reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żywienie dziecka w 2 i 3 roku życia

hehehe to takie moje żartobliwe okreslenie, moja babcia tak mówiła jak byłyśmy z siostra niegrzeczne- osz wy motyki jedne:p

No kurczaki to wiekszosc dzieci chyba najbardziej lubi bo sa delikatne w smaku i mieciutkie , no ale my mamusie chciałybysmy aby nasze dzieciaczki mialy nieco bardziej urozmaicone menu:) Łososia Lenusi jeszcze nie robiłam, z ryb je solę, ostatnio mielismy fladrę, musze sprobowac z łososikiem:)
U nas tez z miesem jest nie bardzo..kurczaka wiadomo lubi bardzo , rybke zje 2 razy t tygodniu ., z wieprzowiny pulpeciki jej robie i wlasciwie tyle...a i ostatnio odkryłam mieso z indyka ..kupuje w sklepie takie na gulasz...jakie to pyszne , no brak slów, Lenusia sie tym bardzo zajada, do tego kasza kus kus i jest bajka:) Moze sprobuj z tym indykiem?

reklama
dzięki za pomysł :) coś będę kombinować bo ile można jeść kurczaka :D ale młody jak dwa dni nie zje kurczaka to potem rzuca się na niego z takim zachwytem jakby pierwszy raz jadł coś tak dobrego :D
Muszę spróbować też solę.. ostatnio jadł halibuta i normalnie mu się oczy świeciły :D
ciekawa jestem tylko jak z kaszą bo młody ogólnie nie przepada za takimi drobnymi rzeczami typu kasza, ryż... ale chyba znowu spróbuję bo dawno nie jadł :)

No własnie u mnie jutro na obiadek będzie gulasz z indyczka:p Juz mi slinka cieknie:) spróbuj z kaszą , bo warto..nie ma chyba nic zdrowszego dla dziecka. Jak u zasmakuje , to idz za ciosem i podawaj pare razy w tygodniu , aby sie przyzwyczaił do smaku, ja tak z moją Lenusia robiłam , bo ona na poczatku tez za bardzo nie chciała kasz:) A potem sie przyzwyczaiła i wcina aż miło:)
A znowu mój starszy syn Amadeusz, to taki niejadek jest że szok!! Dlatego tym bardziej sie ciesze , że Lenusi apetyt dopisuje:)

Zastanawiam się czym zastąpić kaszkę (bobovita) którą podaję mojej dwuletniej córeczce rano na śniadanko i w nocy zaraz przed spaniem. Wiadomo że kaszka tuczy tym bardziej na noc a nie chciałabym doprowadzić do nadwagi ( waży 14 kg).

Myślałam o jakimś jogurcie pitnym (bo kaszkę nadal pije z butelki) ale nie wiem czy czasami tym też jej nie utuczę ?

Myślałam też o jogurcie naturalnym np ze zmiksowanym bananem lub truskawkami ?

Jak narazie nie wyobraża sobie zaśnięcia bez butelki więc chciałabym znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie .....

Ostatnia edycja:
A nie mogloby byc w tej butelce zwykłe mleko 1,5% tłuszczu lub po prostu woda?
Zawsze możesz dodac tej kaszko mniej np 2-3 miarki na całą butlę. Tylko taka butla przed snem nie tyle utuczy co zniszczy ząbki.
Jogurt pitny ma okropnie dużo cukru. Naturalny z truskawkami byłby lepszy ale jakoś nie wyobrażam sobie żebym ja jako dorosła wypiła cos takiego tuż przed snem a potem dobrze spała byłabym po prostu najedzona a wtedy się źle śpi. Może raczej kolacja przed kąpielą a potem samo mleko lub woda.

A może mleko bebiko junior? są takie smakowe - z miodem, waniliowe, bananowe, czekoladowe. Są bardzo smaczne i chyba nie zawierają cukru
Ja wiem że dziecko przed snem nie powinno pić takich rzeczy - ale doskonale cię rozumiem bo moja starsza córka nie poszła spać bez butelki kakao przed snem

U nas to samo...synek też musi dostać butelkę z mlekiem i kaszką przed snem. Jest to wtedy jego 5 posiłek przy którym się wycisza. Też chciałabym mieć jakąś alternatywę, ale niestety brak...

Kaszki chyba nie tuczą aż tak, bo Staś wyglądałby jak kluska, a boję się, że ma niedowagę. Pije kaszkę z butelki rano (wiem wiem, ze juz za duzy na to). Niezły jest pomysł kakaroliny zeby dawac kolacje przed kąpielą a potem mleko w butelce. Mozna tez zwykłą rzadką kaszkę manną. Mleka smakowe mają sporo cukru, więc raczej nie wpłyną dobrze na zęby.

reklama
Mój także przed zaśnięciem je flaszkę mleka z dodatkiem kaszki smakowej ale ja nie robię mu takiej bardzo gestęj tylko trochę zagęszczam mleko na 200ml mleka daje 2 łyżeczki kaszki około.ale jeszcze trochę chce zrezygnować z tego i dawać inna kolacje jak to bedzie czy mały sie przekona to nie wiem to wyjdzie w praniu;-)
Pomysł kakaroliny jest dobry ;-)

Do góry