reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lublin od kuchni

Sałatka z buraczkami i....

- buraczki słodkie -pół kilo
- orzechy wloskie -25dag
- śliwki suszone bez pestek -20dag
- czosnek -10ząbków
- majonez
- sol i pieprz

Buraczki wyszorowac pod woda, ugotowac. Wszystko pokroic w drobną kostkę wymieszac z majonezem przyprawic. Odstawić na noc do lodówki. SMACZNEGO!
 
reklama
Grzanki z tatarem z łososia

długa bagietka
łosoś (ok.200g)
cebulka małą
koperek(jak ktoś lubi:-D)
sok z 1/2 cytryny
sałata
do ozdobienia może być kawior;-);-);-)kapary, papryka marynowana

bagietkę podgrzewam w piekarniku, piekę ok.7-8min.

łososia drobno kroje dodaję koperek i cebulkę, sok z cytryny przyprawiam z reguły pieprzem

na grzankę liście sałaty na nich porcje tatara
i smacznego
 
Lody na szybko a'la danonki;-)

Proporcje wg uznania
mrożone owoce (truskawki pokroić na mniejsze cząstki)
cukier i cukier wanilinowy
twaróg z wiaderka 3-krotnie mielony
Wszystko traktujemy blenderem i w zamkniętym pojemniku wstawiamy do zamrażarki, co 30 minut wyjmujemy i mieszamy - powtarzamy 3-4-krotnie.
 
Zupa Węgierska

1/2 kg mięsa (gotowanego albo pieczonego)
2 cebule
2 papryki czerwone (surowe lub konserwowe)
30 dag pieczarek konserwowych (ja robiłam też ze świeżymi)
1 puszka groszku konserwowego
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
papryka w proszku
sól
pieprz
1/2 szkl. śmietany
1-2 łyżki mąki

Pieczarki pokroić i usmażyć, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojone w kostkę mięso, paprykę i jeszcze chwilę razem podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, podlać wodą, dodać pieczarki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Zupa ma być dość gęsta, doprawiona na ostro.
 
Ja robię tę zupę trochę inaczej ale maltanka Twój sposób wypróbuję następny razem

Zupa Węgierska

kg białej surowej kiełbasy
2 papryki
5 ziemniaków większych
2 cebule
pół słoiczka przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, majeranek
2 kostki papryki ostrej
łyżka papryki słodkiej

do wody wrzucam kiełbasę pokrojoną w talarki. Jak się ugotuje dorzucam podsmażone wcześniej ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i cebule oraz paprykę pokrojoną w słupki (jej nie smażę wcześniej). Gotuje do momentu aż ziemniaki będą miękkie. W kubeczku mieszam przecier, śmietanę i wodę. Wlewam do zupki. Doprawiam przyprawami.

Ja nie robię za ostrej bo Natalka takiej nie zje, ale M dodał jeszcze sporo ostrej papryki :tak:
 
OPONKI SEROWE

Skladniki:
* ok,3 szkl maki pszennej
* 3 jajka
* 1/2 szkl cukru pudru(ja daje czasem zwykly,jak nie mam pudru i tez wychodza dobre)
* 2 lyzki kwasnej smietany
* 250 g sera bialego
* cukier waniliowy
* 1/2 margaryny
* 1 lyzeczka sody
* wodka lub ocet 1 lyzka(zeby oleju nie wciagaly zabardzo)
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do duzej miski przesiac make,dodac jajka,wymieszac i dodac cukier,kwasna smietane,bialy ser,cukier waniloiwy i sode.
Wszystko dokladnie wyrobic,aby nie bylo grudek i ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na grubosc ok, 5 mm.
Za pomoca szklanki lub literatki wykroic z ciasta okregi. Na srodku kazdego zrobic otwor kieliszkiem do wodki.
Na patelni rozgrzac olej. Powinno go byc troche wiecej, aby oponki w nim plywaly.
smazyc z kazdej strony na zloty kolor(szybko sie smaza).Nastepnie odkladac na talerze wylozone recznikami papierowymi,aby osaczyc nadmiar tluszczu.Kiedy oponki ostygna posypac delikatnie cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

PS>Wodke dodac do ciasta i razem zagniesc
 
Ostatnia edycja:
OPONKI SEROWE

Skladniki:
* ok,3 szkl maki pszennej
* 3 jajka
* 1/2 szkl cukru pudru(ja daje czasem zwykly,jak nie mam pudru i tez wychodza dobre)
* 2 lyzki kwasnej smietany
* 250 g sera bialego
* cukier waniliowy
* 1/2 margaryny
* 1 lyzeczka sody
* wodka lub ocet 1 lyzka(zeby oleju nie wciagaly zabardzo)
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Do duzej miski przesiac make,dodac jajka,wymieszac i dodac cukier,kwasna smietane,bialy ser,cukier waniloiwy i sode.
Wszystko dokladnie wyrobic,aby nie bylo grudek i ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na grubosc ok, 5 mm.
Za pomoca szklanki lub literatki wykroic z ciasta okregi. Na srodku kazdego zrobic otwor kieliszkiem do wodki.
Na patelni rozgrzac olej. Powinno go byc troche wiecej, aby oponki w nim plywaly.
smazyc z kazdej strony na zloty kolor(szybko sie smaza).Nastepnie odkladac na talerze wylozone recznikami papierowymi,aby osaczyc nadmiar tluszczu.Kiedy oponki ostygna posypac delikatnie cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

A co z tą wódką????:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
 
reklama
Madziara te kopytka to ja normalnie robie

mniej więcej ;-)
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]8 ziemniaków średniej wielkości,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 surowe żółtko lub całe jajko,
½ kg świeżego szpinaku -> w zimie dodaję opakowanie mrożonki szpinakowej ;-)
1 łyżeczka oliwy,
sól, pieprz.
[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]Ziemniaki ugotować i ostudzić. Kiedy wystygną należy je dokładnie rozgnieść. Szpinak opłukać i poszatkować/ lub mrożonkę rozmrozić ;-) . Wrzucić na patelnię podlaną odrobiną oliwy. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut - można dodać troszkę czosnku dla smaczku. Ostudzony szpinak dodać do rozgniecionych ziemniaków wraz z jajkiem i mąką. Wyrobić ciasto mozna podsypac dodatkową mąka jeśli wychodzi za luźne. Formujemy wałeczki i tniemy ;-)

[/FONT]
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry