reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żywienie dziecka w 2 i 3 roku życia

Cześć dziewczyny,
Czy jest wśród Was jakaś która karmi jeszce swoją pocieche cycem?
Ja nie umiem poradzić sobie z moim synkiem,cyc i koniec, do przekąski,do piciu,no i oczywiście do zasypiania a mamy 14 m-cy!!!! najgorzej jest w nocy karmienie o 2,4,7 a potem juz wisi na cycu do 8.
pomóżcie prosze

reklama
Witajcie!

Moja Sara skonczyla tydzien temu 2 latka i jej menu w tej chwili wyglada mniej wiecej tak:
7:30 - 250ml mleka
9:00 - jajecznica/jajko w szklance i do tego pol kromeczki chlebka lub np. paroweczki cielece i pomidorek albo bialy ser ze smietana i szczypiorkiem i do tego chlebek itd.
11:00 - owoc - banan, jagody lub inne
15:00 - obiad (albo ze sloiczka, te powyzej 18mies.) albo nasz (pelnowartosciowe zupy lub drugie danie skladajace sie z miesa, ziemniakow i jarzyny) - zjada tylko 1 danie
17:00 - owoce swieze lub typu Frutapura lub Danonek albo inny serek
19:00 - na kolacje je podobne dania jak na sniadanie, czasami robie jej jakas paste rybna albo jajeczna do kanapki
20:30-21:00 - 250ml mleka (moje dziecko chodzi spac srednio ok.22:00 niestety)

Godziny posilkow oczywiscie orientacyjne :tak:

Miedzy posilkami przegryzie jakiegos paluszka lub chrupke kukurydziana, no i pije na dobe ok. 0.5 - 1litra plynow (soki przecierowe, herbatki ziolowe albo owocowe, wode itd.)
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
witajcie mamuśki! menu mojego dwuletniego Mateuszka wyglada następująco: na sniadanie dostaje butelke mleka Nestle (210ml). na drugie sniadanko lubi jesc Danio waniliowe. w porze obiadowej, około 13-tej, daje mu zupki warzywne – przygotowane przeze mnie lub ze słoiczka. czasem wcina tylko drugie danie, składające się z mieska, ziemniaczkow i jakiejs dobrej suroweczki . natomiast na kolacje podaje mu również butelke mleka zageszczonego kleikiem ryzowym. Czasem jednak się buntuje, robie wiec drobne kanapeczki, zazwyczaj z jakas chuda szyneczka czy zoltym serkiem. Poza tym w ciagu dnia karmie go owocami i poje jego ulubionymi soczkami.

Witajcie. Mój Nikodem trzy dni temu skończył roczek. Jest karmiony sztucznie ale bez butli obejść się nie może i pije mleko jeszcze trzy-cztery razy w ciągu dnia. Mniej więcej wygląda to tak:
8-9 rano 150 mleka
ok. 10-tej kanapka z szynką lub kaszka na gęsto z owocem (nie zawsze zjada)
idziemy na spacer i mały przekąsza biszkopty
ok. 12-tej 150 mleka
drzemka
po wstaniu około 14-tej obiad
drugi spacer i znowu jakaś przekąska
około 17-tej owoce lub 150 mleka
18:30 kolacja - kanapka z szynka lub twarożkiem, jajkiem
21 240ml kaszki w butli na noc
Do tego pije soczek, herbatkę lub wodę
W nocy budzi się raz i wypija 150ml mleka.
Powoli chce mu wprowadzać różne nowości ale już wiem, ze mały jest uczulony na konserwanty więc muszę to robić powoli.

Moja czternastomiesięczna córka własnie zrezygnowała z drugiego śniadania w postaci kaszki. Kanapek też nie chce jeśc, ani owoców. Nasz dzienny schemat w chwili obecnej wygląda tak:
7.00 mleczko z kaszką z butelki 240ml
podjada niewielkie ilości chrupek lub wafli ryżowych lub jakąś suchą bułeczkę razową
13.00 obiadek-słoiczek 190ml
17.00 staram się wcisnąc świeże owoce, czasem jogurt naturalny
20.00 mleczko z kleikiem ryżowym z butelki 240ml.

