reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża bliźniacza

ps. dowikla sliczniutkie masz coreczki!!:tak: Ps. DZiewczyny mam prosbe, jesli mozecie i chcecie, bardzo Was prosze byscie opisaly w skrocie swoje porody, czy mialyscie cc, czy sn, i jak mniej wiecej przebiegaly. Pozdrowionka!!![/quote]
Dziekuje bardzo:-)
A wiec ja mialam cesarke,a to dlatego ze pierwsza dzidzia byla odwrocona pupa do dołu.Strasznie sie balam tej cesarki ale bylo oki.Anestezjolog pozwolil mi wybrac rodzaj znieczulenia-oczywiscie wczesniej opowiedzial mi o ogolnym i pp.Wybralam pp,poniewaz bylo najbezpieczniejsze dla dzieci.Wszystko słyszałam,ale nie czulam bolu.Jak wyciagneli male to dali mi je do pocalowania i zabierali do mycia,wazenia,mierzenia i inkubatorkow.9 godz po porodzie kazali mi wstac i isc sie umyc,a pozniej to juz musialam chodzic siusiu i rano myc sie,ale nie bylo tak zle.Po cc doszlam szybciej do siebie niz po porodzie naturalnym
Pozdrawiam i serdecznie gratuluje:tak:

reklama
Dowikla nie moge uwierzyc ze z blizniakami przytylas tak malo!!!! Z ciekawosci jak duze byly dziewczynki przy porodzie? Mi w pierwszej ciazy 9 kilo przybylo, w drugiej 10 wiec nie bylo tak zle i brzuch dosc maly mialam, no ale tym razem....hm mysle ze bedzie co dzwigac:tak: Ja juz taka szczesliwa bylam ze mi mdlosci tydzien temu minely ale od 2 dni zelazo biore i co? -spowrotem zoladek w gardle czuje:wściekła/y: nic mam nadzieje, ze nie bedzie tak zle jak u ciebie Dokwila, ojoj ty to musialas swoje przejsc z tymi wymiotami tak dlugo..
A propos przekochane te blizniaczki twoje, sa jednojajowe? - bo wygladaja bardzo podobne..
Witam.Przytylam tak malo bo poszlo mi tylko w brzuch,ktory i tak nie byl jakis specjalnie duzy.Do konca ciazy nosilam te ciuchy w ktorych chodzilam przed ciaza:tak:A moje dziewczynki wazyly 18010 i 1950 i byly najmniejsze z blizniat ktore sie w tym czasie urodzily w szpitalu w ktorym ja rodzilam.One sa dwujajaowe i tak naprawde sa calkiem inne:-)
Jesli chodzi o moje wymioty to naprawde masakra.Ciezko bylo mi wyjsc z domu,ale moja lekarka zapisala mi czopki przeciwwymiotne torecan i jak musialam gdzies jechac albo cos to je bralam i bylo oki.
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o ciążę bliźniaczą to przechodziłam ja o wiele ciężęj niż pojedynczą. W bl;iźniaczej miam:
- załozony pessar w 18 tc
- brałam fenoterol i isoptin od bodajże 23/24 tc
- w 29 tc okazało się że mam cholestazę
poza tym strasznie puchły mi nogi.

Chłopców rodziłąm przez CC - ułożenie miednicowe i cholestaza.
Jak dla mnie CC - koszmar... po operacji Ból ogromny, większy niż podczas porodu SN (a starszą córcię rodziłam bez znieczulenia przawie 12 godzin)

Jeżeli chodzi o niewyspanie przy bliźniakach to ja nie narzekam. Na początku sama ich w nocy budziłam co 3 godzinki do jedzenia a teraz oni chcą się odwdzięczyć i sami się budzą... Śpią albo w odzdzielnych łóżeczkach albo w wózku ( ale każdy ma swoją gondolkę).
Pozdrawiam

