reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie przez ciąże?

Aleksandraz9

Zaciekawiona BB
Hej. Czy pracodawca może mnie zwolnić jeżeli powiem mu ze jestem w ciąży? Mam umowę o pracę a czas nie określony od 5 lat. Nie mówiłam nikomu w pracy że się staram zajsc w ciążę, postawie ich przed faktem ale nie ukrywam że się boję reakcji

reklama
Zwolnić nie może, w każdej chwili jak się źle czujesz lub stanowisko tego wymaga np praca fizyczna stojąca możesz iść na l4. Ja będąc na macierzyńskim umowa została mi przedłużona na czas nieokreślony i zaszłam w kolejną ciążę. W pracy nie wiedzą, bo do 13-14 tc będę na macierzyńskim potem idę na l4. I jak urodze kolejny macierzyński.

Zwolnić nie może, w każdej chwili jak się źle czujesz lub stanowisko tego wymaga np praca fizyczna stojąca możesz iść na l4. Ja będąc na macierzyńskim umowa została mi przedłużona na czas nieokreślony i zaszłam w kolejną ciążę. W pracy nie wiedzą, bo do 13-14 tc będę na macierzyńskim potem idę na l4. I jak urodze kolejny macierzyński.
Jeżeli praca jest ciężka to pracodawca powinien zapewnić inne stanowisko lub zwolnić z obowiązku pracy. L4 to zwolnienie chorobowe. W przypadku choroby, a nie ciężkiego stanowiska pracy.

Jeżeli praca jest ciężka to pracodawca powinien zapewnić inne stanowisko lub zwolnić z obowiązku pracy. L4 to zwolnienie chorobowe. W przypadku choroby, a nie ciężkiego stanowiska pracy.
Po części się z tobą zgodzę, ale to też dużo zależy od lekarza prowadzącego ciążę.

Ty masz swoje zdanie ja mam swoje i nie mam zamiaru się kłócić. Patrząc na moja pracę to każda idzie na l4 od razu i się nie dziwnie sama poszłam.
Ja się nie kłócę. Pisze jak to wygląda prawnie. I wybacz, ale argumenty "każda idzie to i ja poszłam" jest trochę słaby. Ludzie robią różne rzeczy, co nie znaczy, że ja też muszę.

I serio, rozumiem, że pracę są różne. I że bywają takie stanowiska, które są niewskazane w ciąży. Ale jednak nie do tego służy l4. Wg mnie nadużywane przez ciężarne. A potem rynek pracy dla kobiet wygląda jak wygląda i większość pracodawców kobiet młodych nie chce zatrudniać.

Z tego co się orientuję to pracodawca nie może zwolnić ciężarnej, o ile ciąża jest już potwierdzona u ginekologa (ma się założoną kartę ciąży). Jednak nie jestem tego pewna i radzę zweryfikować u jakiegoś pewniejszego źródła np infolinia ZUS albo nawet urząd pracy. W każdym mieście istnieją także darmowe porady prawne i na pewno udzieliliby takiej informacji przez telefon.
Edit: Bo rozumiem że chodzi o zwolnienie ze stanowiska pracy tj. wypowiedzenie umowy z powodu ciąży?
Jeśli chodzi o L4 czy zapewnienie lżejszego stanowiska pracy, no to tak jak dziewczyny pisały.

Ostatnia edycja:
reklama
Ty masz swoje zdanie ja mam swoje i nie mam zamiaru się kłócić. Patrząc na moja pracę to każda idzie na l4 od razu i się nie dziwnie sama poszłam.
To nie powinno być normą, bo jest niezgodne z przepisami. Prawo pracy zakłada, że w takim przypadku to pracodawca powinien zapewnić ciężarnej odpowiednie, bezpieczne stanowisko. Jeżeli nie może, to powinien zwolnić ja z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem wynagrodzenia. W Polsce wysyłanie ciężarnych na l4 jest nadużyciem i zwykłą „oszczędnością” pracodawcy.
Wysyłanie bez wskazań zdrowotnych.
To jest niezgodna z prawem patologia.

Do góry