reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żywienie dziecka w 2 i 3 roku życia

Ostatnio zastanawiałam się czy moja córcia je to co powinna, czy we właściwych ilościach i proporcjach. Zawsze miałam wątpliwośc co do ilości, ponieważ mała była grubaskiem. Nigdzie natomiast nie mogłam znaleźc poradników żywieniowych na 2 i 3 rok życia dziecka. Napisałam więc do NESTLE, GERBERA z pytaniem o prawidłowe odżywianie malucha. Poniżej wklejam odpowiedzi, które otrzymalam. Może któraś z Was też miała takie rozterki?Może komuś to pomoże?
Pozdrawiam

Szanowna Pani,
- przede wszystkim proszę pamiętać, że siatki centylowe, sugerowane objętości posiłków... nie należy traktować jako bezwzględny kanon. Każde dziecko ma prawo rozwijać się własnym torem a clue tkwi w tym by był zauważalny (i satysfakcjonujący) postęp i co oczywiste nie następowała regresja (maluch ma iść w swoim rozwoju cały czas do przodu);
- oceniając rozwój fizyczny dziecka bierze się pod uwagę nie tylko ciężar i wysokość ciała, ale i typ budowy (atletyczny:asteniczny), wysokość i budowę ciała rodziców, preferencje dietetyczne, aktywność ruchową etc.;
- w wieku poniemowlęcym dziecko może pić nieodtłuszczone mleko krowie (np. UHT 3,2%), jednakże ostatnio wielu pediatrów skłania się do opinii, że modyfikowane mleka dla tej grupy wiekowej są cenną propozycją żywieniową (m.in. producent czuwa nad doborem surowca, wzbogaca w witaminy, zmienia skład białkowy, poprawia stosunek wapnia do fosforanów...);
- jednym z najważniejszych "przykazań" w zdrowym odżywianiu jest uwzględnianie w diecie surowych warzyw i owoców, wybór produktów jak najmniej przetworzonych, myślenie proekologiczne;
- na podstawie treści zapytania wnioskuję, że lęka się Pani o prawidłowość odżywiania swojej córki. Zachęcam do przeprowadzenia szczegółowego tygodniowego zapisu diety (liczba, skład, wielkość posiłków) i przedstawienia go do oceny w lokalnej poradni dietetycznej dla dzieci lub lekarzowi wyspecjalizowanemu w problematyce żywieniowej.

Z powazaniem
dr Kamil Hozyasz
pediatra (NESTLE)

Szanowna Pani,

Dziecko w 2. roku życia powinno nadal otrzymywać mleko modyfikowane, w ilości około 2 szklanek dziennie.
Niestety, nie dysponujemy szczegółowymi zaleceniami żywieniowymi dla 2 i 3 latków. Przesyłamy natomiast ogólne zalecenia oraz przykładowe jadłospisy. Mamy nadzieję, że będą pomocne w ustaleniu diety dla Emilki.

Pozdrawiam,

Ewa Szczębara
Centrum Informacji
Alima-Gerber S.A.
Tel. 0 801 13 66 66

POZOSTALE ZALECENIA WKLEIŁAM NA 3 STRONIE TEGO WĄTKU!!!!!!!!!

reklama
Dzięki MamoEmilki, tylko żeby moja córcia zechciała cokolwiek zjeść to z przyjemnością będę jej robiła, bo jak na razie to ona na śniadanie pije tylko kakao a obiadów to wcale nie je :no:

CUDEF dzieci są jak widać różne. Ja już nie mam pomysłów co gotować mojej małej - ona wcina wszystko - ostatnio polubiła cukinię. Ogólnie lubi wszystko oprócz pieczywa...

Kolejnym mamusiom też wysłałam...

reklama
Do góry