reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żywienie dziecka w 2 i 3 roku życia

Podepne sie do tematu. Mam kilka pytań odnosnie zywienia rocznego dziecka:
1. Wg zleceń po roczku dziecko powinno chyba zjadac posilki z rodzinnego stołu. Tylko że u mnie na stole zdarzają sie potrawy solone, smażone, wieprzowina. Czy moge juz podawać takie potrawy dziecku czy jeszcze nie? Np. od czasu do czasu smażony kotlet z piersi kurczaka (ze zajęta panierką), gulasz wieprzowy?
2. Ile posiłków dziennie powinno jeść roczne dziecko? Moje zjada 3 posiłki stałe (ostatnio niezbyt duże objętości) + 1 nieduża przekąska (np pół kubka soku lub dosłownie 1-2 chrupki). Do tego kp rano, 2x w ciągu dnia przed drzemkami, wieczorem przed snem i w nocy. Dużo tego kp, dlatego na posiłki stałe czasem brakuje czasu :p .
3. Jakie soki i herbatki podawać? Do tej pory dawalam bobofrut i inne "po 6 miesiącu". Czy moge już dawać soki typu kubuś albo jakieś inne? Oczywiście 100% soki bez dodatku cukru itd.
A jakie podawać herbatki? Mogę dac np. zwykła rooibos? Oczywiście daję tez do picia wodę.

reklama
Podepne sie do tematu. Mam kilka pytań odnosnie zywienia rocznego dziecka:
1. Wg zleceń po roczku dziecko powinno chyba zjadac posilki z rodzinnego stołu. Tylko że u mnie na stole zdarzają sie potrawy solone, smażone, wieprzowina. Czy moge juz podawać takie potrawy dziecku czy jeszcze nie? Np. od czasu do czasu smażony kotlet z piersi kurczaka (ze zajęta panierką), gulasz wieprzowy?
2. Ile posiłków dziennie powinno jeść roczne dziecko? Moje zjada 3 posiłki stałe (ostatnio niezbyt duże objętości) + 1 nieduża przekąska (np pół kubka soku lub dosłownie 1-2 chrupki). Do tego kp rano, 2x w ciągu dnia przed drzemkami, wieczorem przed snem i w nocy. Dużo tego kp, dlatego na posiłki stałe czasem brakuje czasu :p .
3. Jakie soki i herbatki podawać? Do tej pory dawalam bobofrut i inne "po 6 miesiącu". Czy moge już dawać soki typu kubuś albo jakieś inne? Oczywiście 100% soki bez dodatku cukru itd.
A jakie podawać herbatki? Mogę dac np. zwykła rooibos? Oczywiście daję tez do picia wodę.

Ja nie jestem specjalistą, ale odpowiem jak to wygląda u mnie i mojego roczniaka (dopiero skończone)
1. Mięso mały dostaje różne, ale tylko pieczone i gotowane. Pieczony schab wieprzowy na przykład też. Smażonego jeszcze nie dostał. Solonego jadł tylko ogórka kiszonego. My z mężem lubimy różną kuchnię i większość się nie nadaje dla małego. Ale będę stopniowo wprowadzać nowe smaki małemu, z unikaniem smażenia.
2. Mój zjada 3-4 posiłki plus pierś kiedy chce.
3. Pijemy przegotowaną wodę i pierś. Ostatnio dostał domowy sok i wodę z cytryną. Też mu podeszło. Herbatek nie próbowaliśmy.

Też mam największy problem z obiadami. Reszta spoko, mój zjada i warzywa i owoce i mięso i nabiał. Tylko to gotowanie bez soli i pieprzu wielkiego gara, żeby odlać małemu jedną porcję, a potem doprawianie sobie na talerzu po pół roku trochę znudziło nasze dorosłe kubki smakowe :)

Mój syn miał alergie na białka mleka krowiego, marchewkę i jabłko. Po roku to minęło ale z przerażeniem wprowadzałam coś nowego. Problem rozwiązał się po tym jak synek poszedł do żłobka. Tam dostawał wszystko i okazało się że jest ok. Alergie minęły nawet nie wiem kiedy, bo bałam się próbować. Skok na głęboką wodę pomógł głównie mi :D

No właśnie - tak jak w temacie. Co jedzą Wasze dzieciaczki? Moja Natalka ma prawie 15 miesięcy i wciąż mi się wydaje, że jej dieta jest mało urozmaicona. A jak to wygląda u Was? Największy problem mam z obiadkami - co ugotować i jak, aby mogła jeść razem z nami?
Nasza dieta wygląda mniej więcej tak:
śniadanko (ok. 8-9:00) - chlebek z wędliną lub serkiem
ok. 11:00 - kaszka, jajecznica lub banan ewentualnie deserek
obiadek (ok. 14-15:00) - najchętniej słoiczek i podjadanie z mojego talerza
ok. 17:00 - serek, jogurt lub herbatniki
po 19:00 - kaszka mleczno-ryżowa (ulubiona z truskawkami)

nad ranem ok. 4-5:00 - 200 ml mleka

A co do picia - dostaje Kubusie z niewielką ilością wody, soczki dla dzieci i herbatki. A co Wy dajecie do picia? Czy można dziecią podawć Tymbarka lub inne soczki?

Czekam na informacje.

Pozdrawiam
Powinno być ok, mój syn miał straszne alergie pokarmowe więc odpadał jogurt, mleko, bułki i makarony. Była tragedia ale już ma ponad dwa lata i udało się wprowadzić produkty mleczne w ograniczonej ilości

Do góry