reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

Ali- A mzoe juz zapomnialas jak to bylo :tak::-D;-)

Moja Szwagierka ma 3 tyg bliznieta i jest strasznie z nimi w nocy chlopaki maja wielki apetyt wiec tylko kupki robis i jedza :sorry:noce ma zarwane wszystkie rzadko sie zdarza by sie wyspala, nie daja sie oszukac smoczkami :no:
Ogolnie jest tak ze jeden drugiego budzi placzem , w nocy spia w oddzielnych kolyskach :-(czasem w dzien leza razem , jezdza w wozku szeregowym :-)

Ogolnie ciezka praca jest przy 2 naprawde ciezka:confused2::confused2:
Zalezy tez od dzieci prawda ale Ci dwaj sa strasnzie absorbujacy :sorry:

reklama
nie mozna powiedziec pracy jest na pewno wiecej ale u nas naprawde nie bylo zle, nie wiem moze to nam sie takie dzieciaczki trafily, w kazdym badz razie ja przy malych bliznietach studiowalam dziennie, i nic nie zawalalam!!, maz wychodzil do pracy i do godziny 18 sama z nimi bylam i tak jak mowie nie moge narxzekac! ;0 buzki

Witam.Ja rowniez mam blizniaczki poktoraroczne i 5 letniego synka.U mnie wcale nie bylo tak zle.Zdarzalo sie ze od rana do 22 bylam z nimi sama i dawalam rade,czasem bylo ciezko ale i przy jednym dziecku tak bywa.Teraz narzekam wiecej niz jak one byly niemowlaczkami.Sa strasznie zywymi dziecmi i wszedzie ich pelno:)Wozek mam jeden obok drugiego i wszedzie sie z nim mieszcze(w najszerszym miejscu ma 72cm).Goraco pozdrawiam
Zobacz załącznik 103267

no widzisz masz ten komfort ze wozek sie wszedzie miesci, nam nie miescil sie do windy a to dla nas dosc wazne bo najpierw mieszkalismy na 8 pietrze a teraz na 5 ;)

Dziewczyny a jak u was przebiegaly ciaze blizniacze, czy roznily sie od ciaz (ciazy) pojedynczych? U mnie to trzecia ciaza (w domu mam juz 5lat synka i 2lata core) i przechodze ja zdecydowanie gorzej niz poprzednie:-( Teraz to 14 tydz a brzuch wielki jak na 5 miesiac, bole glowy 24/24, ciagla sennosc i brak apetytu, buuu....No a poza tym dokola sie slyszy jakie to ciaze blizniacze sa zagrozone i jakie komplikacje w ciazy i przy porodzie moga nastapic, wiec dodatkowe zmarwienia dochodza..:baffled: Tearaz z niecierpliwoscia czekam na ruchy dzidzi:tak: A ja u was wygladala sprawa z ruchami, kiedy zaczelyscie odczuwac i czy tamto poczucie roznilo sie czyms od tego kiedy nosilyscie w brzuszkach jedno dzieciatko?

Ostatnia edycja:
witaj iwee, tak naprawde w dzisiejszych czasach nie tylko ciaze blizniacze sa zagrozone, ale jak bedziesz duzo odpoczywala i postepowala zgodnie z zaleceniami lekarza to bedzie dobrze ;), no mnie naszczescie wymioty i mdlosci ominely, ale sennosc, brak apetytu to chyba normalna rzecz........ ;), dla mnie osobiscie ciaza blizniacza nie roznila sie zbytnio od pierwszej pojedynczej, no moze tylko wielkoscia brzucha hehe, co prawda nie przytylam duzo, bo w pierwszej ciazy 7 kg a w drugiej- blizniaczej 16 ale roznica byla widoczna ;), tak ze iwee wiecej optymizmu i tak jak mowie odpoczywaj bo pozniej po narodzinach dzieciaczkow...... ;), acha jesli chodzi o ruchy to ja zaczelam czuc w 16 tygodniu ;) pozdrawiam cieplo ;)

to i ja sie odezwe, na samym poczatku kilka razy odwiedzilam ten watek zeby sobie "wywolac" blizniaki, no ale okazalo sie ze jestem w ciazy, jednak blizniaki moze nastepnym razem :)w sumie moje dzieciaczki beda rok po roku wiec chociaz wychowaja sie jak blizniaki :) pozdrawiam i zycze spokojnych ciaz i duzo sily w wychowaniu :)!

Dziewczyny a jak u was przebiegaly ciaze blizniacze, czy roznily sie od ciaz (ciazy) pojedynczych? U mnie to trzecia ciaza (w domu mam juz 5lat synka i 2lata core) i przechodze ja zdecydowanie gorzej niz poprzednie:-( Teraz to 14 tydz a brzuch wielki jak na 5 miesiac, bole glowy 24/24, ciagla sennosc i brak apetytu, buuu....No a poza tym dokola sie slyszy jakie to ciaze blizniacze sa zagrozone i jakie komplikacje w ciazy i przy porodzie moga nastapic, wiec dodatkowe zmarwienia dochodza..:baffled: Tearaz z niecierpliwoscia czekam na ruchy dzidzi:tak: A ja u was wygladala sprawa z ruchami, kiedy zaczelyscie odczuwac i czy tamto poczucie roznilo sie czyms od tego kiedy nosilyscie w brzuszkach jedno dzieciatko?
Witam.U mnie ciaza blizniacza przebiegala fatalnie.Do 25 tygodnia mialam wymioty a pozniej do 34 zgage.Brzucha nie mialam duzego -przytylam tylko 7,5kg.Ruchy zaczelam czuc tak w 14-15 tyg.A odczuwalam je tak jakbym miala osmiornice w brzuchu:-D
Pozdrawiam

Hej dziewczyny!;-)
netgirl gratuluje dzidziusia w brzuszku!!! Jeszcze i tak wszystko przed Toba kochana, u mnie to wlasnie trzecia ciaza byla ta "podwojna", wiec jak widzisz - do trzechrazy sztuka!;-):-D A faktycznie roznica pomiedzy Twoja coreczka a drugim dzidziusiem bedzie niewielka, wiec to tak prawie jakby blizniaki;-) U mnie tez bedzie identyczna roznica wieku jak u Ciebie pomiedzy moja najmlodsza corcia, a blizniakami, (1rok 5m-cy) wiec ja to juz prawie jakby trojaczki bede miec;-);-):-D
iwee ja tez stanowczo gorzej znosze ta ciaze od ciaz pojedynczych, teraz (od jutra 18 tc) czuje sie jakbym juz byla w conajmiej 7-8 m-cu:baffled: Brzuch wielki i ciezki, plecy bola, glowa boli, oddychac ciezko, spac ciezko, no i masz racje do tego wszystkiego dochodza jeszcze obawy o maluchy, bo wiadomo ze w ciazach blizniaczych duzo wiecej przeroznych komplikacji moze sie pojawic, ehhh, byle do przodu..:blink:;-)A apetyt to ja akurat mam normalny,tzn jem wszystko jak przed ciaza, tylko ze w wiekszosci to niezbyt wartosciowe rzeczy sa (np pizza, frytki), no ale na takie niestety mam najwieksza ochote:zawstydzona/y: A ruchy to tak cos pod koniec 16tc zaczelam odczuwac, z tym ze na poczatku byly dosyc mocne, niekiedy nawet bolesne(!), a teraz to juz prawie wcale ich nie czuje:confused: I sie nakrecam ze cos nie tak... No ale pocieszam sie ze na tym etapie ciazy to trudno o regularnosc wyczuwanych ruchow, i niby tak moze byc ze raz sie czuje a raz nie, wiec mam nadzieje ze jednak wszystko dobrze u mnie:blink:

ali_84, dowikla, jej, dziewczyny jak Wy to zrobilyscie ze tak malusienko przytylyscie w ciazy???????????? Na prawde jestem w szoku i jednoczesnie zazdroszcze, bo ja , choc z natury drobna jestem, to w pierwszej ciazy przytylam 29kg(!):zawstydzona/y:, a w drugiej 19. A teraz co bedzie to az strach pomyslec, bo ten brzuch juz taaaki duzy... ps. dowikla sliczniutkie masz coreczki!!:tak: Ps. DZiewczyny mam prosbe, jesli mozecie i chcecie, bardzo Was prosze byscie opisaly w skrocie swoje porody, czy mialyscie cc, czy sn, i jak mniej wiecej przebiegaly. Pozdrowionka!!!

reklama
Netgirlu mnie tez trzecia ciaza blizniacza wiec nic sie nie martw wszystko jeszcze przed toba;-) No i tez gdzies na necie przeczytalam ze prawdopodobienstwo blizniakow najwieksze w 3-4 ciazy, i jak widac u mnie i Liliann sie zgadza:)
Dowikla nie moge uwierzyc ze z blizniakami przytylas tak malo!!!! Z ciekawosci jak duze byly dziewczynki przy porodzie? Mi w pierwszej ciazy 9 kilo przybylo, w drugiej 10 wiec nie bylo tak zle i brzuch dosc maly mialam, no ale tym razem....hm mysle ze bedzie co dzwigac:tak: Ja juz taka szczesliwa bylam ze mi mdlosci tydzien temu minely ale od 2 dni zelazo biore i co? -spowrotem zoladek w gardle czuje:wściekła/y: nic mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle jak u ciebie Dokwila, ojoj ty to musialas swoje przejsc z tymi wymiotami tak dlugo..
A propos przekochane te blizniaczki twoje, sa jednojajowe? - bo wygladaja bardzo podobne..
Liliann o ruchy chyba nie masz co sie martwic na tym etapie. Ja pamietam jak w pierwszej ciazy w 20tyg caly tydzien nic nie czulam, spanikowalam i do lekarza pedem bieglam i oczywiscie okazalo sie ze wszystko ok i dowiedzialam sie tylko ze prawdopodobnie dziecko pleckami do mojego brzucha sie ulozylo stad nic nie czulam. Ale wiem, ze latwo sie mowi, a wciazy non stop wyszukujemy jakies niepokojace objawy...mam dokladnie to samo. Zazdroszcze ci apetytu. Mi ciezko cokolwiek przelknac ale jak juz mam wybierac, to tez najlepiej przechodza mi frytki i pizza...acha no i ogorki kiszone jak na ciezarna przystalo:happy:
Acha i dolaczam sie do Liliann z prosba o ewentualny opis waszych podwojnych porodow:tak:

Do góry