Lenuszka
Mamusia Gajusi
Ewuś a skąd dokładnie jesteś??Być może się znaciehe he czyli z moich stron
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ewuś a skąd dokładnie jesteś??Być może się znaciehe he czyli z moich stron
Jadłam ostatnio taką u EmaliiPychotawitam dziewuszki -podaje przepis na Sałatkę
- seler konserwowy- cały słoik
- puszka kukurydzy
- 1 por
- puszka ananasów
- 2 jabłka
- 1 por
- słoik majonezu - mały
- ser potarty
wszystko układamy wrastwami i na noc do lodówki, rano wymieszac odczekać pól godziny i jeść ))
podam jeszcze przepis na
SOS ŻURAWINOWY DO MIĘSA ale ja jem również do kanapek
- 1/2 słoika żurawiny
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 ząbki czosnku
pozdrawiam
Knedle tradycyjne vel kulki mocy
Ciasto jak na kluski śląskie, czyli:
Ugotowane, wystudzone i przemielone przez maszynkę (najlepiej dwukrotnie) ziemniaki w ilości dowolnej
Mąka ziemniaczana (ma stanowić 1/4 objętości ziemniaków)
1 jajo
szczypta soli
nadzienie
cukier
śliwki lub truskawki (mogą być mrożone)
okrasa:
bułka tarta zrumieniona na masełku
śmietana gęsta
duuużo cukru
Ziemniaki zagniatamy z jajem i mąką na jednolita masę i odrywamy po kawałku, formując niezbyt grube placuszki. Wewnątrz dajemy śliwkę (całą ale oczywiście bez pestki) lub truskawkę i pół łyżeczki cukru. Formujemy kulki mocy ;-). Wrzucamy delikatnie na wrzątek i gotujemy 3-5 minut (zaleznie od wielkości) od wypłynięcia.
Ja zajadam je "na bogato" czyli z bułeczką zrumienioną na maśle, śmietaną i jeszcze cukrem. ;-)
Pyyyyyyyyyyyyyycha!
A gotowe wyglądają tak:
Zobacz załącznik 203693