reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienie od ginekologa.

Owszem wiem. Świadczenie emerytalne i rentowe otrzymuje każdy, kto spełnia warunki do ich otrzymania. I jeśli pójdę w tej chwili na rentę, bo chcę odpocząć a jestem zupełnie zdrowa to będzie to wyłudzenie. Tak jak korzystanie ze zwolnienia w zdrowej, niepowikłanej ciąży przez zdrowe osoby.

Jeśli nie widzisz analogii, to nic nie zrozumiesz.

Owszem analogię widzę. Ale widzę też różnice. Których Ty z kolei nie dostrzegasz.
Nie chcę mi się już dyskutować, szkoda czasu, jak i tak nic nie zapowiada się na to, że ktoś tu zrozumie, że ludzie na świecie mogą mieć odmienne zdanie na dany temat i to nie znaczy, że ktoś ma większą o mniejsza rację.

reklama
żeby pobierać socjal z tytułu samotnego wychowywania to ojciec dziecka musi być podany o alimenty.

A co do tego, że ludzi na nic nie stać to polecam przejść się po knajpach w większym mieście 😅 brak wolnych stolików nawet w tygodniu 🤷🏻‍♀️
Ciągle widać na ulicach glovo, pyszne.pl itp. Więc jednak ludzi stać jak pracują :)

Nie musi - musi nie żyć bądź być nieznany.
Alimenty nie mają nic do tego

Nie musi - musi nie żyć bądź być nieznany.
Alimenty nie mają nic do tego
chodzi mi o to, że żeby pobrać zasiłek z tytułu samotnego wychowania to ojca musi nie być jak mówisz albo musi być pozwany o alimenty. Nie może iść po zasiłek Karyna, która z Sebą mieszka bez ślubu 😎

A jakie świadczenia można wyłudzić na dziecko bez ślubu?
Pytam poważnie, bez ironii
A co nie wyłudzają ludzie? Choćby samotne matki wyłudzają. A samotnie nie żyją, tylko z konkubentem. Rodzinne, również "samotne matki" wyłudzają, bo dochód mają niski o ile wgl maja dochód. Przeciętna rodzina go nie dostnie, bo dochód ma za wysoki. Ślubu również nie biorą, to samotne matki mają wyższa punktacje w przedszkolu niż małżeństwo. I to tylko z pozoru są samotne matki, bo żyją z mężczyznami. I czym są lepsze ? Tym że więcej punktów zdobędzie i jej dziecko dostanie się do przedszkola a moje musi czekać, bo żyje w związku małżeńskim? Sorry, ale takich przypadków jest mnóstwo.

chodzi mi o to, że żeby pobrać zasiłek z tytułu samotnego wychowania to ojca musi nie być jak mówisz albo musi być pozwany o alimenty. Nie może iść po zasiłek Karyna, która z Sebą mieszka bez ślubu 😎

Może, owszem Może. Bo załatwiają Sobie poprzez sąd za zgodą alimenty. I oficjalnie alimenty sa ustanowione a mieszkają razem. A nikt tego nie sprawdza.

żeby pobierać socjal z tytułu samotnego wychowywania to ojciec dziecka musi być podany o alimenty.

A co do tego, że ludzi na nic nie stać to polecam przejść się po knajpach w większym mieście 😅 brak wolnych stolików nawet w tygodniu 🤷🏻‍♀️
Ciągle widać na ulicach glovo, pyszne.pl itp. Więc jednak ludzi stać jak pracują :)

No niestety mieszkam w mniejszym mieście. 🙂

A nie wystarczy, że wpisze w akcie urodzenia, że ojciec jest nieznany? Przecież nikt nie sprawdzisz czy jest znany. Znaczy w Polsce z tego co wiem nie można wpisać nieznany trzeba podać fikcyjne dane

A nie wystarczy, że wpisze w akcie urodzenia, że ojciec jest nieznany? Przecież nikt nie sprawdzisz czy jest znany. Znaczy w Polsce z tego co wiem nie można wpisać nieznany trzeba podać fikcyjne dane
no to już pewnie zależy jak kto chce kombinować 🤷🏻‍♀️ jak ktoś ma we krwi kombinowanie i lenistwo to już się pewnie lepiej na tym zna😅

reklama
A co nie wyłudzają ludzie? Choćby samotne matki wyłudzają. A samotnie nie żyją, tylko z konkubentem. Rodzinne, również "samotne matki" wyłudzają, bo dochód mają niski o ile wgl maja dochód. Przeciętna rodzina go nie dostnie, bo dochód ma za wysoki. Ślubu również nie biorą, to samotne matki mają wyższa punktacje w przedszkolu niż małżeństwo. I to tylko z pozoru są samotne matki, bo żyją z mężczyznami. I czym są lepsze ? Tym że więcej punktów zdobędzie i jej dziecko dostanie się do przedszkola a moje musi czekać, bo żyje w związku małżeńskim? Sorry, ale takich przypadków jest mnóstwo.
Nie wiem, dlatego pytam 🤷🏽‍♀️

Swoją drogą, fajne podwójne standardy - wyłudzenie zwolnienia lekarskiego jest ok ale wyłudzenie zasiłku dla samotnej matki już nie 😂😂😂

A może taka Karyna nie mogła skorzystać z wyłudzenia zwolnienia lekarskiego bo nie pracuje wiec "chociaż raz w życiu" by sobie z innego zasiłku skorzystała 🤷🏽‍♀️
No jak jedni mogą to przecież czemu inni nie 😂😂😂🤷🏽‍♀️

Do góry