reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Witam,mam ogromną prośbę może ktoś się orientuje i coś mi podpowie.
Sytuacja wygląda tak,że obecnie jestem na urlopie w swoim zakładzie pracy po odbytym urlopie macierzyńskim no i dostałam pensję w wysokości najniższej średniej krajowej,podczas gdy normalnie powinnam dostać ok.1800 bo tyle mniej więcej dostawałam z zusu na macierzyńskim,dodam jeszcze,że jak pracowałam moja pensja składała się z podstawy(najniższej średniej krajowej)i prowizji uznaniowej,jak pracowałam i szłam na urlop zawsze dostawałam więcej kasy niż gdybym pracowała.Czy zakład pracy może mi płacić tylko tę podstawę???
Jestem dosłownie załamana nie wiem co robić.

reklama
Moim zdaniem wygląda to tak. ZUS naliczał Ci chorobowe i macierzyński na podstawie średniego wynagrodzenia z ostatnich 12 m-cy, a to wynagrodzenie składało się ze stałego wynagrodzenia (wynagrodzenie minimalne, nie średnie krajowe) i prowizji. Dlatego Twój zasiłek był taki jak wypłata podczas gdy pracowałaś. Jednak teraz jesteś na urlopie i nie wypracowałaś prowizji, dlatego dostajesz samą płacę zasadniczą. Niestety, ale wszystko zgadza się z przepisami.

Zależy też jaki okres czasu jesteś na urlopie, ja wybrałam 23 dni zaległego urlopu za zeszły rok i dostałam za ten okre wypłatę równą średniej 12 ostatnich miesięcy, które normalnie pracowałam, wg księgowej z firmy, w której pracuje, zgodnie z przepisami, jeśli pracownika nie ma przez cały miesiąc, to tak nalicza mu się pensję, nie podam Ci niestety żadnej podstawy prawnej, to tylko przykład jak u mnie to wyglądało.

Kota, widać macie korzystny dla pracownika regulamin wynagradzania. Większość pracodawców idzie po najmniejszej linii oporu i tak jest prawdopodobnie u Salernes.
Przepisy określają minimum zabezpieczające pracownika, pracodawca zawsze może dać warunki korzystniejsze i jest to zgodne z przepisami.

Witam .
Mam pytanie ostatnio z moja Julcią byłam w szpitalu leżałyśmy 14dni orientujecie sie czy należy nam się z PZU odszkodowanie za pobyt w szpitalu??Mała jest ubezpieczona u męża w pracy.Miała zdiagnozowane Odmiedniczkowe zapalenie nerek.

Marta, ubezpieczenie w PZU to ubezpieczenie dobrowolno. To, co zawiera, zależy od polisy, jaką ma pracodawca (no chyba, że macie indywidualne, to sprawdź Waszą polisę). Często ubezp. dobrowolne nie zawierają świadczeń z tyt. pobytu w szpitalu, a jeśli zawierają, to dotyczy to zwykle ubezpieczonego, a nie członków jego rodziny. Proponuję przejść się (albo zadzwonić) do osoby, która w firmie męża zajmuje się tymi ubezpieczeniami i zapytać, czy polisa obejmuje leczenie szpitalne, a jeśli tak, to czy obejmuje leczenie członków rodziny ubezpieczonego.

Phelania, nie spotkałam się z takim przypadkiem, ale poszperałam po necie.
Rzuć okiem tutaj, wygląda na to, że chorobowe będzie przysługiwało Ci od pierwszego dnia § zasiłek chorobowy po zakończonym urlopie wychowawczym – Forum Prawne (info sprzed 4 lat; teoretycznie nie powinno się nic zmienić, ale trzeba to sprawdzić!)
Niestety w nocy ukradli mi tablice rejestracyjne i jutro muszę iść jeszcze raz na policję, a potem do starostwa, więc raczej nie będę miała kiedy zadzwonić do ZUSu, żeby się upewnić, ale możesz zrobić to sama.
Zadzwoń na informację, poproś z zasiłkami chorobowymi i tam powiedz dokładnie, jaka jest sytuacja (nie z imieniem i nazwiskiem, pracodawcą itd. ale z dokładnymi datami - od kiedy pracujesz, od kiedy byłaś na chorobowym itd.

Co do pracodawcy sprawa jest oczywista, ale nie robiłabym żadnego kroku bez potwierdzenia w ZUSie.

Jak będziesz pewna pisz pismo do pracodawcy:

"Na podstawie art.186 3 ("3" w indeksie górnym) Kodeksu pracy proszę o skrócenie mojego urlopu wychowawczego, który rozpoczął się dn. 01.08.2012 r.
Termin zakończenia urlopu wychowawczego: XX.09.2012 r. (co najmniej 30 dni od dnia złożenia wniosku; dałabym 31 dni, gdyby jakaś "mądra" kadrowa miała problemy z liczeniem, co niestety się zdarza ;))"

Art. na który się powołasz brzmi dosłownie tak:
"art. 186[SUP]3[/SUP]Pracownik może zrezygnować z urlopu wychowawczego:

1) w każdym czasie - za zgodą pracodawcy,

2) po uprzednim zawiadomieniu pracodawcy - najpóźniej na 30 dni przed terminem zamierzonego podjęcia pracy."

Ostatnia edycja:
Tak jak napisała Mła l4 przysługuje od pierwszego dnia "powrotu do pracy" i jest od tego samego dnia płatne. Tylko musi być wypisane w dniu w ktorym teoretycznie wraca się do pracy, ja wczesniej jenak wspomniałam pracodawcy ze jestem w ciąży. Nie miałam zadnych kontroli itp. chyba lagodnie przyjeli ten fakt;p;p

reklama
Asko, no wyboru nie mieli :) ale zobacz, dla odmiany rybnicki Fiskus nas tu elegancko przetrzepał, do Klariss przecież przyszli w dniu planowanego porodu :-D a mi cofneli świadczenia, bo nie otwarłam im drzwi haha

Do góry