reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żywienie dziecka w 2 i 3 roku życia

Moja Olcia ma 20 mcy i je tak
8-9 dwie parowki + jajecznice z 1 jajka / pomidor z jakas kanapka najlepiej z wedlina (chleb osobno wedlina osobno:p)

pomiedzy 10 a 12 zjada jakis owoc i serek (danio/ danonek/ monte)

po obudzeniu sie z drzemki 14-15 zjada obiad (zalezy co my jemy)

pozniej znowu jakis owoc i serek

okolo 19 kolacja chlebek z czyms/ kaszka albo cos na cieplo.

Do tego pije duzo wody mineralnej i nieslodzonych parzonych cherbat. Generalnie je wszystko to co my od skonczenia roczku.

Z czego tak ladnie zaczela jesc dopiero jak jej odstawilam sok przecierowe

Wczesniej jadla 1 paroweczke na sniadanie, cos tam skubnela na obiad i (o ile wogole) jakis serek na kolacje, w nocy dostawala butle z kaszka Do tego wypijala okolo litra sokow przecierowych.
Z lenistwa wolala sobie soczkiem zaspokoic glod.

reklama
Fabio wypija rano ok 6-7 godzina mleko 210 ml
9 godz jajecznica z 2 jaj, badz parowka, badz kanapki z szynka, plus danonekalbo jogurt.
12.30 zupa badz drugie danie zawsze to co my jemy,np chetnie zupy warzywne, badz makarny w kazdej postaci, albo ryz w warzywami
16.30 kanapka, badz owoc, czasem tost,
18 kolacja to co my, ale je malo
21 mleko 210 ml

Wazy 16kg ok 1 m dl

no a moj Kubus ma 2 lata i 4 miesiace i zjada tak:
6,30-7,00 kaszka z kubeczka ok200 ml
8,00-8,30 sniadanko np:(parowka lub kanapka, jajecznica, grzanka)
12,00 kasza z miseczki ok 250 ml
15,30-16,00 obiad np:(zupa ogorkowa lub pomidorowa albo drugie danie: makaron z brokulem, spagetti z tunczykiem, piers z kurczaka z ziemniaczkami i marchewka lub ogorkiem kiszonym)
17,00 podwieczorek np: kinder kanapka lub banan,jablko,danio
19,00-19,30 kolacja -w zaleznosci co na II sniadanie zjadl to co innego dostaje na kolacje i lulu
widze ze duzo dzieci jeszcze z butelek pije :)

Nikuś waży już 15 kilo :szok: wzrost 93 cm
po przebudzeniu pije 200 ml mleka modyfikowanego, potem chlebek z szynką, czasem jajko lub paróweczka, w południe jogurt, po 15 obiad - je to co my, czyli ziemniaczki, mięso, surówka, czasem też zupa,po 18 kaszka albo parówka czy jajeczniczka
w między czasie je oczywiście przekąski, owoce, czekoladkę itp, na dobranoc znowu dostaje 200ml mleczka

madzialinska, ja przeszłam na krowie, a to z tego powodu, że mi po modyfikowanym zaczął wymiotować. Po krowim tego problemu nie ma. On ogólnie mleka pije mało (max 200 ml dziennie, a czasem nic), ale przemycam je w różny sposób (naleśniki, budyń itp). Używam mleka krowiego filtrowanego.

Drogie Mamy 2-latków powiedzcie proszę jakim mleczkiem karmicie swoje pociechy: puszkowym typu Bebilon,Bebiko itd czy już tradycyjnym krowim.
Moja Sara ma 2 latka i 2 miesiace (w przyszlym tyg.) i pije mleko Nestle Junior waniliowe lub z miodem. Mleko pije 2 razy dziennie - rano po przebudzeniu sie i wieczorem przed snem :tak:

Kasia czy to jest mleko 3,2 czy chudsze. Mój synuś ma 22 miesiące i chciałabym przestawić go na mleczko krowie, żeby może troszkę więcej przybrał na wadze. Ale nie wiem jaki rodzaj mleka mu podać no i jakiej firmy. "Łaciate" słyszałam że jest nafaszerowane chemią?

reklama
Ja nie daję UHT tylko filtrowane - nie jest wtedy pasteryzowane w wysokiej temp. i mniej uczula. Łaciate robi tylko UHT. Daję AleMleko - można kupić np. w Tesco i jest w cenie zwykłego (inne filtrowane są dwa razy droższe). To jest 3,2%, dzieciom się nie powinno dawać chudszych.
A nafaszerowane chemią to żadne nie jest - te pasteryzowane w wys. temp (UHT) mogą uczulać ze względu na to, że białka pod wpływem wys. temp zmieniają konformację. Filtrowane nie mają tej cechy i są bardziej polecane dla dzieci, podobnie jak zwykłe pasteryzowane (te w worku co kiedyś były teraz nie wiem, czy są nadal), tylko zwykłe pasteryzowane trzeba przegotować, a filtrowane nie.

Ostatnia edycja:
Do góry