Najczęściej jest tak, że od 7 rano do obiadu zje tylko kilka chrupek, i od obiadu do wieczornego mleczka pół jabłuszka.

Mam nadzieję że jest to chwilowy kryzys jedzeniowy...

U nas jest podobnie,niekiedy już sama zachodzę w głowę,co jej dać,żeby to zjadła,bo prawie na wszystko kręci nosem.Owoce są ble,kaszka z rana jest ble,serki i jogurciki też ble :baffled:

Witajcie
u nas nie ma problemow z jedzenie, co malemu dam to zajada bardzo chetnie,,moze jest to wynikiem tego ze ma skaze i byl na scislej diecie, bez mleka i jego przetworow, ale oplacalo sie bo od miesiaca podaje mu jogurty, serki ,jakies ciasteczka i moj syn po prostu to uwielbia,:-)chce sie najesc ze te lata co nie jadl,,u nas od roku wygladalo to tak
pobudka 6- mleko (bebilon pepti)
9 sniadanie z nami( kanapka z wedlina, czy dzemem)
10,30- kaszka
13 obiad (dwa dania) wszytskie zupy bez smietany i to co na drugie danie bylo
16 -deserek
18 kolacja (kanapka)
19 mleko do spania
ren schemat do dzis mamy tylko zamiast kaszki na drugie sniadanie dostaje jogurt i czasem na deser jablko i jakies ciasteczko

witam moja natalka ma 2 latka i 3m-ce a jemy tak
ok 9-10 kromeczka chleba, lub zupka mleczna z płatkami
owoc
ok 14-15 obiadek albo zupka albo drugie danie
warzywko (pomodorek, ogórek) lub jogurt
ok 19 kromka chlebka z wedlinka choc ostatnio faza na serek topiony

niby nie duzo a wyglada dobrze. mała nie je cukierków, lizaków ciastek itd.

Witajcie....
Fajnie jedzą wasze dzieci....mi sie wydaje ze filip bardzo monotonnie i w kółko to samo ale nie mogę go przekonac do próbowania nowych rzeczy...
U nas wygląda to tak:
okolo 7-8 jak się budzi wypija mleko z dodatkiem kaszki (robie mu procje 240 ale zjada bardzo różnie...czasem calość czasem połowe)
10-11 kanapka z szynką, lub parówka ewentualnie serek typu danonek
14-15 obiad: albo kotlet drobiowy, albo makaron z serem pleśniowym i brokułami (jego ulubione danie), albo paluszki rybne....zjada też mięsko gotowane i mielone czasem. nie chce wcale jeść ziemniaków, ryżu i warzyw....:( Tylko te mięsa w sumie + ten makaron.
18 kanapka, serek lub parówka...w zależności od tego co zjadł na śniadanie.
20...butla z mlekiem i kaszką 240 ml. (wypija zazwyczaj prawie całość)
Miedzy posiłkami Filip je tez owoce (różne) zjada jakieś ciacho, czekoladke i wypija soczki, herbatki...

Najbardziej mnie martwi ta ilość miesa....i brak ziemniaków i ryżu i tych warzyw...bo on pod żadna postacią ich nie che(jedynie te brokuly w makaronie)....
Fifi ma teraz 2 latka i 4 miesiące
Pozdrawiamy

Ostatnia edycja:
reklama
Marysia je rano mleko z kaszką i owocami - 300 ml
II śniadanie pół bułki pszennej (samej lub z masłem) - uwielbia
III sniadanie Bakuś lub deserek sojowy, jogurt
obiad (ziemniaki/kasza, miesko - pieczone lub duszone, surówka lub gotowane jarzyny)
owoc (np.banan, jabłko)
kanapeczki na kolację +jajko

waży 13,5 kg ma 92 cm wzrostu - je często ale mało

Do góry