Witam
Wyjazd do Niemiec ostatnio mi i mężowi chodzi po głowie. Nie tyle co on , co bardziej Ja jestem niepewna tego czy wyjechać i i tam żyć. Jesteśmy młodym małżeństwem. W Polsce mieszkamy z teściami, tzn. na pokoju męża. Jestem w 3miesiącu ciąży i nie stać Nas na kupno mieszkania z rynku wtórnego.A życie na pokoju na dłużą metę Nas nie bawi. Maż ma również obywatelstwo niemieckie. I powtarza mi,jakbyśmy wyjechali to będziemy potraktowani jak Niemcy,że Nas nie zostawią jako ich obywateli. Wstępnie wiemy,że możemy starać się o mieszkanie socjalne, o socjal, że otrzymalibyśmy ubezpieczenie. Nie wiemy dokładnie z jakimi dokumentami trzeba by było przyjechać i gdzie się z tym zgłaszać. Aby starać się o mieszkanie musielibyśmy być gdzieś zameldowani?Jak to jest z bezrobociem- czy dostalibyśmy jakieś pieniądze, bo mąż pracy nie miałby od razu. Jak to jest z ubezpieczeniem,opieką lekarską i ginekologiem. Tym bardziej,że ani ja ani on nie znamy niemieckiego i potrzebowalibyśmy kurs języka i. I przez to obawiam się wyjazdu. Spakować się nie trudno a co dalej?