reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zwolnienie L4 ciąża

reklama
Ja mam czasami wrażenie, że tę jadkę robią osoby zapatrzone z uwielbieniem w tvp1 gdzie Polska jest przedstawiana jako kraj mlekiem i miodem płynącym.
Pracodawca da nam wszystko od ręki, wszyscy są bogaci, każde prawo pracownika jest respektowane , wszędzie jest idelnie, nie ma aż tak ciężkich prac których nie możnaby wykonywać, a jeśli ktoś już idzie na l4 to razu cwaniak, leń i czysta patologia 🤷‍♀️

Autorko : dużo zdrowia 😉

Nie lubię pisu i telewizji pisowskiej. Wolę tvn 🤣

Może wystawić l4 przed serduchem ale bez kodu B w sensie platne 80 procent do pory az na wizycie będzie serduszko, wtedy wystawi z kodem B. Tak czy siak autorka pewnie skorzysta z l4. Prawo, prawam a życie życiem. 🤣😅 a to że zaraz zrobi sie tu kongo, no cóż... (dyskusja zbędna autorka zadaje pytanie a i tak postąpi zgodnie z soba, proste)
Oczywiście ze skorzystam
Autorko a kiedy ty wizyte masz u ginekologa ?
09.03

Może wystawić l4 przed serduchem ale bez kodu B w sensie platne 80 procent do pory az na wizycie będzie serduszko, wtedy wystawi z kodem B. Tak czy siak autorka pewnie skorzysta z l4. Prawo, prawam a życie życiem. 🤣😅 a to że zaraz zrobi sie tu kongo, no cóż... (dyskusja zbędna autorka zadaje pytanie a i tak postąpi zgodnie z soba, proste)
Oczywiście ze skorzystam ,nie wyobrażam siebie dźwigać skrzynek z częściami będąc w ciąży,zadałam po prostu pytanie jak to wyglada z tym L4 a nie ze się zastanowię czy wogole je wziąć

Wszystko zależy od konkretnej sytuacji :)
Ja jestem po dwóch poronieniach i lekarka mnie zawsze informuje, że da mi zwolnienie jak tylko będę chciała.. zależy dużo od miejsca w jakim się pracuje.

Mam koleżanki które będąc na L4 jeździły na wakacje, koncerty i inne wydarzenia i nie spotkałam się z tym by któraś miała kontrole z ZUS :-)

reklama
hej, wtrące się. Autorko zrobisz jak uważasz, ale to, że ty sobie nie wyobrażasz pracować, bo ciężka praca itd to nie znaczy, że jak ZUS cię skontroluje i okaże się, że ciebie nie ma w domu to okaże wyrozumiałość. Bo jak sobie nie wyobrażasz to składasz odpowiedni wniosek do szefa(kadr księgowej czy kogo tam masz) o przyznanie płatnego urlopu z tego powodu, który tam masz.
Dla zusu to nie powód. Masz L4 to siedzisz w domu -ew. apteka, lekarz, zakupy jeśli mieszkasz sama -i lepiej miej paragony żeby to udowodnić.
Jedne kobietki są kontrolowane i dwa razy, i w każdej ciąży, inne w ogóle, ale wiedz jakie są konsekwencje, jeśli sobie ciebie wybiorą, a ty będziesz na wyjeździe, spacerze, spotkaniu ze znajomymi, nie daj Boże w innej pracy zarobkowej-o to głównie chodzi zusowi.
Oczywiste jest że wybierzesz l4 bo jest płatne, wiec skoro pytasz to wiedz jak to wygląda. Kontrole sa też wysyłane, gdy pracodawca stwierdzi, że wykorzystujesz L4- moze zgłosić to do zusu.
Wiadomo, że pracodawca nie pójdzie na to pierwsze i twój powód też rozumiem, ale taki kraj, takie prawo, takie ustawy a nie inne. Też jestem za tym, żeby kobieta mogła w ciąży odpoczywać bez konsekwencji ale cóż..możemy sobie chcieć.
Zawsze możesz poprosić o zmianę stanowiska pracy na lżejsze, i jeśli pracodawca nie ma dla ciebie takiego to wtedy masz argument, żeby złożyć wniosek, o którym pisałam wczesniej. pamiętaj że masz prawo do tego by nie pracować w nocy i w nadgodzinach oraz nie wyjeżdżać w delegacje..i w sumie tyle. sorry że tak długo 😉

Do góry