reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny - nasze przepisy

Ewa a podawałaś już przepis na lasagnę?, jeżeli nie to bardzo proszę bo z chęcią bym zrobiła coś nowego - bo nigdy sama nie robiłam, także ze szczegółami:tak:
śliczne fotki, taki fajny mini szef kuchni:-):-)
a na mufinki tez muszę się w końcu zmobilizować i kupić blaszkę!!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Zaraz dam Tomkowi kolację, to jak będzie się kąpać to napiszę :tak: Adam już śpi. Oby jak najdłużej ;-)

Lasagne a'la Ewa ;-)

Składniki:
2x szpinak mrożony
1x podwójna pierś kurza
3x pomidory krojone bez skórki w puszce
przecier pomidorowy
czosnek
ser żółty
serek topiony, śmietana lub mleko
Przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie lub sama bazylia, ostra papryka


  1. Pierś kroimy bardzo drobniutko (najlepiej w kawałeczki 1cm x 0,5cm). Przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie ostrą papryką i przesmażamy na łyżce oliwy.
  2. Szpinak zawijamyw ściereczkę, traktujemy młotkiem i wrzucamy do garnka. Dodajemy łyżkę masła i przykrywamy. Garnek stawiamy na małym ogniu (lub małej grzałce lub małym polu elektromagnetycznym :-p).
  3. Gdy szpinak się rozmrozi wrzucamy wcześniej podsmażone mięsko i przyprawiamy całość do smaku. Można dodać śmietany, mleka lub serek topiony (ja osobiście lubię z serkiem topionym :tak:). DODAJEMY CZOSNEK!!! gdzieś tak 4 duże ząbki, tak żeby było go czuć (do sosu pomidorowego już wtedy nie dodaję czosnku).
  4. Sos pomidorowy:
    • Na łyżce oliwy przesmażamy pomidorki z puszki (najlepiej odcedzić je z soku pomidorowego, przesmażyć i potem wlać sok, ale mi się nigdy nie chce, a i tak jest pyszny :tak:) i dodajemy dwie duże łyżki koncentratu pomidorowego.
    • Wsypujemy garść ziół prowansalskich (gotowej mieszanki lub własną kompozycję ulubionych ziół). Ja zawsze dodaję zioła + dodatkową dawkę bazylii :cool2:. przyprawiamy solą i pieprzem i ostrą papryką :tak:
  5. Surowe płaty lasagne układam na dnie wysmarowanego oliwą dużego prostokątnego naczynia żaroodpornego. Następnie
    • wrzucam na to połowę szpinaku,
    • posypuję serem,
    • czasem zalewam beszamelem (na rozgrzane masło daję dużą łyżkę mąki, łączę z mlekiem - przepis znajdziecie na googlach ;-))
    • znów makaron,
    • sos pomidorowy,
    • ser,
    • makaron,
    • szpinak,
    • ser,
    • makaron,
    • sos pomidorowy,
    • ser,
    • makaron,
    • resztka sosu pomidorowego (rozrobionego z wodą tak by cała lasagne prawie pływała),
    • ser
  6. Na wierzchu można poukładać plastry świeżego pomidora, pieczarki z nóżkami pokrojone tak fajnie w poprzek coby było przekrój, posypać jakąś zieleniną (szczypiorek, świeża bazylia).
  7. Całość przykrywam i wsadzam do piekarnika. Wszystko jest już ugotowane tylko makaron surowy, więc tak jak na opakowaniu piszą - chyba 45 minut w 180C (chyba)
Makaron będzie miękki jeżeli dobrze go zalejecie sosem. Jak sosu będzie za mało to makaron będzie surowy, może i zmięknie ale będzie go czuć surową mąką.

Można też dokonać wariacji tegoż dania i zamiast płatów lasagne usmażyć naleśniki. Wtedy wykorzystuję okrągłe naczynie żaroodporne i robię połowę sosu i szpinaku, bo mam takie małe okrągłe naczynie :tak: Wtedy jest na 3 osoby. A ta duża lasagne jest na prawdę duża :-D ledwo mieści mi się w moim naczyniu i 6 osób by chyba jej nie zjadło, ale 8 mogło by odczuwać niedosyt ;-)

Życzę smacznego! Aż mi ślinka cieknie na tą lasagne!!!!!
 
Ostatnia edycja:
Makro nawet nie całą paczkę. Trochę więcej niż pół.

A oto muffinki buraczkowe Muffiny kakaowe z buraczkami .
Niestety nie mam papilotek, więc były bezpośrednio w blaszce, wysmarowanej margaryną (bez bułki tartej).
 

Załączniki

  • DSC06831.jpg
    DSC06831.jpg
    30,7 KB · Wyświetleń: 51
  • DSC06832.jpg
    DSC06832.jpg
    21,2 KB · Wyświetleń: 46
daisy26 napiszę jak wyjdzie i będzie zjadliwa :tak: bo robię ją pierwszy raz... od razu napisze z sugestiami co bym zmieniła w oryginalnym przepiście... po za tym muffinki z pieca krzyczą coby je już wyciągać :-D
 
Musze tez zrobic ta zapiekankę
p.s Makro Gdzie Ty się podziewasz, na lipcu już chyba daaaaaaaaaawno Cię nie bylo, do tego zmienilas avatar i nawet nie wiedzialam ze tTy to Ty :-p
 
Hej dziewczyny :-) No i po imprezie :tak: Cebulki smakowały. Sama cebula była trochę twarda, choć niektórzy uważali, że taka właśnie ma być i gdyby była miększa, to byłby z niej flak i byłaby nie smaczna.

Osobiście sama nie wiem co można by z tą cebulą zrobić.
W przepisach były 2 opcje:

  1. Obgotować, potem przekroić, wydrążyć, nafaszerować podpiec.
  2. Przekroić, wydrążyć, nafaszerować, podpiec.
Ja wybrałam opcję 2. Wydaje mi się że takie cebulki można by podawać z grila.
Wymyśliłam już sobie, że przekroję cebulę wzdłuż, napcham "czegoś" (czy to jarzynki, czy mięsko, ryż, po prostu coś co znajdę akurat w domku), później złożę dwie połówki do siebie i zawinę w cienki plaster boczku :tak: i ciach na grilla :)

Przepisy, z których korzystałam poniżej. Wprowadzałam nieznaczne osobiste modyfikacje, np. do szpinaku dałam serek topiony zamiast śmietany.
 

Załączniki

  • cebula faszerowana1.jpg
    cebula faszerowana1.jpg
    55,2 KB · Wyświetleń: 65
  • cebula faszerowana2.jpg
    cebula faszerowana2.jpg
    54,7 KB · Wyświetleń: 61
  • cebula faszerowana3.jpg
    cebula faszerowana3.jpg
    35,5 KB · Wyświetleń: 58
  • DSC06856.jpg
    DSC06856.jpg
    38,6 KB · Wyświetleń: 57
Ostatnia edycja:
reklama
Wczoraj zrobilam zapiekanke z makaronem wg adudz82 - pycha!!!! polecam!!! dalam makaron penne (bo akurat taki mialam) i duuuuuzo ziol i czosnku (do cebuli). Wyszla rewelacyjna. Dzisiaj robie zapiekany ryz wg justysi85 :))
 
Do góry