Gosiu:-)Jejku a ja myslalam ze to ja malo przytylam:-DAle 1 kg!Szczerze to ja nawet nie slyszalam zeby kobieta przytyla tylko tyle w ciazy pojedynczej:tak:

Mama Emilki:-)
To widze ze nie tylko ja przechodzilam fatalnie moja ciaze blizniacza.
Ja moje coreczki tez budzilam na cyca a jak nie daly sie obudzic to przez sen wpychalam im butle,poniewaz od urodzenia bardzo wolno mi przybieraly na wadze:-(
Moje dziewczynki spaly w lozeczkach a jak za duzo marudzily to tez je kladlam do wozka w osobnych gondolkach,albo bralam do łozka:-):-):-)

dowikla, to rzeczywiscie twoje dziewczynki byly bardzo male (w przeciwienstwie do moich chlopakow), ja przytylam 16 kg, a chclopcy urodzili sie z waga:, 2910 i 2820 g, poza tym tez sa dwujajowi i sa zupelnie rozni!! ;), (my akurat z tego powodu sie cieszymy), a jesli chodzi o porod to jak dla mnie byl ok, po cc na drugi dzien wstalam i wszystko bylam w stanie zrobic przy dzieciach, ;) pozdrawiam ;0

Co do tycia w ciąży to mi przybyło 21kg a chłopcy ważyli 2500g i 2810g.
teraz 5 miesięcy po porodzie mam wagę sprzed ciąży tylko niestety został mi brzuch - mam nadzieję że przez zimę się z nim uporam
Pozdrowienia dla wszystkich dubeltowych mamuś i dzidziusiów.

Ja mam juz 8kg na plusie! :szok: a to dopiero 21 tydzien
i powiem wam ze mimo iz na poczatku bylam przerazona itd to teraz juz nie moge sie doczekac jak bede na swiecie

Mamaemiliki mam nadzieje, ze u mnie bedzie podobnie i ze nie bede chodzic jak zombi ;-). Po cesarce czesciej skora na brzuchu dluzej sie wchlania.

A ja dalej jestem jeszcze troche przerazona, ale mam nadzieje ze z czasem wszystko mi sie w glowie pouklada. A moze to hormony ciazowe stresu dodaja;-) W kazdym razie jak was podczytuje to mi duzo lepiej i mam wrazenie ze chociazby jesli chodzi spanie maluszkow to wcale nie taki diabel straszny:tak: Teraz tylko zeby ta straszna ciaze jakos przezyc i zeby maluchy zdrowo przyszly na swiat, a reszta sama sie pewnie ulozy.
Mamaemilki jakich slodkich masz tych maluszkow, az mi sie usmiechnelo jak zobaczylam fotke:happy:

dowikla, to rzeczywiscie twoje dziewczynki byly bardzo male (w przeciwienstwie do moich chlopakow), ja przytylam 16 kg, a chclopcy urodzili sie z waga:, 2910 i 2820 g, poza tym tez sa dwujajowi i sa zupelnie rozni!! ;), (my akurat z tego powodu sie cieszymy), a jesli chodzi o porod to jak dla mnie byl ok, po cc na drugi dzien wstalam i wszystko bylam w stanie zrobic przy dzieciach, ;) pozdrawiam ;0

Witam:-)
Moje dziewczynki rzeczywiscie byly dosyc male-najmniejsze blizniaki na oddziale jakie sie wtedy urodzily;-)
Ja tez sie ciesze ze moje male sa dwujajowe:tak:
Na cesarke rowniez nie narzekam chociaz dostalam krwotoku i musialam miec przetaczane dwa worki krwi-ale po porodzie silami natury mialam dokladnie to samo:-(
Moje male byly 5 dni w inkubatorkach wiec ja musialam chodzic do nich zeby je karmic ale nie bylo tak zle
Po pieciu dniach bylam juz z nimi na sali a jak ich waga przekroczyla 1850(spadly mi na wadze do 1600:szok:) to wychodzilysmy do domku

reklama
Do góry