reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żywienie dziecka w 2 i 3 roku życia

reklama
Moj mlody ma 2 lata i wazy 16kg.Czy to nie za duzo?


Anineczko też zawsze myślełam że moja mała waży za dużo - a też waży 16 kg i ma tyle co na suwaczku. Teraz to już jest spoko ale ona na 1-sze urodzinki ważyła 14,2kg:szok: - to był dopiero okrąglinek...


Poradnik wszystkim "zamawiającym" wysłałam...
 
Czy i ja moge prosic o skuteczne sposoby na niejadka, tzn te przepisy. Nie mam pomyslu co dawac do jedzenia mojej dwuletniej corci. Ona niewiele chce jesc. Nie jest moze chuda, ale na samym mleku i kaszy zyc nie moze. Chcialabym, zeby jadla troche miesa, ale nie znam sposobu, zeby je przemycic. Mala jak tylko wyczuje mieso, to zaraz pluje :no:. Moj e-mail: katarzyna.gralak@wp.pl
 
Drogie Mamusie!!! Mam problemy z pocztą więc wklejam(w 2 częściach) tutaj zalecenia żywieniowe, które dostałam.
Miłej lektury i pozdrawiam!!!

Ogólne zalecenia dotyczące żywienia dzieci młodszych

(za: mgr inż. H. Weker, W. Szotowa i Z. Wachnik „Zywienie dzieci zdrowych”




PLANOWANIE I PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW DZIENNYCH



„Żywienie dzieci prowadzone zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia gwarantuje pełne pokrycie zapotrzebowania organizmu na poszczególne składniki pokarmowe.
Składniki odżywcze występują w różnych produktach, w różnych ilościach, dlatego w dziennej racji pokarmowej – określającej ilość produktów przypadającą na jedno dziecko na jeden dzień – należy tak dobrać i zestawić produkty różnych grup, aby dostarczyć ustrojowi dziecka wszystkich niezbędnych składników pokarmowych (odżywczych) w optymalnych dla niego ilościach, zgodnych z zapotrzebowaniem. Jadłospis dla dziecka należy układać na podstawie dziennych racji pokarmowych.
W zestawach potraw należy dbać o to, aby białko zwierzęce było uzupełniane różnorodnym białkiem roślinnym – z przetworów zbożowych i warzyw. Produkty te są ważne również ze względu na to, iż dostarczają także witamin, soli mineralnych oraz błonnika, odgrywającego istotną rolę w pobudzaniu właściwej pracy jelit.
W czterech posiłkach dziecka w ciągu dnia powinno być obecne białko zwierzęce. Ze względu na szybki rozwój dzieci ważne jest zachowanie w jadłospisach korzystnego stosunku wapnia do fosforu, co w zasadzie jest możliwe tylko poprzez włączenie do nich mleka w różnych postaciach oraz serów żółtych i twarogowych w ilościach jednak nie większych niż określone normą.
Dzienna racja pokarmowa dziecka powinna być odpowiednio rozdzielona na poszczególne posiłki. Jako zasadę należy przyjąć, że I śniadanie, obiad i kolacja stanowią posiłki „duże”, a II śniadanie należy planować jako posiłek łagodzący uczucie głodu, lecz nie wywołujący długotrwałego uczucia sytości, a raczej pobudzający łaknienie, natomiast podwieczorek jako posiłek słodki. Podział dziennej racji pokarmowej w zależności od liczby posiłków powinien przedstawiać się następująco:

4 posiłki 5 posiłków

I śniadanie 25 % 25 %
II śniadanie 10 %
obiad 35 % 30 %
podwieczorek 15 % 10 %
kolacja 25 % 25 %

100 % 100 %




 
Wszystkie posiłki powinno otrzymywać dziecko regularnie w określonych porach dnia.


I śniadanie: podstawowym produktem śniadaniowym powinno być mleko – stąd konieczne jest przygotowanie zupy mlecznej z dodatkiem makaronu, klusek lub kasz, albo napoju gorącego sporządzonego na mleku ( kawy mlecznej, kakao, bawarki). Na śniadanie dzieciom przygotowuje się ponadto pieczywo z masłem, wędliną i serem lub jajkiem, różnymi pastami do kanapek oraz dodatkami z warzyw lub owoców. Pieczywo powinno być urozmaicone asortymentowo ( pszenne, razowe, pytlowe ), podobnie jaki i dodatki w postaci produktów białkowych oraz warzywno-owocowych.

II śniadanie: powinno tylko łagodzić uczucie głodu, lecz nie zaspokajać go całkowicie. W związku z tym podajemy dzieciom np. tylko małą kromkę pieczywa z dodatkiem produktów białkowych lub warzywno-owocowych oraz do picia soki, koktajle mleczno-owocowe w niewielkiej ilości ( ok. ½ szklanki ).

Obiad: w skład posiłku obiadowego wchodzi zupa, drugie danie i deser. Zupy przygotowuje się na wywarach jarskich (warzywa) lub rzadziej na wywarach mięsnych (rosoły). Składnik główny – pomidory, ogórki, inne warzywa – nadają zupie charakterystyczny smak. Dla dzieci urozmaica się zupy doprawą z masła, śmietany, mleka, niektóre białą zasmażką. Drugie danie obiadowe składać się powinno z produktu białkowego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktu objętościowego (ziemniaki, kasze, kluski) oraz dodatków warzywnych – surówki, jarzyny na gorąco. Ulubionym deserem dzieci jest kompot lub porcja świeżych owoców.

