Iguś my mieszamy - dostaje modyfikowane junior, a do tego krowie, kozie, czasem sojowe (dopiero wyszla z alergii wiec soja i krowie ostroznie dajemy). Mysle, ze fajnie jest jeszcze troche podawac modyfikowane, bo jest wzmocnione wszystkim czego dziecko potrzebuje, a ciezko skomponowac taka diete, zeby na pewno nic nie brakowalo. Ale z drugiej strony nie uwazam, ze zwykle mleko jakos zaszkodzi mojemu dziecku wiec tez podaje
Co do warzyw Mlodej ostatnio zasmakowala zupka z kapustki pokrojonej w kostke, marchewki, ziemniaka, selera, pietruszki. Lubimy tez przecierany krem z ziemniakow, marchewki, pietruszki, selera, cebuli i duuuuzej ilosci pora
Fajnie sie sprawdzaja ogorki na kanapkach bo latwo sie kroja. Kalarepka na parze i pokrojona jak frytki jest dosc smaczna tez. Ja czesto robie tez danie z ryzu z marchewka, groszkiem i kukurydza - wszystko razem gotowane (nazwa robocza: ryżotto
. W ogole czesto robie obiad w 1 garnku - gotuje warzywa razem z makaronem albo kasza, jest szybciej i mniej mycia
Czesto doprawiam odrobina pieprzu (czasem odrobinka soli -tak, tak ;(, pietruszka suszona, lisciem laurowym itp. Zageszczam kleikiem ryzowym (nawet 1 lyzka tylko czasem, bo wtedy zupka warzywna sie taka fajna robi, nie sama woda i warzywa.)
a co do kaszy - to ja do mleka daje jakies owsiane, orkiszowe, jeczmienne - do tego utarte owoce. Z manny robie kluski - gotuje sie bardzo gesta kasze, potem na zimno dosypuje jeszcze troche kaszy, ugniata i robi kulki i gotuje jeszcze chwile.Mozna formowac z tego te cos jakby kluski slaskie i w dziurke dac powidla albo malutki owoc po ugotowaniu. Do gryczanej dodaje sos warzywny albo gulasz, a kukus robie jak nie chce mi sie ziemniakow gotowac np do ryby. jaglana robie tez na mleku czasem, a czasem obok mieska lezy.