reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zwolnienia L4, sprawy urzędowe..itp.

Freiya, z tym 7/8, to nie wiem, ale z karmieniem piersią to u nas jest tak, że wystarczy wypisać specjalne oświadczenie, że karmisz i prosisz o tą godzinę. Nie trzeba mieć od lekarza zaświadczenia.
Te oświadczenie, to mamy już gotowy druk do wypełnienia..

reklama
Kodeks Pracy
Art. 186 7
§ 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy
pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa
pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu.
Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem
wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony
bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu
dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.
Art. 186 8
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o
obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie
dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym
czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także
gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy
pracownika.
§ 2. Przepis art. 186 1 § 2 stosuje się odpowiednio.

Myślę, że w tych paragrafach znajdziecie wszystkie odpowiedzi. Freiya, spiesz się. U Ciebie 2 tyg minie 18.07, czyli jeśli rzeczywiście pierwszym dniem pracy jest 17.07, to wtedy masz jeszcze pełny etat, a od 18.07 obniżony. Chroniona będziesz oczywiście już od momentu złożenia wniosku przez pełne 12 m-cy (I te 12 m-cy też liczy się od dnia złożenia wniosku, a nie od dnia rozpoczęcia pracy w niższym wymiarze czasu pracy).
Z drugiej strony pracodawca może Ci ten wymiar obniżyć już od 17.07 jeśli tak napiszesz we wniosku, ale nie musi. Tutaj już on decyduje.

Ostatnia edycja:
kurka nie rozumiem :(
teraz jestem na urlopie wypoczynkowym do 16.07, 17.07 muszę stawić się w pracy, to kiedy mam złożyć wniosek? :( teraz 23.06 wyjeżdżam i wracam 09.07 i myślałam, że muszę jeszcze przed wyjazdem złożyć
i jak długo mogę pracować na 7/8?

Pracownik uprawniony jest do urlopu wychowawczego do ukończenia przez dziecko 4 roku życia. Czyli w ciągu najbliższych 3,5 roku (bo dzieci mają mniej więcej pół roku) każda z nas może złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy. Ale nie musimy składać wniosku o inny wymiar czasu pracy na 12 m-cy. Możemy złożyć np. tylko o tę zmianę na 1 miesiąc. Wtedy chronione jesteśmy przez 1 m-c (od dnia złożenia wniosku).
Ze względu na to, że przepis mówi o "łącznym czasie 12 m-cy" wnioskuję, że możemy wnioskować o obniżenie wymiary raz np. na 2 m-ce, a za jakiś czas o obniżenie wymiaru na 10 m-cy. Tego jednak nie jestem pewna, trzeba by szukać w orzecznictwie. Sądzę jednak, że taka właśnie jest interpretacja przepisu.

EDIT!!!!!!!!
Patrzę na kalendarz i liczę dni, a mamy CZERWIEC a nie LIPIEC xd A to oznacza, że masz jeszcze duuużo czasu! Tylko że jak złożysz wniosek "za wcześnie", to stracisz prawie miesiąc ochrony.

2 tygodnie przed rozpoczęciem pracy w Twoim przypadku = 3.07
Wniosek możesz złożyć pocztą. Tylko wiesz jak to jest z pocztą i terminowością dostarczenia przesyłek.... ;)
Może go również dostarczyć osobiście ktoś w Twoim imieniu.

Ostatnia edycja:
Jeśli masz płacę miesięczną stałą, i wiesz ile dostawałaś netto, to będziesz teraz dostawała 7/8 tego, co przedtem (czyli netto : 8, i potem x 7) :)

To co wkleiłaś, ktoś namotał. Nic nie słyszałam o zmianach, zwłaszcza, że pod "artykułem" jest data "Kraków 2010".

Przepis brzmi dokładnie tak:

Art. 187. § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.
§ 2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.

reklama
dzięki Mła, a już się łudziłam :)
w sumie byłam dziś w pracy z Kubą i przyznam, że stęsniłam się już za pracą! ale Kubina bym ze soba tam zabierała (szkoda, że nie mamy przyzakładowego żłobka i przedszkola) :)

Do góry