Podwieczorek: jest w zasadzie posiłkiem słodkim. Na ten posiłek można podawać dzieciom ciasta, koktajle, kisiele, musy, galaretki, które mogą być podawane z mlekiem, a także owoce świeże lub przetwory owocowe z herbatnikiem lub ciastem.

Kolacja: powinna być posiłkiem gotowanym. W skład kolacji powinny wchodzić produkty, które w podanej racji pokarmowej, nie zostały wykorzystane w poprzednich posiłkach w ciągu dnia. Na kolację najlepiej podawać gotowane sezonowe warzywa z produktem białkowym, pieczywo i napoje z dodatkiem mleka. Można również na kolację podawać zupę mleczną, jeżeli dziecko nie otrzymało jej na pierwsze śniadanie.

W żywieniu młodszych dzieci duże znaczenie odgrywa urozmaicenie posiłków. Smak potrawy, zapach, wygląd, konsystencja, a także barwa zestawów posiłków wpływa bardzo istotnie na proces trawienia. Produkty i potrawy należy zestawiać tak, by nie dominował w nich jeden smak. Należy zwrócić uwagę na to, aby posiłki były barwne, bowiem wielobarwne posiłki zwiększają zainteresowanie dziecka jedzeniem i pobudzają łaknienie.
W żywieniu dzieci nie wolno stosować jako przyprawy octu i ostrych przypraw. Stosuje się przyprawy naturalne: zieloną pietruszkę, zielony koperek, naturalne soki – z cytryny, kwaszonek, z owoców, oraz czosnek, majeranek, chrzan, kminek, cukier i inne. Należy zwrócić uwagę przy planowaniu posiłków na odpowiednią konsystencję i koncentrację potraw. Ma znaczenie zwłaszcza dla dzieci najmłodszych. Dzieci w wieku 1 – 3 lat powinny otrzymywać pożywienie stosunkowo skoncentrowane. Podawanie dużej ilości mało treściwej zupy, czy rozwodnionego mleka (słaba kawa zbożowa lub herbata z niewielką ilością mleka) daje tylko uczucie pozornego nasycenia. Im dziecko młodsze, tym bardziej skoncentrowane potrawy powinno otrzymywać, a zapotrzebowanie na płyny uzupełniać należy między posiłkami.
 
reklama
Przykłady jadłospisów dla dziecka w wieku 1 – 3 lat


Jadłospis I (okres wiosny)
I śniadanie

200 – 250 g zupa mleczna z makaronem
50 g pieczywo razowe z masłem (5 g) i pasta z jaj (30 – 40 g)
50 g rzodkiewki


II śniadanie

150 g serniczek z owocami


Obiad

200 g zupa owocowa z grzankami
50 g kurczak pieczony
100 g ziemniaki puree
30 g sałata zielona ze śmietaną
70 – 100 g marchew gotowana


Podwieczorek

150 – 200 g koktajl mleczno-owocowy
10 g wafelek


Kolacja

150 – 200 g herbata z mlekiem
50 g pieczywo z masłem (5 g) i tartym żółtym serem (5 g)
100 g surówka z pomidorów

Jadłospis 2 (okres lata)
I śniadanie

200 – 250 g kakao
50 g pieczywo z masłem (5 g), twarogiem (50 g) i miodem (10 g)
50 g owoce (np. truskawki, maliny, poziomki)


II śniadanie

100 g herbata
25 g kanapka z pastą z żółtego sera ze szczypiorkiem (15-20 g)


Obiad

200 – 250 g zupa pomidorowa z ryżem
35 g cielęcina pieczona z ziemniakami (100-150 g)
75 g szpinak
150 g kompot z jabłek i śliwek


Podwieczorek

100 – 150 g galaretka z mleka ukwaszonego z owocami


Kolacja

200 – 250 g zupa mleczna z lanym ciastem
50 g pieczywo pszenno-razowe z masłem (5 g), wędlina (15 g)
100 g pomidor


Jadłospis 3 (okres jesieni)

I śniadanie

200 –250 g zupa mleczna z płatkami owsianymi
50 g pieczywo pszenne z masłem (5 g) i pastą z sera twarogowego (50 g)
100 g pomidor


II śniadanie

100 g koktajl mleczno-owocowy
20 – 30 g szarlotka drożdżowa


Obiad

200 – 300 g barszcz ukraiński z mięsem
125 g knedle ze śliwkami
50 – 75 g surówka z marchwi i jabłek


Podwieczorek

100 – 150 g kisiel mleczny z owocami


Kolacja

200 – 250 g kawa z mlekiem
50 g jajo sadzone na parze, kalafior gotowany (100 g)
50 g pieczywo razowe z masłem (5 g) i koperkiem

Jadłospis 4 (okres zimy)

I śniadanie

250 g zupa mleczna z kaszą krakowska
50 g pieczywo z masłem (5 g) i wędliną (15 g)
100 g jabłka


II śniadanie

150 g koktajl mleczno-owocowy
10 g herbatniki


Obiad

200 – 250 g rosół z lanym ciastem
50 g zrazy mielone z ziemniakami (100-150 g)
50 g surówka z kapusty kwaszonej z marchwią
50 g buraczki


Podwieczorek

100 g nektar owocowy
3 – 5 g sztuk koreczków z żółtego sera


Kolacja

150 – 200 g herbata z mlekiem
100 g pierogi leniwe ze śmietaną
50 – 100 g surówka z marchwi i jabłek”
 
Do góry