Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.​

3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1−2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.

Ponownie wstawić do lodówki.
zapp.jpg
 
Lenka, świetny jest ten zaap :tak: i nawet mi wyszedł, co prawda nie dokładnie tak jak Twój, bo nie mogłam dostać niebieskiej galaretki ale równie ładnie wyglądał.

Sałatka z ananasem

Składniki:
1 puszka ananasa,
1 puszka kukurydzy,
1 woreczek ryżu,
1 bloczek mięsa <szynka, polędwica>
3 papryki czerwone,
majonez, sól oraz pieprz do smaku.

Odsączyć ananasa, pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę, ugotowany ryż. Pokroić mięsko w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystkie składniki, wymieszać, dodać majonez i znów wymieszać. Włożyć do lodówki by się schłodziło ;-)
 
Fanta mam super przepis;)

Pianka z Owocami i Ptasim Mleczkiem




Składniki


Biszkopt z 4 jaj (kakaowy)

1/2 l kremówki


(u mnie owoc granatu) + 1 o innym smaku (u mnie agrestowa)

1/2 op. ptasiego mleczka (ok 20 - 25 kostek)

20-30 dag truskawek

15 dag borówek (lub inne owoce sezonowe)




Upiec biszkopt kakaowy (każdy na pewno ma swój sprawdzony [FONT=inherit!important]przepis). Ostudzić.[/FONT]​


PRZYGOTOWANIE:


Na [FONT=inherit!important]cieście http://javascript<b></b>:void(0)ułożyć w równej odległości kostki ptasiego mleczka.[/FONT]

1 -2 galaretki o tym samym smaku rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie. Ostudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Wlać zimną, ale płynną galaretkę. Zmiksować.Masę wyłożyć na ciasto i kostki ptasiego mleczka.


Wstawić do lodówki na godzinę.

Trzecią galaretkę rozpuścić w przewidzianej w przepisie ilości wody.Ostudzić.
Owoce oczyścić. Truskawki pokroić na ćwiartki. Owoce wysypać na piankę. Wylać zimną, ale płynną galaretkę na owoce.
Wstawić do lodówki.










SMACZNEGO:)

ŚMIETANowiec:)

Składniki BISZKOPT:


5 szt jajka,
5 łyżek cukier,
5 łyżek mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia,






  • SKŁADNIKI MASA:)

  • 2 szt galaretki truskawkowej

    0,5 l kremówka, 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita


    3 łyżki cukier puder,
  • 3 szt śmietan fix,
  • Truskawki ilośc według uznania

Biszkopt:



Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać do jajek i mieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 min w 170 st.







Bita śmietana:zimną kremówkę przelać do wysokiego garnka i ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fixy i chwilkę ubić.Wyłożyć na zimny biszkopt,poukładać przekrojone truskawki..Zalać tężejącą galaretką truskawkowa.Ja rozpuściłam 2 galaretki w 2,5 szkl wody:)
 
Ostatnia edycja:
Lenka, słońce ja nie piekę :-:)no:. Nie umiem :zawstydzona/y:. Jab byś miała jakiś przepis na zasadzie zrobienia i wrzucenia do lodówki tak jak ten pyszny zaap, to poprosze :tak:.
 
reklama


Napisz swoją odpowiedź...
Do góry