reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie od ginekologa.

Akurat znam dziewczynę, która miała kontrol będąc na l4 i rzeczywiście, ma prawo wyjść do sklepu po niezbędne zakupy spożywcze, apteki i nawet na krótki spacer. I nikt jej za to nie zrobi nic, wpisane miała ciąża zagrożona, ale nie miała zalecenia by leżeć 24 na dobę. I fakt faktem nie chodziła ani do fryzjera, ani kosmetyczki.

Akurat moja siostra chodziła kiedyś na kontrolę z ZUS.
Chodzą do ciężarnych,bo tak jak mówiłam wybierają losowo z całej puli zwolnień. Mają prawo się przyczepić tylko gdy: ciężarna przebywa poza miejscem zamieszkania( chodzi o wyjazd). Bo jak nie zastana poprostu w domu to pisze że sprostowanie że było się np na spacerze i tyle.
Albo gdy umowa wydaje się wątpliwa ( zatrudniła się na potrzeby L4).

reklama
Dokładnie o to chodziło.
Co z tego że w UK dostają na zwolnieniu mniej. Skoro za te mniej najczęściej są w stanie kupić więcej.
Polska to nie jest kraj miodem i mlekiem płynący. Nie wiem jak w UK ale tu płacimy kolosalne podatki. 1/3 wypłaty co miesiąc. I naprawdę kiedy kobieta raz w życiu chce skorzystać z czasu żeby dbać o siebie i malucha to musi się zastanawiać?..

Urlopu w Polsce nie mamy? :D
Z tych podatków dziecko korzysta w tylko w łonie matki jak ona pójdzie na L4? Darmowa edukacja, służba zdrowia, 500 plusy, rodzinne, urlop macierzyński, wychowawczy, becikowe itd. to rozumiem jest z powietrza? :D
726zł to ta "kolosalna" kwota (szczególnie, że 322zł z niej to emerytalne) :D ?

Urlopu w Polsce nie mamy? :D
Z tych podatków dziecko korzysta w tylko w łonie matki jak ona pójdzie na L4? Darmowa edukacja, służba zdrowia, 500 plusy, rodzinne, urlop macierzyński, wychowawczy, becikowe itd. to rozumiem jest z powietrza? :D
726zł to ta "kolosalna" kwota (szczególnie, że 322zł z niej to emerytalne) :D ?

Urlop mają wszyscy którzy pracują. A nie uważasz że ciąża to zgoła odmienny stan?
I tak. Pieniądze kolosalne.
Biorąc pod uwagę, że podatek to nie tylko to co zabierają z wypłaty ale również wszystko co kupujemy. I jeśli płaci się od ilus lat to tak pieniądze są kolosalne.
Biorąc pod uwagę że z "darmowej" służby zdrowia nie sposób skorzystać, bo kolejki takie że człowiek czasami wizyty nie dożyje. Edukacja tak darmowa, że wszędzie trzeba prywatnie dziecko zapisać ( żłobek, przedszkole) za które się płaci z okrojonej już wypłaty.
Wychowawczy jest bezpłatny. Rodzinne można dostać po spełnieniu warunków (bodajże 700iles dochodu na osobę). Nie wiem czy ktoś jest w stanie spełnić ten warunek.
Becikowe jednorazowe i też nie dla wszystkich. Rzeczywiście luksusy.

Jakby ciąża była taka super, to dostawałabyś dodatkowy urlop i odpoczywaj ile wlezie.
Ale nie jest. Nie jest powodem do wykorzystywania L4 po to, żeby sobie odpocząć.

Branie L4 od 4 tygodnia po to, żeby sobie odpocząć, długoterminowo działa na szkodę wszystkich kobiet. Zwłaszcza tych, u których zwolnienie jest zasadne, a które potem słyszą, że sobie odpoczywały.

Urlop mają wszyscy którzy pracują. A nie uważasz że ciąża to zgoła odmienny stan?
Biorąc pod uwagę, że podatek to nie tylko to co zabierają z wypłaty ale również wszystko co kupujemy. I jeśli płaci się od ilus lat to tak pieniądze są kolosalne.
Biorąc pod uwagę że z "darmowej" służby zdrowia nie sposób skorzystać, bo kolejki takie że człowiek czasami wizyty nie dożyje. Edukacja tak darmowa, że wszędzie trzeba prywatnie dziecko zapisać ( żłobek, przedszkole) za które się płaci z okrojonej już wypłaty.
Wychowawczy jest bezpłatny. Rodzinne można dostać po spełnieniu warunków (bodajże 700iles dochodu na osobę). Nie wiem czy ktoś jest w stanie spełnić ten warunek.
Proponuję przeprowadzkę do Zjednoczonych Emiratow Arabskich - tam nie płaci się podatków 😁

Nie, nie uważam. Mam 3 ciąże za sobą. Ciężko pracuję, zarabiam kolosalnie, nie zamierzam iść na L4 od pozytywnego testu ciążowego. Z CP za szpital dostałam 80% czy 70%. Nie tupię nóżką.
Tak oburza mnie fakt, że muszę dołożyć Pani X z moich podatków, a ona mi się śmieje w ryj, że jest obrotna. Śmieje się też w ryj mojej kilkuletniej córce, która za 20 lat będzie uważana, za gorszego pracownika tylko dlatego, że ma macice

Jakby ciąża była taka super, to dostawałabyś dodatkowy urlop i odpoczywaj ile wlezie.
Ale nie jest. Nie jest powodem do wykorzystywania L4 po to, żeby sobie odpocząć.

Branie L4 od 4 tygodnia po to, żeby sobie odpocząć, długoterminowo działa na szkodę wszystkich kobiet. Zwłaszcza tych, u których zwolnienie jest zasadne, a które potem słyszą, że sobie odpoczywały.

Ale to dziewczyna nie może iść na L4 od 4 tygodnia bo boisz się że ktoś uzna Twoje zwolnienie za mniej zasadne?

To sama wróć do pracy i ryzykuj mimo zagrożenia, bo wtedy innej dziewczyny z bardziej zasadnym L4 od Twojego będzie jeszcze bardziej zasadne.

Kończę dyskusję,
Życzę miłego dnia.

reklama
Ale to dziewczyna nie może iść na L4 od 4 tygodnia bo boisz się że ktoś uzna Twoje zwolnienie za mniej zasadne?

To sama wróć do pracy i ryzykuj mimo zagrożenia, bo wtedy innej dziewczyny z bardziej zasadnym L4 od Twojego będzie jeszcze bardziej zasadne.

Kończę dyskusję,
Życzę miłego dnia.

A jaki może być zasadny powód zwolnienia lekarskiego w 4 tygodniu ciąży przed wizytą u lekarza? Dla koleżanki pytam

Do góry