reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Freiya, z tym 7/8, to nie wiem, ale z karmieniem piersią to u nas jest tak, że wystarczy wypisać specjalne oświadczenie, że karmisz i prosisz o tą godzinę. Nie trzeba mieć od lekarza zaświadczenia.
Te oświadczenie, to mamy już gotowy druk do wypełnienia..

reklama
Kodeks Pracy
Art. 186 7
§ 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy
pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa
pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu.
Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem
wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony
bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu
dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.
Art. 186 8
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o
obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie
dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym
czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także
gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy
pracownika.
§ 2. Przepis art. 186 1 § 2 stosuje się odpowiednio.

Myślę, że w tych paragrafach znajdziecie wszystkie odpowiedzi. Freiya, spiesz się. U Ciebie 2 tyg minie 18.07, czyli jeśli rzeczywiście pierwszym dniem pracy jest 17.07, to wtedy masz jeszcze pełny etat, a od 18.07 obniżony. Chroniona będziesz oczywiście już od momentu złożenia wniosku przez pełne 12 m-cy (I te 12 m-cy też liczy się od dnia złożenia wniosku, a nie od dnia rozpoczęcia pracy w niższym wymiarze czasu pracy).
Z drugiej strony pracodawca może Ci ten wymiar obniżyć już od 17.07 jeśli tak napiszesz we wniosku, ale nie musi. Tutaj już on decyduje.

Ostatnia edycja:
kurka nie rozumiem :(
teraz jestem na urlopie wypoczynkowym do 16.07, 17.07 muszę stawić się w pracy, to kiedy mam złożyć wniosek? :( teraz 23.06 wyjeżdżam i wracam 09.07 i myślałam, że muszę jeszcze przed wyjazdem złożyć
i jak długo mogę pracować na 7/8?

Pracownik uprawniony jest do urlopu wychowawczego do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. Czyli w ciągu najbliższych 3,5 roku (bo dzieci mają mniej więcej pół roku) każda z nas może złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy. Ale nie musimy składać wniosku o inny wymiar czasu pracy na 12 m-cy. Możemy złożyć np. tylko o tę zmianę na 1 miesiąc. Wtedy chronione jesteśmy przez 1 m-c (od dnia złożenia wniosku).
Ze względu na to, że przepis mówi o "łącznym czasie 12 m-cy" wnioskuję, że możemy wnioskować o obniżenie wymiary raz np. na 2 m-ce, a za jakiś czas o obniżenie wymiaru na 10 m-cy. Tego jednak nie jestem pewna, trzeba by szukać w orzecznictwie. Sądzę jednak, że taka właśnie jest interpretacja przepisu.

EDIT!!!!!!!!
Patrzę na kalendarz i liczę dni, a mamy CZERWIEC a nie LIPIEC xd A to oznacza, że masz jeszcze duuużo czasu! Tylko że jak złożysz wniosek "za wcześnie", to stracisz prawie miesiąc ochrony.

2 tygodnie przed rozpoczęciem pracy w Twoim przypadku = 3.07
Wniosek możesz złożyć pocztą. Tylko wiesz jak to jest z pocztą i terminowością dostarczenia przesyłek.... ;)
Może go również dostarczyć osobiście ktoś w Twoim imieniu.

Ostatnia edycja:
Jeśli masz płacę miesięczną stałą, i wiesz ile dostawałaś netto, to będziesz teraz dostawała 7/8 tego, co przedtem (czyli netto : 8, i potem x 7) :)

To co wkleiłaś, ktoś namotał. Nic nie słyszałam o zmianach, zwłaszcza, że pod "artykułem" jest data "Kraków 2010".

Przepis brzmi dokładnie tak:

Art. 187. § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.
§ 2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.

reklama
dzięki Mła, a już się łudziłam :)
w sumie byłam dziś w pracy z Kubą i przyznam, że stęsniłam się już za pracą! ale Kubina bym ze soba tam zabierała (szkoda, że nie mamy przyzakładowego żłobka i przedszkola) :)

Do góry