reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwolnienie L4 ciąża

reklama
Dziewczyny strasznie Was boli to jej L4. Chce iść, może iść - niech robi co uważa. Nie wy jej płacicie, ma prace legalna, płaciła składki, więc i L4 ma święte prawo wziąć.
A Wy zachowujecie się jakby zaciążyła, znalazła prace dla L4 i macierzyńskiego.
tak co miesiąc każdy wpłaca do swojej skarbonki 🤣 wiesz skąd są brane pieniądze? Czy uważasz że Państwo daje?

tak co miesiąc każdy wpłaca do swojej skarbonki 🤣 wiesz skąd są brane pieniądze? Czy uważasz że Państwo daje?
każdy kto pracuje na umowę o pracę ma prawo do zwolnienia lekarskiego. Więc proszę Cie, niech wyciągają te pieniądze z dupy, nie interesuje mnie to. Skoro place wszystkie wysokie składki, mam prawo iść na L4 ciążowe, chorobowe czy na dziecko, i nikt nie ma prawa mnie z tego rozliczać.

reklama
każdy kto pracuje na umowę o pracę ma prawo do zwolnienia lekarskiego. Więc proszę Cie, niech wyciągają te pieniądze z dupy, nie interesuje mnie to. Skoro place wszystkie wysokie składki, mam prawo iść na L4 ciążowe, chorobowe czy na dziecko, i nikt nie ma prawa mnie z tego rozliczać.
Ale nikt jej nie broni iść na L4 skoro źle się będzie czuła w ciąży. Tutaj bardziej chodzi o to, że to l4 będzie naciągane. Później dzięki takim osobą, kobieta która naprawdę potrzebuje tego zwolnienia go nie dostanie. Dlaczego? Bo lekarze boją się wystawiać zwolnień. Myślisz, że na NFZ lekarz wystawi Ci L4 jeśli nie ma do tego podstaw? Nie.
Prywatnie jeśli zapłacisz nie małe pieniądze już tak. Ale to i tak nie zawsze. Bo lekarze nie chcą wystawiać. Boją się kontroli z zusu i konsekwencji. Mimo, że taki lekarz chce dobrze dla pacjentki. Jeśli będzie wstawiał takie " lewe " zwolnienia w końcu straci do tego prawo.
Ja naprawdę nigdy nie miałam nic przeciwko zwolnień w ciąży. Ale tutaj to przecież ona nawet nie ma potwierdzonej ciąży, a już planuje iść na L4.

Do góry